Stedentrip Venetië, Italiaanse romantiek ten top

Je kunt in Venetië het San Marcoplein, het Dogenpaleis en de Rialtobrug gaan bekijken en over het Canal Grande varen, maar er is nog zoveel meer te ontdekken in deze fantastische stad. De kunst in het Peggy Guggenheimmuseum, de vele kerken, de heerlijke wijn en tapas, de romantische steegjes. Laat je tijdens je stedentrip naar Venetië meeslepen door deze betoverende stad.

Bezienswaardigheden in Venetië

SANTA CROCE & SAN POLO

Rialto brug in VenetiëIn deze wijk vind je de beroemde Rialtobrug met de bijbehorende hordes toeristen. Als je heel vroeg in de ochtend gaat heb je nog wel kans dat je de brug op je gemak kunt bekijken en fotograferen. Om de toeristen te ontwijken loop je daarna snel de wijk in waar je nog veel stille steegjes kunt ontdekken.

Tips:

  • In de 16e eeuw werd de Scuola Grande di San Rocco bijna volledig gedecoreerd door de beroemde Venetiaanse kunstenaar Tintoretto. Er liggen spiegels klaar om de prachtige plafondschilderingen te bekijken. (San Polo 3052, Campo san Rocco)
  • In de donkere steegjes achter de Rialtomarkt kun je bij Cantina do Mori lekkere tapas eten aan de bar. Dit was de vaste stek van Casanova. (San Polo 429, Calle dei do Mori)
  • Nieuw, vintage of zelfgemaakt, je vindt bij La Maison de la Sireneuse de meest originele kleding, sieraden en accessoires. (San Polo 2614a, Rio Tera)
  • Breng ook zeker een bezoekje aan de Pescaria (de vismarkt) in een van de mooiste neogothische markthallen van Europa! (San Polo, campo della Pescaria)

DORSODURO

Kunst en studenten komen in deze wijk samen. Een aantal mooie musea dus (o.a. kunst uit de 20e eeuw in het Peggy Guggenheim en hedendaagse kunst in het Punta della Dogana), maar ook veel leuke cafeetjes die tot in de kleine uurtjes openblijven. Zeker een aanrader om te bezoeken tijdens je stedentrip naar Venetië!

Tips:

  • Een grote collectie Venetiaanse kunst van o.a. Bellini, Carpaccio en Tintoretto is te bewonderen in Gallerie dell’Accademia (Dorsoduro 1050a, Campo della Carita)
  • Een goede pasta of pompoengnocchi eet je bij trattoria La Bitta onder het genot van een relaxed jazzmuziekje. (Dorsoduro 2753a, Calle lunga san Barnaba)
  • Waan je even in een sprookje tussen alle kleuren het fantasievolle aanbod in conceptstore Elitre waar je extravagante kleding en designspullen kunt kopen. (Dorsoduro 3949/3950, Crosera)
  • Lekker van het uitzicht genieten kun je volop aan de Zattere. Flaneer wat over deze kade en strijk dan neer op een van de vele terrassen.

CANNAREGIO

I Gesuiti VenetiëDit is een van de meest authentieke wijken van de stad, met name het noordelijke deel. Buiten de hoofdstraten kun je je nog laven aan de stilte. Hier geen toeristenmassa’s, maar buurtwinkels, kleine barretjes en sympathieke restaurants.

Tips:

  • Ga zeker eens kijken in de overdadig met fijn bewerkt wit en groen marmer gedecoreerde Jezuïtenkerk I Gesuiti. (Campo dei Gesuiti)
  • Oesters en heel goede bruschette kun je eten bij Osteria La Cantina. Met een glas prosecco erbij zit je hier lekker knus tussen de wijnflessen te genieten. (Cannaregio 3689, Campo san Felice)
  • Allerlei kleuren en smaken pasta kun je in deze ruim honderd jaar oude pastawinkel kopen. Het wordt achterin de winkel nog steeds zelfgemaakt. Probeer eens de tagliatelle met citroen, basilicum of artisjokken. Mmm! (Giacomo Rizzo, Cannaregio 5778, Salizada san Giovanni Grisostomo)

Reizen in en naar Venetië

Van het vliegveld naar de stad

Je kunt heel goedkoop vanaf de luchthave Marco Polo met de snelbus naar Piazzale Roma (€ 3,-). Je kunt ook de busboot nemen (Alilaguna), dat kost zo’n € 13,-. Of wil je misschien liever iets bijzonders? Voor ongeveer € 100 ben binnen 20 minuten in de stad met een privé watertaxi.

Openbaar vervoer

Vaporetto in VenetiëIn Venetië reis je makkelijk en snel per vaporetto. Dit is een speciale busboot. Dit is niet goedkoop en als je wat langer verblijft is het voordeliger om een voordeelkaart te kopen.

Om het kleine aantal bruggen te compenseren zijn er overal in de stad kleine gondels die als een pontje fungeren en je voor 50 cent van de ene naar de andere kant van het Canal grande overzetten, deze bootjes noemen ze ook wel de traghetti.

Gondels

Gondels zijn in deze tijd alleen nog bedoeld voor toerisme, maar vroeger was dit het gebruikelijke transportmiddel in Venetië. Het varen in een gondel is niet goedkoop (minimaal € 90 voor een half uurtje), maar het is natuurlijk wel reuze romantisch!

Verblijf in Venetië

Overnachten in Venetië is over het algemeen niet goedkoop. Het kan daarom voordeliger zijn om naar het vasteland uit te wijken.

B&B Il Tulipano VenetoB&B Il Tulipano is te bereiken op een halfuurtje van Venetië. Een heerlijk rustig plekje op het platteland dat gerund wordt door een Nederlands-Italiaanse familie. Deze B&B is te vinden aan de Via Don Bosco 12, kamers gaan vanaf € 70,- per nacht.

Via een klein bruggetje en een binnenplaats kom je uit bij het charmante hotel Al Ponte Mocenigo. Het is er lekker rustig en in de zomer kun je buiten ontbijten. Je vind dit charmante hotel aan de Santa Croce 2063, Calle dei Preti. Vanaf € 60,- per nacht kan je hier een kamer krijgen.

Met een grappige, kitscherige binnentuin is Hotel Casa Boccassini een leuk sfeervol en betaalbaar hotel. Dit hotel is gelegen aan de Cannaregio 5295, Calle del Volto. Een kamer kan je hier vinden vanaf € 60,- per nacht.

Mocht je zelf een hotel in Venetië willen zoeken. Zorg er dan voor dat je alle hotels in Venetië goed vergelijkt.

Tickets

Als je van plan bent om veel kerken en/of musea te bezoeken is het een goed idee om een voordeelkaart te kopen. Een museumkaart kost € 18,50. Zie hier welke 11 musea er te bezoeken zijn, en wat er te zien is. Ook is er een Chorus Pass verkrijgbaar (kaart om kerken te bezoeken). Deze kost € 12,- en is online verkrijgbaar. Bedek wel je schouders en knieën voordat je een kerk binnenstapt. Al te veel bloot wordt niet geapprecieerd in de meeste kerken in Venetië.

Italiaanse en Venetiaanse termen

bacaro traditionele wijnbar of restaurant
cicchetti Venetiaanse tapas
enoteca wijnwinkel waar je ook kunt eten en drinken
spritz aperitief met Campari of Aperol
tramezzini driehoekige sandwiches

Reisgids voor Venetië

Time to momo reisgids voor VenetiëWie een stedentrip plant naar Venetië wil ook een goede reisgids meenemen. De meeste reisgidsen zijn groot en dik, met kleine tekst. De reisgidsen van Time to momo daarentegen zijn erg compact en hierdoor makkelijk mee te nemen. Omdat deze reisgids voor Venetië geschreven is in samenwerking met een local, staan er plekken en eettentjes in die je zelf niet snel vind. Door de 6 wandelingen in dit leuke boekje kom je langs alle bezienswaardigheden en deze leuke plekjes. Geen zin om een boekje mee te nemen? Dan is er ook nog de Time to momo app voor Venetië.

Plattegrond van Venetië

Plaats een reactie