Bezienswaardigheden in Tokio

Tokio is een stad die bijna geen introductie behoeft en te zien is in veel films en tv-shows. Tokio is bovendien een icoon van de populaire cultuur en een stad waar altijd iets te beleven is. Een verblijf in deze bijzondere stad staat dan ook garant voor de nodige actie. Tokio staat vooral bekend om zijn moderne accenten en zijn sciencefiction-sfeer. Maar je kunt hier ook tijd doorbrengen om terug te gaan in de tijd en te genieten van de historische kant van de stad. Zo vind je er onder ander tempels, parken en een groot aantal beroemde oude gebouwen.

Alsof dat nog niet genoeg is, kun je ook nog heerlijk eten en drinken in de stad. Tokio staat namelijk bekend om zijn heerlijke keuken en het bruisende nachtleven. Beslissen wat je gaat doen en zien in Tokio hangt af van de tijd die je hebt. Het is absoluut een aanrader om meerdere weken uit te trekken voor een bezoek aan deze indrukwekkende stad. De straten van de stad kunnen eruit zien als een videogame, terwijl stillere attracties zoals tempels, moderne musea, charmante tuinen, riviercruises en bohemien accommodatie een intense ervaring bieden.

Tokio heeft enorm veel mogelijkheden en het is lastig om te kiezen wat je precies zou willen doen. Om je op weg te helpen is hier onze lijst met de beste dingen om te doen in Tokio!

Ginza district

Ginza is het drukste winkelgebied van Tokio en even iconisch als Times Square in New York. Tegelijkertijd is het district ook veel ouder: het is al eeuwenlang het commerciële centrum van het land en herbergt vijf oude straten die de belangrijkste steden van Japan met elkaar verbinden. De Ginza-wijk, omringd door exclusieve boetieks, is ook ideaal om gewoon even in rond te slenteren. Of in een van de vele thee- of coffeeshops of restaurants te zitten terwijl je de bijzondere wijk bekijkt. In het weekend, als alles open is, is het een winkelparadijs omdat het verkeer wordt geblokkeerd en het een van de grootste voetgangerszones ter wereld wordt.

Wanneer de avond valt, schijnen enorme reclameborden op de vele gebouwen van Ginza in felle neonlichten. Bovendien vind je hier ook het beroemde Kabuki-za-theater, waar traditionele Kabuki-uitvoeringen plaatsvinden, evenals het Shinbashi Enbujō-theater met Azuma Odori-dansen en Bunraku-shows. Het is een van de meest bijzondere en meest diverse plekken in de stad te noemen.

De Nationale tuin Shinjuku Gyoen

Wil je wandelen in een Japanse tuin? Dan is Shinjuku Gyoen een absolute aanrader. Naast inheemse en traditionele tuinen biedt het park van 144 hectare, aangelegde Franse en Engelse tuinen, die allemaal de bescheiden toegangsprijs waard zijn. De monumenten zijn adembenemend en niet te vergeten, er is een Taiwanees paviljoen aan de rand van een rustige vijver. Het was van oorsprong een keizerlijke tuin, maar na de Tweede Wereldoorlog werd het een nationale tuin. Je kunt er dus zeker van zijn dat dit kostbare pand altijd goed onderhouden is. Het is bovendien de perfecte plek om de typische Japanse kersenbloesems te bekijken!

Bezoek Asakusa

Het Asakusa-district van Tokio staat bekend om de Senso-ji-tempel, die ook meteen een van de belangrijkste attracties van de stad is. De tempel is bedekt met prachtige designelementen en sculpturen, en bezoekers komen er massaal om te bidden en te genieten van de kalme en ontspannen sfeer. Je kunt ook de kraampjes buiten de tempel bezoeken die lokale ambachten verkopen. Er zijn winkels in de buurt die items zoals kalligrafie verkopen. Veel mensen bezoeken de tempel in de late namiddag wanneer de tempel en het park nóg mooier worden in prachtige licht.

Ueno Park

Ueno Park is een hemelse oase in het hart van de levendige wijk Tokyo. Het is de grootste groene ruimte van de stad en een van de meest populaire toeristische attracties. Naast het prachtige park biedt het park ook veel tempels en musea om te ontdekken. Dit ruim 200 hectare grote park wordt doorkruist door aangename grindpaden en biedt hoogtepunten zoals een kleine boottocht op de Shinobazu-vijver. Maar breng ook zeker een bezoek aan het 17e-eeuwse Toshogu-heiligdom met zijn ruim 250 bronzen en stenen lantaarns; of maak een wandeling door de Ueno Park Zoo. Het werd geopend in 1882 en is de oudste dierentuin in Japan die bekend is bij panda’s uit de Volksrepubliek China. De Aqua Zoo, een van de grootste aquaria in Azië, is ook zeker een bezoek waard. Het is tevens een ideale activiteiten voor gezinnen met kinderen.

Vismarkt in Tsukiji

De Tsukiji-vismarkt, bekend als de grootste groothandelsmarkt ter wereld, is al vele jaren een toeristische attractie in Tokio. In het najaar van 2018 verhuisde de markt van Tsukiji naar de gloednieuwe Toyosu-markt. De beroemde tonijnveiling is nu zichtbaar op de Toyosu-markt. Hoewel de Tsukiji vismarkt niet op een ideale locatie ligt, blijft de Tsukiji openluchtmarkt hetzelfde als voorheen en is zeker een bezoek waard. De openluchtmarkt van Tsukiji brengt honderden restaurants en winkels samen, waaronder sushi-restaurants, supermarkten en Japanse messenwinkels met een levendige en authentieke marktsfeer. Het ligt ook zeer dicht bij de wijk Ginza, die verschillende goede restaurants te bieden heeft.

Tokyo Skytree

De Tokyo Skytree, een 634 meter hoge communicatie- en uitkijktoren, is moeilijk te missen. De Tokyo Skytree is het hoogste gebouw van het land en werd in 2012 geopend en werd al snel een van de meest bezochte toeristische attracties van de stad met zijn ongelooflijke panoramische uitzichten van het restaurant en observatieplatforms. Met een gigantisch voetstuk bevat de toren een reeks van verschillende kijkniveaus, waaronder een op de 350 meterpunt en een op het 450-meterpunt, met een uniek glazen spiraalpad naar een uitkijkpunt nog hoger. Zorg er ook zeker voor dat je de kleinere en veel oudere Tokyo Tower bezoekt, die werd gebouwd in 1958 en was ooit het hoogste gebouw in de stad.

Disneyland Tokio

Tokyo Disneyland beslaat ruim 100 hectare en is gelegen in Chiba, nabij Tokyo. Het park werd in 1983 ingewijd en is gebaseerd op Disneyland-parken in de Verenigde Staten. Het maakt ook deel uit van een groter park, dat ook Tokyo DisneySea, een waterpark en een aquarium omvat. Disneyland Tokyo bestaat uit verschillende secties zoals Tomorrowland, Westernland, Fantastyland, World Bazaar en Adventureland. Je kunt tijd doorbrengen met genieten van ritten in verschillende gebieden, shows bekijken en natuurlijk genieten van al het eten en drinken. Vooral voor gezinnen met kinderen is dit een ideale plek om te bezoeken.

Yayoi Kusama Museum

In een buitenwijk van Shinjuku vind je een elegant wit gebouw dat bestaat uit vijf verdiepingen – een museum dat exclusief is gewijd aan de werken van Yayoi Kusama. Het gebouw ziet er bijzonder uit en is de thuisbasis van veel meer dan levensgrote en avant-gardistische kunstenaars. Het bijzonder hoge niveau van aandacht heeft de eigenaren er juist toe gebracht het totale aantal bezoekers te verminderen tot slechts 200 gasten per dag. Het is dus goed om er rekening mee te houden dat je zeker niet de enige zult zijn die dit indrukwekkende museum wil bezoeken.

Senso-ji

Tokio heeft misschien niet zoveel tempels als Kyoto, maar Senso-ji is er een van hoge klasse. De sfeer hier alleen al staat op de to-do lijst. Senso-ji bevindt zich aan het einde van de winkelstraat, terwijl aan de linkerkant een onlangs gerenoveerde pagode van vijf verdiepingen is te vinden. Inwoners brengen vaak een bezoek aan de tempel, maar ook reiziger zijn er regelmatig te vinden. Reizigers die de drukte willen vermijden, moeten vroeg opstaan om in enige rust te kunnen genieten van de tempel. Ondank deze moeite wordt je getrakteerd op een van de meest bijzondere plekken in Tokio.

Het keizerlijk paleis

De belangrijkste attractie van de wijk Marunouchi in Tokio is het keizerlijk paleis. Het paleis is omringd door prachtige 17e-eeuwse parken, muren en grachten. Het keizerlijk paleis, dat nog steeds wordt gebruikt door de keizerlijke familie, staat op de plaats van de feodale heer Ota Dokan. Hij bouwde in 1457 het eerste fort van waaruit de stad Tokio de strijd aan ging. Minstens net zo beroemd als het paleis zelf is de Nijubashi-brug, die naar binnen leidt, een bouwwerk dat zijn naam ontleent aan zijn weerspiegeling in het water.

Andere opvallende hoogtepunten hier zijn de twee meter dikke muur die het paleis en zijn poorten omringt, waarvan er één leidt naar de East Higashi-Gyoen Garden. Rondleidingen door het keizerlijk paleis zijn mogelijk en omvatten onder andere een bezoek aan de Kikyo-mon poort, Someikan, Fujimi-yagura, de oostelijke tuinen en de binnen poort. Een ander imposant fort om te bezoeken is Edo Castle (Chiyoda Castle) in het Chiyoda-district van Tokio.

Golden Gai

Gelegen in de schaduw van Shinjuku, is deze groep van smalle straatjes bezaaid met honderden bars met slechts een handvol stoelen. Er is geen volgorde in de scène, en aangezien de balken gestapeld zijn – sommige op de begane grond terwijl andere steile en dunne trappen beklimmen – is het geheel al speciaal genoeg om gewoon een aantal uren in rond te lopen.

Ga uit in Roppongi

Als je op zoek bent naar het beste uitgaansgebied van Tokio, breng dan absoluut een bezoek aan Roppongi. Dit deel van de stad staat bekend om zijn bruisende nachtleven en is de thuisbasis van een verscheidenheid aan clubs, bars en cabaretshows. Afhankelijk van je voorkeuren en budget vind je hier voor ieder wat wils. Ook heb je de mogelijkheid om in alle gezelligheid shows, sportwedstrijden en robotbeurzen te bekijken. In het voorjaar staat dit ook bekend als een plek om de iconische kersenbloesem te zien waar Japan zo beroemd om is.

Nationaal museum Tokyo

Het Tokyo National Museum herbergt meer dan 100.000 belangrijke werken van Japanse, Chinese en Indiase kunst, waaronder meer dan 100 nationale schatten. Het museum biedt hoogtepunten zoals veel boeddhistische sculpturen uit Japan en China vanaf de 6e eeuw tot aan het heden. Collecties van oud textiel, historische wapens en militaire uitrusting, historische Japanse kleding en Aziatische keramiek en keramiek: het is hier allemaal te bekijken. Belangrijke kunstwerken zijn Japanse schilderijen uit de 7e tot de 14e eeuw, prachtige Japanse en Chinese meesterwerken van lakwerk uit verschillende eeuwen, en veel mooie voorbeelden van kalligrafie. Bovendien zijn de rondleidingen in het Engels te volgen. De traditionele Japanse landschapstuin van het museum is absoluut ook een bezoek waard met zijn drie paviljoens, waaronder het theehuis en het nabijgelegen East Asian Art Museum met zijn bijzondere tentoonstelling.

Yoyogi Park

Yogi Park is een van de mooiste parken van Tokio. Dit grote park ligt op een steenworp afstand van Harajuku en staat vol met picknickplaatsen en artiesten. De noordkant is bruisend, met schone steegjes langs uitgestrekte gazons, waar de lokale bevolking en toeristen verspreid zijn in de schaduw van Japanse Zelkova-bomen en samenkomen rond een grote vijver.

Maak een reis naar Yokohama

Als je een paar dagen in Tokio bent en een korte dagtrip buiten de stad wilt maken, dan is  Yokohama de beste optie. Deze stad is eigenlijk meer een buitenwijk van Tokio dan welke en het duurt dan ook maar ongeveer 25 minuten om er met de trein te komen. Eenmaal in de stad kun je genieten van een verscheidenheid aan attracties, zoals Minato Mirai, de naam van het havengebied van de stad. Maar er is ook een imposant reuzenrad dat ‘s avonds verlicht is te vinden. Ook is Yokohama de thuisbasis van een van de beroemdste ramenmusea van Japan.

Theater Kabuki-za

Tokio heeft een aantal uitstekende theaters, die geen van allen zo bekend zijn als het historische Kabuki-za-theater in de levendige wijk Ginza, waar beroemde traditionele Kabuki-shows plaatsvinden. Gebaseerd op een vorm van middeleeuws theater, zeer bekwaam en vaak burlesk, inclusief zang en dans, zijn de theatervoorstellingen net zo populair bij toeristen als Japanners. Drama en komedie zijn relatief eenvoudig te volgen dankzij rijke en theatrale beelden. Het interieur van het theater, dat meestal uit ongeveer 2500 gasten bestaat, is nog steeds intiem en lijkt meer op een grote familiereünie dan op een show, aangezien toeschouwers hun eigen eten meebrengen of lekkers kopen van de verschillende auditoriumrestaurants (kies een van de heerlijke Bentobox-maaltijden). Optredens kunnen uren doorgaan en het publiek blijft zo lang als ze willen (of zolang ze het kunnen tolereren) en niemand lijkt beledigd te zijn door het komen en gaan van mensen of luid gejuich.

Edo-Tokio Museum

Het Edo-Tokio museum beschrijft de 400-jarige geschiedenis van Edo-Tokio aan de hand van architectonische modellen, replica’s en een groot aantal uitgebreide kaarten. De permanente tentoonstelling gaat over referentieliteratuur, historische uitgaanswijken, traditionele huizen, de ontwikkeling van de levensstijl van de heersende klasse en nog veel meer. En het restaurant op de bovenste verdieping is een feest vanwege het panoramische uitzicht over Tokyo.

Kaikan origami

Kaikan wijdt elke verdieping aan de iconische kunst van origami. De begane grond heeft de vorm van een winkel, de tweede is in de vorm van een complete galerij en de vierde verdieping bestaat uit een werkplaats. Voor iedereen die denkt dat je hier alleen gemaakte kunstwerken kunt bekijken heeft het mis: gasten kunnen namelijk zelf cursussen volgen om het vak te leren. De kunst hier is seizoensgebonden, variërend van pocketpoppen tot fantastische boeketten.

Meiji-schrijn

De bouw van het prachtige Meiji-heiligdom, opgedragen aan de Meiji-keizer en zijn vrouw, begon in 1915 en werd uiteindelijk pas voltooid in 1926. Hoewel de oorspronkelijke structuur tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vernietigd , werd het gebouw herbouwd in 1958 en is het tegenwoordig een van de belangrijkste religieuze plekken van Tokio. Omgeven door een prachtig groen bos met ruim 100 duizend bomen die soorten uit heel Japan vertegenwoordigen, zijn de hoogtepunten van de heiligdom het centrum met zijn Museum of Royal Treasures en de buitenwijken waar de Meiji Memorial Picture Gallery is gevestigd met zijn mooie collectie muurschilderingen die verband houden met het leven van de keizer en keizerin. Bezoek ook zeker de aangrenzende binnentuin van het Meiji-heiligdom. Dit is een mooie openbare tuin met een theehuis, een iristuin en een paviljoen waar je heerlijk kunt ontspannen.

Odaiba

Odaiba werd meer dan een eeuw geleden gebouwd als een verdedigingsfort en is vandaag de dag uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming met een prachtig uitzicht op de skyline van de stad. Maar er is nog veel meer te beleven. Zo zijn er attracties zoals een pretpark en talloze winkels. Het is een perfecte locatie voor een dagje uit in Tokio. Neem een duik in de Onsen Monogatari – een Japanse onsen die eruitziet als een pretpark om te zwemmen. Of geniet van het heerlijke streetfood dat vers wordt bereid. Odaiba staat misschien niet bovenaan de lijst van veel toeristen, maar als je een extra middag op je schema hebt staan is het zeker de moeite waard om deze bruisende plek te bezoeken!

Nationaal museum voor natuur en wetenschap

Het prachtige Nationaal Museum voor Natuur en Wetenschap bevindt zich in Ueno Park in Tokio en werd geopend in 1871. Het is een van de oudste musea van het land. Het museum is volledig gerenoveerd en gemoderniseerd en herbergt een enorme collectie natuurlijke en wetenschappelijke materialen. Een onderdeel hiervan zijn onder andere vele fascinerende interactieve tentoonstellingen over ruimteontwikkeling, kernenergie en transport. Het museum biedt bezoekers een uniek inzicht in de nieuwste wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen. De hoogtepunten van de Japan Gallery omvatten talrijke tentoonstellingen van prehistorische wezens. Ook vind je er de geschiedenis van het Japanse volk, inclusief traditionele gebruiken en kleding. De uitgebreide Global Gallery biedt daarentegen een inzicht in vele wetenschappelijke en technologische tentoonstellingen. Het is met recht een van de meest bijzondere plekken in de stad om te bezoeken!

Plaats een reactie