Antartica

Antarctica is het meest zuidelijke continent op aarde. Het is ook onderdeel van de Zuidpool en wordt omgeven door de Zuidelijke Oceaan. Het is het minst bevolkte continent met een inwoneraantal van 1106 mensen. 96% van het continent is bedekt met een laag ijs van wel 1,9 kilometer dik.

Antarctica wordt gezien als een woestijn, omdat het een erg droog klimaat heeft ondanks de kou. Het is hierbij de een-na-grootste woestijn op aarde.

Er leven weinig dieren op Antarctica en nauwelijks mensen. De mensen die er zijn, zijn vaak onderzoekers die gedurende een aantal maanden onderzoek doen op het continent. De dieren die er leven zijn met name organismen als algen, bacteriën maar ook zeehonden, pinguïns en het beerdiertje.

Blogberichten over Antartica

Land en klimaat

Antarctica is het koudste klimaat op aarde, met als laagst gemeten temperatuur -89,2 graden Celsius. Het is echter niet altijd een ijslandschap geweest, ongeveer 34 miljoen jaar geleden werd Antarctica langzaam bedekt met een laag ijs welke nu nog steeds erg diep gaat.

Gemiddeld valt er minder dan 10cm regen per jaar, dat is 78cm minder dan wat er jaarlijks in Nederland valt. Ondanks de kou is een verbrande huid door de zon de grootste gezondheidsklacht van mensen op Antarctica. Door het witte landschap wordt bijna al het licht van de zon, inclusief ultraviolet licht, teruggekaatst wat erg schadelijk is voor de huid.

Oost Antarctica is kouder dan het westen omdat het oosten hoger gelegen is. Hier kan zelfs sneeuw vallen ter hoogte van 1.22 meter binnen een periode van twee dagen.

Antarctica is kouder dan de noordpool om verschillende redenen. Allereerst ligt Antarctica op een hoogte van 3 kilometer boven zeeniveau wat al zorgt voor een troposfeer zoals op hoge bergen. Daarnaast is de noordpool omgeven door de Arctische Oceaan welke warme zeestromingen vanuit andere continenten meeneemt die op hun beurt het stuk land opwarmen.

Cultuur en inwoners

Doordat de bevolking van Antarctica voornamelijk uit onderzoekers en wetenschappers bestaat, die elkaar ook nog eens afwisselen, is het lastig een bepaalde cultuur vast te stellen. In de winter wonen er zo’n 1000 mensen, terwijl dat in de zomer tot zo’n 5000 inwoners kan oplopen.

Toch is er in 2004 een Orthodoxe kerk opgericht bij het Russische onderzoekscentrum. Deze heeft zelfs twee priesters.

Ook is er ooit een kind geboren op Antarctica. Dit was een Noors meisje dat geboren werd in Grytviken. Zij was de dochter van een lid van een walvis-station. Dit was echter niet het laatste kind dat daar geboren is.

Qua dieren wonen er veel microscopische organismen die in deze extreme temperaturen kunnen leven, maar ook een aantal pinguïn koloniën. Zij voeden zich met krill, een klein organisme dat ook gegeten wordt door veel andere zeedieren. Helaas wordt er tegenwoordig veel gevist naar krill vanwege hun hoge Omega-3 vetten en daarmee wordt de hoeveelheid beschikbaar voedsel voor de pinguïns, zeehonden, walvissen en anderen aanzienlijk verminderd.

Tot op 15 miljoen jaar geleden groeiden er nog toendra planten op Antarctica, maar met de huidige ijslaag en temperaturen is dat niet meer mogelijk.