Griekenland

Griekenland staat bekend om de oude Grieken, de mythologieën en de vele eilanden die gedurende het hele jaar druk bezocht worden door toeristen. Toch heeft het land veel meer te bieden dan de mooie geschiedenis.

Blogberichten over Griekenland

Land en cultuur

Griekenland heet officieel de Helleense Republiek en bestaat voor 20% uit eilanden. Het land heeft zo’n 11 miljoen inwoners, waarvan een kwart in en rondom de hoofdstad Athene woont. Hoewel er vroeger vooral in de Helleense goden werd geloofd, is nu 88% van alle Grieken christelijk.

Twee van Griekenlands bekendste eilanden zijn Kreta en Santorini. Kreta heeft als hoofdstad Heraklion (ook wel geschreven als Iraklio), maar staat onder de jongeren vooral bekend om Chersonnissos waar veel nachtclubs en stranden te vinden zijn. Kreta is het meest zuidelijke eiland van heel Europa.

Santorini staat daarentegen bekend om de mooie witte huizen met de blauwe daken. Santorini is onderdeel van de Cycladen eilandengroep in de vorm van een cirkel. Dit komt vanwege een enorme vulkaanuitbarsting uit het verleden.

Als grootste invloed vanuit de cultuur komen de Olympische spelen die afstammen van de spelen op de berg Olympus, vlakbij Thessaloniki. Daarnaast staat Griekenland bekend om de oud-Griekse opgravingen en mythologieën over helden en goden, veel van deze opgravingen zijn te vinden in de vele musea door het hele land.

Klimaat

Griekenland bestaat voornamelijk uit een mediterraan klimaat, dit houdt in dat de zomers warm en droog zijn, met milde, maar natte, winters. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot wel 40 graden of hoger, waardoor er juist in het voorjaar en najaar toeristen graag naartoe gaan.

Vanwege de vele eilanden, bestaan er op Griekenland veel endemische planten en kruiden. Dit zijn planten die alleen op dat specifieke eiland voorkomen. Door het weer in Griekenland zullen de meeste planten in het voorjaar bloeien en lichtelijk verdorren in de warme zomer.