5 tips voor een zorgeloze autovakantie

Ga je met de auto op vakantie dan wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Daarom helpen we je in dit artikel met 5 tips om zorgeloos van je autovakantie te kunnen genieten. Met onderstaande tips heb je overigens niet alleen een fijne autovakantie, maar veel tips zijn ook van toepassing voor het dagelijks gebruik van je auto.

1. Accu’s

De accu van een auto is essentieel voor het functioneren van de auto. Zeker bij moderne auto’s werkt er niets meer als de accu te leeg is of kapot is. Om problemen met de accu te voorkomen raden we aan om minimaal twee weken voor je vakantie de accu goed door te meten. Twijfel je? Zorg dan dat je de accu vervangt of na laat kijken bij een garage. Ga je naar een bestemming met extreem hoge of lage temperaturen? Dan kan het verstandig zijn om een startbooster mee te nemen. Hiermee kan je ook bij een lege accu de auto starten om zo de auto weer op te laden. In lage temperaturen kan een accu namelijk moeite hebben om voldoende stroom te leveren om de auto te starten. Helemaal als deze bijvoorbeeld een week of langer stil staat. Daarom kan je het beste ruim op tijd een goede jumpstarter kopen. Een jumpstarter kan vaak meerdere keren gebruikt worden als deze opgeladen is en gaat vaak jaren mee. Het is dus niet zo dat je deze voor één vakantie aanschaft, maar je hebt hier jarenlang plezier van.

2. Onderhoud

Als je met de auto op weg gaat is het vervelendste wat er kan gebeuren dat er iets kapot gaat aan de auto. Natuurlijk is dit altijd een risico met alle techniek die in een auto aanwezig is. Maar alles wat voorkomen kan worden door tijdig onderhoud is natuurlijk mooi meegenomen. Denk hierbij aan het controleren van de olie en de koelvloeistof, de banden en de ruitenwissers. Ben je hier zelf niet goed in of vind je het lastig om dit zelf te checken? Dan zijn er genoeg garagebedrijven waar je een vakantiecheck uit kan laten voeren voor je auto.

3. Benodigdheden voor de landen waar je doorheen reist

Veel landen hebben hun eigen regelgeving waar je auto aan moet voldoen als je in dat land rijdt. Zo moet je in Frankrijk bijvoorbeeld altijd 2 onaangebroken alcoholtesters bij hebben en in Duitsland moet je genoeg fluoriserende hesjes bij hebben. In sommige periodes zijn in sommige landen ook winterbanden verplicht. Dit zijn zaken waar je een hoge boete voor kan krijgen als deze niet op orde zijn. Zoek dus ruim voor vertrek uit welke zaken je moet hebben in de landen waar je doorheen reist met de auto. Dan heb je nog tijd om deze aan te schaffen indien nodig.

4.  Genoeg eten en drinken

Naast alle bovenstaande tips om te voorkomen dat je stil komt te staan met de auto moet je er altijd rekening mee houden dat het voor kan komen dat je langs de kant van de weg staat met je auto. Dan is het belangrijk dat je genoeg eten en drinken bij hebt en indien nodig ook de juiste kleding/bescherming. Denk hierbij aan zonnebrand en een parasol als je naar een warm land gaat of genoeg warme dekens als je naar een koudere vakantiebestemming vertrekt. Zorg er op zijn minst altijd voor dat je voldoende water aan boord hebt zodat je niet in de problemen komt als je al met pech langs de kant van de weg staat.

5. Goede auto- en reisverzekering

Mocht je onverhoopt stil komen te staan is het fijn als het allemaal opgelost wordt zonder zorgen. Bij sommige beschadigingen is het niet mogelijk om verder te rijden. Als je een goede reisverzekering hebt dan wordt er vaak gezorgd voor vervangend vervoer vanuit je vakantiebestemming naar huis of ten tijde van je vakantie. Zo kan je ondanks een ongelukkige gebeurtenis tijdens je vakantie toch blijven genieten van je vakantie. Ons advies is dan ook om als er wat gebeurd zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekering en te proberen alsnog te genieten van je vakantie.

We hopen dat je met deze tips aan de slag kunt om je vakantie zo goed mogelijk voor te bereiden. We wensen je alvast een hele fijne autovakantie toe. Heb jij nog tips die we vergeten zijn te melden? Laat ze dan zeker achter in de reacties hieronder.

Plaats een reactie