5 weetjes over Ameland

Zin om even uit te waaien en de rust op te zoeken? Dan ben je op het Nederlandse Waddeneiland Ameland op de juiste plek. Je bent er letterlijk op afstand van het drukke vasteland, maar aan faciliteiten is er geen gebrek. Meer weten? We hebben vijf interessante weetjes over Ameland verzameld.

100 kilometer aan fietspaden

Ameland is een perfecte vakantiebestemming voor mensen die van fietsen houden. Met 100 kilometer aan fietspaden die je langs mooie natuurgebieden voeren is Ameland het Waddeneiland met het op één na hoogste aantal kilometers fietspad. Texel heeft er 135, maar dat eiland is met een bijna een driemaal zo groot landoppervlakte ook groter dan Ameland.

27 kilometer strand

Zoek je een rustig plekje op het strand? Ook dat kan prima op Ameland. Het eiland heeft namelijk 27 kilometer aan mooie, schone, goed verzorgde stranden. Deze vind je aan de noordzijde van het eiland. In de zomer is er bewaking aanwezig op de stranden. Honden mogen mee op het strand, maar moeten in bewaakte gebieden wel aangelijnd worden.

Veel hotels

Voor een relatief klein stukje land (5730 hectare) met maar vier dorpen, heeft Ameland een groot aanbod aan hotels. Er zijn allerlei soorten hotels te vinden in verschillende settings: van gezellige familiehotels tot luxe hotels zoals Hotel Nobel, van hotels in het centrum van een leuk dorpje tot hotels op loopafstand van het strand, met half pension of alleen ontbijt. Alles kan op Ameland!

Dam naar het vasteland

Dorpje in AmelandAmeland had ook zomaar een veredeld schiereiland kunnen zijn. In 1871 begon met namelijk aan de bouw van een dam die het eiland met het vasteland moest gaan verbinden. Vier jaar later kwam men tot de conclusie dat het onbegonnen werk was, toen zware stormen de dijk die men aan het bouwen was onherstelbaar vernielde. Wanneer er laag tij is, kun je nog delen van deze dijk zien.

3.500 Amelanders

De kans dat je een toerist tegenkomt op Ameland is aanzienlijk groter dan dat je een Amelander tegen het lijft loopt. Het eiland wordt jaarlijks zo’n 554.000 keer bezocht, terwijl er verspreid over de vier dorpen Buren, Nes, Ballum en Hollum maar 3.500 Amelanders wonen.

Ameland is dus een plek die goed ingericht is op toerisme zonder erdoor overspoeld te worden. Het eiland is rijk aan natuur en leent zich uitstekend voor een fietsvakantie én voor een strandvakantie. Hoog tijd op een hotel op Ameland te boeken dus!

1 gedachte over “5 weetjes over Ameland”

Plaats een reactie