6 to do’s voor Finland in de winter

Finland, ook wel bekend als het land van duizend meren. Een uniek land om in de winter naartoe te gaan. Het land kent veel Finse tradities die je zeker eens meegemaakt moet hebben om het ultieme Finse vakantiegevoel te krijgen. Overnachten op unieke locaties, onvergetelijke wandeltochten maken op sneeuwschoenen en heerlijk ontspannen in de Finse sauna’s. Hieronder geven we je de 6 beste to do’s voor een verblijf in Finland in de winter. Als je deze activiteiten hebt gedaan heb je zeker een top vakantie gehad.

1. Maak een wandeltocht op sneeuwschoenen

Wie op zoek is naar een sportieve bezigheid in de sneeuw kan gaan voor een wandeltocht met sneeuwschoenen. Voor natuurliefhebbers en wandelaars is dit de ideale activiteit in het winterse Finland. Je kunt wandelen in de nog ongerepte witte natuur van Finland. Zorg voor een goede uitrusting zoals wandelstokken en goed ademende winterkleding. Je kunt allerlei kleding waaronder skibroeken voor dames en heren ook huren in Finland, maar het is altijd fijner als je je eigen kleding meeneemt natuurlijk. Wandelen met sneeuwschoenen in de sneeuw is wel wat zwaarder dan een “gewone” wandeling door de bossen, dus zorg er voor dat je goed voorbereid op pad gaat en neem voldoende eten en drinken mee.

2. Overnacht in een ijshotel of glazen iglo

Wil je jouw verblijf in Finland extra bijzonder maken? Boek dan een overnachting in een ijshotel of glazen iglo. Hoe bijzonder is dat? In het land staan verschillende hotels waarin jij kunt overnachten tussen het ijs. De hotels zijn opgebouwd uit sneeuw en uitgehouwen stukken ijs. Alles in deze hotels is van ijs gemaakt, zelfs je bed. Je vraagt je misschien af of dat ijs niet smelt. In de zomer smelten al deze hotels en tegen de winter moeten ze weer helemaal opnieuw opgebouwd worden. Het overnachten in een glazen iglo is ook een bijzondere ervaring. Zo kun je misschien wel vanuit jouw bed genieten van het Noorderlicht of de prachtige heldere sterrenhemel in Finland.

3. Ga een dagje ijsvissen

De favoriete activiteit van een echte Fin is ijsvissen. Sommigen kunnen er zelfs een heel weekend aan besteden. In Finland worden verschillende excursies ijsvissen aangeboden. Met een handboor, hengel en aas ga je op zoek naar een bevroren meer en daar verblijf je een paar uur. Het leuke is dat je je eigen lunch verzorgt, want de vangst mag je zelf opeten. Je hoeft absoluut geen ervaring te hebben met vissen, maar een klein beetje geduld is wel gewenst. Als je geluk hebt, wordt deze activiteit gecombineerd met een sneeuwscootertocht naar de plek om te vissen toe.

4. Ga skiën in de Finse skigebieden

De meeste mensen trekken naar Oostenrijk, Zwitserland of Italië om op wintersport te gaan. Maar op wintersport gaan in het noorden van Europa is net zo leuk! Sta je open voor een keer wat anders dan skiën in de Oostenrijkse Alpen? Dan moet zeker eens denken aan skiën in Finland. In de Finse skigebieden vind je ontzettend veel rust, sneeuw en eenvoudige afdalingen. De bergen zijn in vergelijking met de Alpen minder hoog en de pistes minder lang. Maar hierdoor zijn de Finse skigebieden voor alle niveaus skiërs goed begaanbaar. Gezien het feit dat er minder zonuren zijn tijdens de Finse winter zou je denken dat de skipistes minder lang open zijn, maar niets blijkt minder waar: de skipistes worden verlicht. Skiën op een verlichte skipiste is dan ook een een unieke ervaring!

5. Spot het Noorderlicht

Ben je in de winter in Finland? Dan kun je het niet maken om terug te keren zonder het Noorderlicht te hebben gezien. Het is één van de meest bijzondere natuurfenomenen. De meeste kans op het spotten van het Noorderlicht heb je in de maanden oktober, november, februari en maart. De beste plekken om het Noorderlicht te zien zijn: Levi, Rovaniemi en Kakslatuanen. Wanneer je er zeker van wilt zijn het Noorderlicht te zien, kun je het beste met een gids op pad gaan. De gids houdt de lucht in de gaten en kan je veel informatie geven over het fenomeen en de omliggende gebieden. Dit maakt het avontuur helemaal compleet. Denk er ook aan om niet te fotograferen met flits als je het Noorderlicht vast wil leggen, want dan krijg je het er niet helemaal goed op.

6. Ontspan in de sauna en neem een ijsbad

Veel Finnen hebben een sauna in huis. Ook het ontspannen in de sauna is een favoriete bezigheid van de Finnen in het weekend of doordeweeks. Dit hoort bij hun levenswijze. De Finnen staan bekend als de niet meest sociale bevolking van de wereld, maar zet je een Fin in de sauna dan praten ze erop los. In de Finse sauna’s worden zelfs zaken gedaan zoals het sluiten van deals. Als je in de winter op reis bent in Finland is het heerlijk om ‘s avonds te ontspannen in de sauna. Om af te koelen, spring je in een ijsbad. Wil je een stapje verder gaan? Ga dan kun je ook een duik in een wak nemen. Je lichaam krijgt er een enorme boost van.

We hopen dat je met bovenstaande tips vooruit kan bij het plannen van je vakantie naar Finland. Mochten er nog activiteiten zijn die we vergeten zijn te melden in dit artikel, dan horen we ze graag in de reacties hieronder.

Plaats een reactie