Alcázar Real de Sevilla, het koninklijk paleis van Sevilla

Voor een bezoek aan de toppunten van de oude Arabisch, islamitische cultuur hoef je absoluut niet naar Noord-Afrika. Veel dichterbij, in Andalusië, Zuid-Spanje, vind je namelijk namelijk al enige Moorse overblijfselen, die goed bewaard zijn gebleven en daarom een schitterend reisdoel vormen.

Paleis in Mudejar-stijl

De Alcazar in Sevilla vormt misschien wel het mooiste gebouwencomplex dat door de Moorse periode beïnvloed is. Het paleis vormt een prachtig voorbeeld van de Mudejar-architectuur. Een bouwstijl van de christelijke veroveraars, die sterke Moorse invloeden heeft ondergaan. Peter I liet de oude Arabische Alcazar in 1364 uitbouwen tot een nieuw paleis. Hij gebruikte hiervoor veel Moorse bouwmeesters, die het nieuwe paleis een duidelijk Moors karakter lieten behouden. Latere vorsten hebben hieraan echter wel weer gebouwen in verscheidene Europese bouwstijlen aan toegevoegd.

De hoogtepunten van de Alcazar

De Mudejar-stijl zie je vooral terug aan de zuidvleugel van het paleis, zoals bijvoorbeeld in de Salas de Infantes. Hier bevinden zich de werkkamer, de eetkamer en de slaapkamer van de heersende vorst. De toppunten vormen vooral de Sala de Audencias (Audiëntiezaal) en de Salon de Embajadores (Ambassadeurszaal). Twee zalen met prachtige Arabische bogen en zuilen. De muren en plafonds zijn er ook rijkelijk versierd met schitterende decoraties, prachtige mozaïeken en verfijnde reliëfs. Naar goed islamitisch voorbeeld zijn alle kunstuitingen er abstract en op menige plaats voorzien van kalligrafieën.

De mooiste patio en tuinen in Moorse stijl

Van de twee ontvangstzalen is het niet ver naar de Patio de las Doncellas. Verreweg de mooiste patio van allemaal. Centraal in deze patio ligt een mooie langwerpige vijver, omgeven door verzonken tuinen en een galerij die toegang geeft tot de twee ontvangstzalen. Het complex kent verder nog talrijke uitgestrekte tuinen, waarvan vele weer in Moorse stijl, met Arabisch aandoende gebouwen en vijvers in langwerpige vorm.

 

Plaats een reactie