Argentinië, een land om nooit te vergeten

Argentinië is na Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika, het land is ruim 3.500 km lang en 1.400 km breed. In Argentinië komt elke reiziger volop aan zijn of haar trekken. Indien je van plan bent een vakantie te boeken naar Argentinië, kunnen onderstaande informatie en tips je daarbij helpen.

Informatie over Argentinië

Blauwe gletsjer in ArgentiniëIn Argentinië is eigenlijk van alles te vinden; van de kolkende watermassa’s in Latijns Amerika’s grootste watervallen in Foz de Iguaçu tot de verstilde blauwe ijsmassa’s van de gletsjer Perito Moreno.Van het roerige straatbeeld, dampende en donkere tango-café’s in het mondaine Buenos Aires tot de uitgestrekte, stille pampa’s van Patagonië, waar alleen de wolken lijken te bewegen.

Ontdek de rijke kleuren van de hoge stenen bergen in Salta, in het uiterste Noorden, tot de meest Zuidelijke stad van het continent, Ushuaia. Meer diversiteit is haast niet in één land te ontdekken. Je kunt skiën in Bariloche, wijn proeven in Mendoza of walvissen spotten op het schiereiland Valdéz. Mocht je los in de heupen zijn kun je ook de tango leren dansen! De wegen in Argentinië zijn goed, dus kun je met de bus veel van de uiteenlopende bestemmingen combineren en bereiken. Als je weinig tijd hebt zijn de meeste plaatsen ook snel en eenvoudig per vliegtuig bereiken.

Klimaat in Argentinië

Droog klimaat in ArgentiniëArgentinië heeft door de omvang van het land en de grote verscheidenheid aan landschappen, een enorme variëteit aan klimaten. Het Noordwestelijke berggebied is droog en warm, terwijl het Noordoosten subtropisch en zeer vochtig is. In de Cuyostreek met zijn droge zandvlaktes en canyons zijn de temperaturen vaak boven de 40 graden Celsius. In het Merengebied zijn de temperaturen in de zomer zoals bij ons en in de winter valt er behoorlijk wat sneeuw. Het noordelijke deel van de Pampa’s is warm en vochtig, terwijl het zuiden zeer warm, droog en dor is. In Patagonië en Vuurland is het weer niet echt aangenaam. Het regent hier veel tijdens de zomer, er waait dan ook een harde wind. De temperaturen komen dan ook niet boven de 15°C uit. De winters zijn daarentegen mild; het wordt niet kouder dan een Nederlandse winter.

Bezienswaardigheden die je moet zien tijdens je reis door Argentinië

Buenos Aires

Buenos Aires, ArgentiniëBuenos Aires is de meest Europese hoofdstad van Zuid-Amerika. Je kunt er de beroemde Avenida de Mayo naar het congresgebouw bezoeken. Het operagebouw Teatro Colón in het centrum heeft grote gelijkenis met La Scala in Milaan en is zeker ook een bezoekje waard. De breedste boulevard ter wereld is de Avenida 9 de Julio, hier krijg je zeker het Champs-Elysee-gevoel! De obelisk die op dezelfde avenida staat is een regelrechte imitatie van die op de Place de la Concorde in Parijs. In Buenos Aires tref je verder nog een paar beroemde pleinen waar je heerlijk rond kunt hangen.

Puerto Iguazú

Watervallen van IguazúIguazú ligt op het drielandenpunt met Brazilië en Paraguay. Hier kun je het nationale Parque Iguazú en uiteraard de spectaculaire Iguazú watervallen bezoeken. 275 watervallen storten hier over een breedte van 3 km vaneen 80m hoge klif de diepte in! In het midden komen 14 watervallen bij elkaar. Dit wordt ook wel de “Garganta do Diablo” of “Devil’s Throat” genoemd. Je kunt dit schouwspel op diverse manieren bewonderen: vanaf de verschillende wandelpaden, per boot of per helikopter. Rondom dit prachtige natuurgeweld ligt het uitgestrekte nationale park Iguazú dat ook zeker het bezoeken waard is.

Het Merengebied

Het merengebiedDit prachtige natuurgebied ligt op de grens van Argentinië en Chili en biedt vele mogelijkheden voor wandel- en fietstochten, paardrijden en boottochten. Het gebied is rijk aan donkerblauwe meren, prachtige berglandschappen en grotendeels bedekt met enorme bossen. Het is één van de mooiste gebieden van Argentinië:

Humahuaca vallei

Humahuaca valleiVerscholen tussen de bergen van de Andes, helemaal in het noorden van Argentinië, ligt de Humahuaca vallei. Dit gebied heeft veel weg van Bolivia, wat voornamelijk komt door het berglandschap en de kleurrijke Indiaanse bevolking. Het sfeervolle plaatsje Salta is het hart van de vallei, er staan hier nog vele koloniale gebouwen. Vanuit Salta zijn ook diverse excursies te boeken.

Patagonië

PatagoniëTussen Vuurland en Buenos Aires strekken zich over duizenden kilometers de kale vlaktes van Patagonië uit. Je kunt vanuit Puerto Madryn naar het schiereiland Valdes reizen, om hele kolonies pinguïns, flamingo’s, robben en zeeleeuwen te bewonderen. Vanaf april tot ongeveer begin december komen ook walvissen voor in de baai van Puerto Pirámides. Het plaatsje Calafate is het beginpunt voor een tocht naar het nationale park Los Glaciares. Perito Moreno is de meest indrukwekkende gletsjer en is tevens de enige gletsjer ter wereld die nog gestaag groeit.

Tierro del Fuego

UshuaiaHet plaatsje Ushuaia ligt midden in het nationale park Tierra del Fuego (Vuurland), dit is het meest zuidelijke plaatsje van Zuid Amerika. Vanuit Ushuaia kun je een tocht maken naar het Beagle kanaal, de zeestraat tussen Zuid Amerika en Antarctica. Hier komen ook vele zeeleeuwen, pinguïns, robben en flamingo’s voor.

Difunte Correa en Luján

Het grootste bedevaartsoord van Argentinë is Difunte Correa. In een kapelletje boven op een heuvel staan de relikwieën van de (onofficiële) heilige Difunte Correa uitgestald. Mensen uit alle delen van het land komen hier naar toe, om voorwerpen te brengen die het symbool van de ‘bescherming’ moeten zijn. Ook Luján is een bedevaartsoord. Elk jaar op 8 mei en 8 december worden hier de belangrijkste processies van het land gehouden. In de kathedraal van Luján staat het beeld van de Maagd Maria, de beschermvrouw van het transport.

Na een vakantie Argentinië raak je zeker niet uitgepraat over dit veelzijdige en bijzondere land. Zijn we nog hotspots in Argentinië vergeten? Laat het ons dan weten in de reacties hieronder!

Plaats een reactie