Backpacken: met een rugzak de wijde wereld in!

Je wilt er even tussenuit. Je bent net afgestudeerd, hebt net je eindexamen achter de rug, je gaat voorlopig op sabbatical of je hebt gewoon even genoeg van het drukke leven. Je wilt weg uit het koude kikkerland! Met andere woorden: het is tijd dat je op reis gaat. En hoe kan je beter op reis gaan door met zo min mogelijk spullen door de wereld te trekken? Met een rugzak vol met alleen de hoog nodigde spulletjes voor je wekenlange, maandenlange of zelfs jarenlange reis stap je de wereld in. Veel mensen laten graag voor korte of langere tijd de boel de boel en gaan op reis zonder al te veel aardse eigendommen en middelen. Met de fiets en een rugzak de wijde wereld in? Een willekeurige sprong een bus of de trein in met een kleine weekendtas en maanden wegblijven? Waarom ook niet? Backpacken is niet voor iedereen weggelegd, maar kan een onvergetelijke ervaring worden!Op reis met je backpack

Wandelen tijdens je backpack reisWe noemen deze soort van reizen het ‘backpacken’, bekend van het Engelse woord voor de rugzak (backpack) en daarmee benadrukken we dat je als het ware al je grote bagage (zowel fysiek als mentaal) achter je laat voor de duur van je reis. Een backpack reis is dan ook meestal een klassiek moment van bezinning, om alle problemen en stress te vergeten en je simpelweg alleen bezig te houden met de nieuwe landen en culturen die je op je reis tegenkomt. Want reizen is een behoorlijk rustgevende en therapeutische activiteit waar je heel direct door gedwongen wordt om je thuisproblemen te vergeten. Je hebt geen verplichtingen tijdens je backpack reis en kunt even alles loslaten waar je in het dagelijkse leven tegenaan loopt. Wil je zeker weten dat je niets vergeet tijdens je backpack reis? Gebruik dan onze handige checklist voor backpacken.

Tijdens je backpack reis

Als je op backpack reis bent, krijg je natuurlijk zoveel nieuwe indrukken mee dat het heel moeilijk wordt om je nog constant met de normale beslommeringen en stress bezig te houden. ‘Vanouds’ gaan veel mensen backpacken tussen de oude opleiding en de nieuwe in, of voor ze aan een nieuwe carrière gaan beginnen. Backpacken kan je heel lang doen, voor wel een paar jaar lang, of ook voor een kortere periode van enkele weken tot een paar maanden. Houdt hierbij wel rekening met je budget natuurlijk, ook backpacken is niet gratis helaas!


Alleen op de wereld?

Backpacken kan ook op veel verschillende manieren. Je kan in je eentje op pad, dan ben je geheel onafhankelijk gedurende je reis. Of je kan samen met je partner of een vriendengroep gaan backpacken. Veel backpackers die alleen reizen sluiten zich vaak voor kortere tijd aan bij andere backpackers om samen een stuk door te reizen. Bijzonder geliefd bij backpackers zijn de regio’s zoals het warme en bijzondere Australië en Nieuw-Zeeland, de Aziatische kust (waaronder vooral Thailand, Vietnam) en ook Zuid-Amerika is een veel bezochte bestemming onder backpackers. Regelmatig reizen jonge studenten of professionals naar Buenos Aires of Peru om daar Spaans te leren of juist Engelse les te geven – veelal wordt een backpack reis gecombineerd met werk op locatie of vrijwilligerswerk in het land van verblijf. Ben je van plan om te gaan backpacken? Lees dan onze tips om je backpack in te pakken.

Plaats een reactie