Bezienswaardigheden in Bern, de hoofdstad van Zwitserland

De hoofdstad van Zwitserland is klein en compact. Ze biedt een geweldige sfeer, pittoreske geplaveide straatjes en een prachtig uitzicht op de Aare. Je vindt alle belangrijke toeristische bezienswaardigheden in de oude stad. De meeste zijn alleen toegankelijk voor voetgangers en de afstanden onderling zijn kort, waardoor het een ideale plek is voor degenen die graag te voet de stad verkennen. Bern is rijk aan cultuur een heeft evenementen het hele jaar door, zoals zomer- en winterfestivals; het Buskers-festival; en het Gurten-festival, dat altijd in de zomer plaatsvindt. Veel musea en theaters hebben verschillende specialiteiten en bezoekers kunnen genieten van het uitzicht langs de straat, zoals de Zytglogge, een middeleeuwse klokkentoren met bewegende poppen.

Kortom, er is meer dan voldoende te beleven in deze bijzondere hoofdstad. Wij hebben een top 10 gemaakt van de leukste dingen om te doen in Bern.

Rosengarten

Dit is een van de rustigste en mooiste plekken in Bern met een indrukwekkend uitzicht op de stad. De rozentuin is een grote open ruimte op een heuvel tegenover het stadscentrum. Oorspronkelijk diende plek als een begraafplaats, maar later werd het gebied een openbaar park. Het werd opnieuw ontworpen in de late jaren 1950 en biedt vandaag de dag meer dan 200 soorten rozen en 200 andere soorten iris, azalea en nog veel meer. Er is ook een grote en mooie vijver, een paviljoen, een heerlijk restaurant en een groot aantal picknickplaatsen. Een ideale plek om even heerlijk tot rust te komen dus!

Bundeshaus

In de hoofdstad van Zwitserland is het zogenaamde Bundeshaus een van de meest belangrijke gebouwen. Heel vreemd is dit niet als we naar de geschiedenis van Zwitserland kijken. Het is tenslotte een van de oudste democratieën ter wereld. Een ervaren gids zal je eenmaal binnen voorzien van een groot aantal interessante feiten over de Zwitserse federale overheid, de typische mythen en 150 jaar Bern als hoofdstad van het land. Het interieur is nog indrukwekkender dan de zeer aanwezige gevel en staat vol sculpturen en glas in lood. Aan de voorzijde van de Bundesplatz bevindt zich een populaire fontein. Het is dankzij dit alles niet alleen een van de meest belangrijke gebouwen, maar ook een van de mooiste gebouwen in Bern.

De oude binnenstad

De oude binnenstad van Bern is zijn status als UNESCO-werelderfgoed meer dan waard. Aan drie kanten ligt de oude stad op een klif, omgeven door het prachtige aquamarijnwater van de Aare. Het heeft veel van zijn middeleeuwse karakter behouden. Winkels, cafés, boekhandels en restaurants bevinden zich op de onderste verdiepingen van de gebouwen, terwijl de bovenste verdiepingen appartementen zijn. Er zijn veel van de beste toeristische attracties en activiteiten in deze oude regio, inclusief alle Aare-bruggen, openbare fonteinen, oude beelden, torens en de beroemde klokkentoren.

Botanische tuin

De prachtige botanische tuin is er absoluut een die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Bern. Het zal zelfs indruk maken op iedereen die niets met planten of bloemen hebben. De tuin bestaat uit verschillende delen. De Alpinum richt zich bijvoorbeeld op bergecosystemen met bergplanten uit Europa, Azië en Noord-Amerika en heeft een bijzondere focus op de Zwitserse flora. Er is ook een interessante tentoonstelling over bedreigde plantensoorten. Drie andere gebieden in de tuin omvatten woestijn, tropische en subtropische vegetatie en bovenal een prachtige omgeving om te ontdekken. De palmbos is vooral interessant omdat deze zich richt op tropische voedselproducerende planten zoals bananen, kokosnoten en koffie.

Kathedraal van Bern

De kathedraal van Bern is de grootste van het land. Deze bijzondere toren is meer dan 100 meter hoog en hierdoor niet echt geschikt voor reizigers met hoogtevrees. Als je echter geen hoogtevrees hebt is het advies om niet te twijfelen en de ruim 400 treden te trotseren. Je wordt aan de top namelijk getrakteerd op een indrukwekkend uitzicht op de met sneeuw bedekte Alpen. Binnenin kunt u de tribunes van het 16e-eeuwse gebeeldhouwde koor en het gebrandschilderde raam “Dance of Death” uit dezelfde periode bewonderen. Daarnaast vind je er een aantal prachtige sculpturen en krijg je inzicht in de geschiedenis van de kathedraal. Het is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden om te bezoeken in de stad.

Gurten

Het is misschien wel de meest favoriete plek van veel bezoekers in heel Bern. De Gurten ligt ten zuiden van het stadscentrum en is een hoge berg (864 meter) met een prachtig uitzicht. Je hebt hier ruim zicht op de prachtige stad met zijn torens en koepels, terwijl de imposante Alpen uitsteken uit het landschap daarachter. U kunt ook kijken naar de regio van de drie meren tot aan de Jura. Zorg ervoor dat je de toren beklimt – het is gratis en het zicht verbetert met elke stap. Verschillende paden rond de berg bieden rustige wandelingen door bloemenweiden en door dichte bossen. In de winter biedt de berg ski- en rodelbanen voor kinderen. Kies na al deze activiteiten een van de verschillende plaatsen en geniet van een kwaliteitsmaaltijd direct op de berg. Het Gurten Festival, een muziekfestival, vindt elk jaar half juli plaats. De Gurten is gemakkelijk bereikbaar vanaf het treinstation met de bus of tram, maar mis de kans niet om de oude kabelbaan naar de berg te nemen.

Natuurhistorisch museum

Het Natuurhistorisch museum, onderdeel van de Universiteit van Bern, werd gebouwd in 1832 en omvat meer dan 200 diorama’s. De diorama’s zijn indrukwekkend, zelfs als ze een beetje gedateerd zijn. Het is fascinerend om te zien hoe musea werden gebouwd in het midden van de 19e eeuw. Een deel van het bewaard gebleven grote spel is indrukwekkend, net als de skeletten van de Big Bone Show. Mis de tentoonstelling Earth Stones niet, waar je alpien goud, meteorieten en gigantische kristallen kunt zien. Daarnaast zijn de tentoonstellingen Beetle and Evolution educatief voor alle leeftijden. Voor liefhebbers van geschiedenis in combinatie met natuur is dit een plek je eigenlijk niet mag missen.

Paul Klee Center

Aan de oostelijke rand van Bern vind je een fenomenaal modern museum voor een van de meest invloedrijke kunstenaars van de vroege 20e eeuw. Paul Klee werd geboren net buiten Bern en ging naar de middelbare school van de stad. In 1997 schonk zijn dochter zijn hele erfgoed aan de stad en kreeg Renzo Piano de opdracht om een museum voor al zijn werken te ontwerpen. Het museum ziet eruit als een soort golf en werd in 2005 geopend. Na latere donaties bevat het nu ongeveer 40% van al het werk dat de kunstenaar ooit maakte. Van jeugdschetsen tot werken uit zijn surrealistische periodes. Klee’s schilderijen worden gepresenteerd in voortdurend tijdelijke tentoonstellingen. Hierdoor is een bezoek aan het museum nooit hetzelfde. Binnen een aantal maanden kunnen de tentoonstelling een compleet andere wending hebben gekregen.

Het huis van Einstein

Deze kleine attractie is een leuke toevoeging aan het historisch museum en bevindt zich op de tweede verdieping, waar Einstein van 1903 tot 1905 woonde. Hij deelde dit bescheiden huis met zijn vrouw Mileva Marić en zoon Hans Albert. Op de tweede verdieping is het appartement gereconstrueerd met hedendaagse architectuur, terwijl de bovenste verdieping meer een wetenschappelijke inkijk geeft. Deze tentoonstelling onderzoekt de theorieën die hij in Bern heeft ontwikkeld en presenteert een chronologie van zijn leven. Het is een bijzondere plek om te bezoeken en dan ook zeker iets dat je eigenlijk niet mag overslaan tijdens je bezoek aan de stad.

Plaats een reactie