Bolivia, onontdekt paradijs in Zuid-Amerika

Bolivia is het hoogste en meest geïsoleerde land in Zuid Amerika en wordt hierdoor vaak gezien als een uitdaging om te reizen. Het is een land waar vele ruige facetten van de natuur te vinden zijn; besneeuwde bergtoppen, ruige landschappen, uitgestrekte savanne en een ondoordringbaar regenwoud. Ga je op vakantie naar Bolivia? Hieronder volgen enkele handige tips / weetjes.

Algemene informatie over Bolivia

Bolivia is, ondanks haar wilde geschiedenis, statistich gezien een van de meest vredige landen in Zuid Amerika. Je treft hier de meest authentieke Indiase bevolking van Zuid Amerika. Bolivia is nog niet ontdekt door grote stromen toeristen en het reizen is er nog ‘zoals vroeger’. Bolivia heeft een prachtige natuur en interessante historische steden zoals Sucre of La Paz. De ontmoetingen met de lokale bevolking zullen nog lang in je geheugen gegrift blijven.

Bezienswaardigheden in Bolivia

La Paz

La Paz in BoliviaDit de hoofdstad van Bolivia en heeft meer dan 1 miljoen inwoners. Het is een sfeervolle overzichtelijke stad met vele bezienswaardigheden. Op een hoogte van bijna 4000 meter heb je met name `s avonds warme kleding nodig. In La Paz kan je wandelen over de koloniale pleinen of de verschillende winkels met handwerklieden bezoeken. Er zijn nog tal van andere bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de vele musea, kerken, de ‘heksen markt’, de bloemenmarkt, Chacaltaya, de hoogste skilift ter wereld en de indrukwekkende overblijfselen van het eeuwenoude Tiahuanaco. Vanuit La Paz starten diverse tochten door het bergachtige gebied.

Salar de Uyuni (Zoutmeren)

Zoutmeren van Salar de UyuniSalar de Uyuni is een uitgestrekte witte vlakte waar sinds jaren zout wordt gewonnen. De oppervlakte van deze “zoutmeren” bedraagt meer dan 12.000 km2. Op de zoutvlakten is een hotel van zoutblokken gebouwd. Tijdens de tocht kunt u hier een bezoekje brengen. Het prachtige landschap zal meteen uitnodigen tot het maken van vele foto`s.Het is erg aan te raden een zonnebril mee te nemen want de reflectie van de zon op de witte vlakten is verblindend. Na de zoutvlakten kun je per jeep door naar Laguna Colorada. Dit is een meer met een rode kleur. Deze bijzondere kleur wordt veroorzaakt door de mineralen in het water. Via een bubbelende geiser kom je bij Laguna Verde, een prachtig blauwgroen meer aan de voet van de bijna 6000 meter hoge vulkaan Licancabur.

Santa Cruz

In de laaglanden van Bolivia ligt de stad Santa Cruz, waar een tropisch klimaat heerst. Santa Cruz is een jonge stad die zich in kort tijd heeft ontwikkeld tot een van de economisch rijkste steden in Bolivia. Hier tref je er vele soorten landbouw aan zoals rijst, suiker en fruit. In Santa Cruz kun je ook diverse musea bezoeken en de typisch Zuid Amerikaanse sfeer van een bloeiende stad opsnuiven. Het Plaza 24 de Septiembre is dé plek om uit te rusten en het Boliviaanse leven aan je voorbij te laten trekken. Hiervandaan kun je ook dagtochten naar de zandduinen of de heilige boom van Cotoca maken.

Uyuni

Treinkerkhof in UyuniVanwege het koude klimaat wordt het dorp Uyuni door de Bolivianen vaak het koude dorp genoemd. Het is een klein rustiek Boliviaans dorp met zo`n 12.000 inwoners. Vanuit dit dorp beginnen de tochten naar de zoutmeren, Colorado Verde en Laguna Colorado. In Uyuni kun je geen geld wisselen. Houdt hier dus rekening mee! Het trein- en locomotievenkerkhof is de grootste attractie in Uyuni en is ten zuid westen van het station te vinden.

Potosi

Zilvermijnen in PotosiDeze stad ligt op 4.090 meter hoogte en is in de geschiedenis bekend geworden als de rijke, welvarende stad in Bolivia. Er werd hier vanaf 1545 op grote schaal zilver gevonden in de mijnen, die heden ten dage nog steeds in gebruik zijn en bezocht kunnen worden. De omstandigheden in de mijnen zijn sinds de jaren `50 verbeterd. Al kan ik niet zeggen dat ze aan Westerse maatstaven zouden voldoen. Potosi is in1987 door de Unesco uitgeroepen tot wereld erfgoed. Dit komt door de rijke historie die nog steeds te zien is in de koloniale architectuur. De gedecoreerde kerken, de smalle stegen en de herenhuizen met prachtige balkons bewijzen dit. Bezoek de warmwaterbronnen van Tarapaya, geniet van het fantastische uitzicht over de stad vanaf het oudste klooster van Bolivia, de Convento de San Fransisco. En vergeet natuurlijk de indrukwekkende zilvermijnen niet te bezoeken.

Sucre

Traditioneel festival in Sucre, BoliviaSucre is een stad op een hoogte van 2.790 meter, met vele koloniale gebouwen en een rustieke sfeer. Volgens velen is Sucre de mooiste stad van Bolivia. De musea en markten maken het tot een stad waar je niet snel last van verveling hebt! Een aantal aanraders om te bezoeken zijn het Antropologisch museum, het Museo Textil Etnografica met kleurrijke traditionele kleding die zo karakteristiek is voor Bolivia, de Cathedral op het grote plein in de stad. Op zondag wordt in de plaats Tarabuco, zo`n 3 uur rijden van Sucre, door de bevolking in prachtige traditionele kleding een markt gehouden. Hier kun je goed handgemaakte, kleurrijke truien en andere kleding kopen. Daardoor is het beslist de moeite waard deze markt te bezoeken!

Hopelijk kan je met bovenstaande informatie aan de slag om je vakantie naar Bolivia te boeken. Heb je zelf nog tips of toevoegingen op dit lijstje dan horen wij ze altijd graag in de reacties hieronder!

Plaats een reactie