Brest, grote stad in Bretagne

Een van de weinige plekken in Bretagne waar je supertankers, goederenkranen en oorlogsschepen gaat vinden is in Brest. Deze stad in het Westen van Bretagne, is de op één na grootste van dit district en staat vooral bekend om zijn grote industriële haven. Met 200.000 inwoners is de stad altijd in beweging en gebeurt er altijd wel iets.

De baai van Brest

Al ten tijde van de Romeinen was de enorme baai van Brest een groot voordeel in militair opzicht. Het voordeel van deze baai is dat hij compleet beschut licht ten opzichte van de Noordzee, wat het een ideale uitvalsbasis voor militaire schepen maakte. Dit werd al vroeg gerealiseerd door Lodewijk XIV, die hier de grootste vlootbasis van Frankrijk liet aanleggen. Dit inspireerde later de Duitsers om van Brest ook hun maritieme basis te maken. Helaas had dat voor de rest van de stad tragische gevolgen: aan het einde van de oorlog werd Brest voor een groot deel vernietigd. Vandaag zijn er dus nog maar weinig historische gebouwen over, die terug doen denken aan vroegere tijden.

Architectuur in Brest

Na de verwoesting van een groot gedeelte van de stad, werd hij in razend tempo opnieuw gebouwd. Helaas werd het merendeel uit beton opgetrokken. In meer recente jaren zijn de architecten wat meer hun fantasie gaan gebruiken en hebben ze prachtige gebouwen neergezet, zoals bijvoorbeeld het congres- en cultuurcentrum ‘Le Quart’. Dit gebouw is opmerkelijk omdat de gevel voor een groot gedeelte uit spiegels bestaat, wat natuurlijk een opmerkelijk effect geeft. Daarnaast zijn de gebouwen die de plezierhaven omringen ook een belangrijk deel van de architectuur, met als beste voorbeeld het museum ‘Océanopolis’.

De grootste havens van Bretagne

Havens van BrestNaast de plezierhaven heeft Brest ook één van de grootste industriële havens van Bretagne. Vooral de olie-haven die aangebouwd is, is van groot belang voor de industrie in Brest. Vanuit hier kunnen tankers uit alle hoeken van de wereld hun lading lossen en deze door laten schepen naar de rest van Frankrijk. Brest heeft hier een strategische positie (voor zowel reizigers als goederen), omdat er vanuit hier vele lijnen zijn naar bijvoorbeeld Parijs.

Ook al draait het in Brest vooral om de industrie, de drukte die het stadje met zich meebrengt en de belangrijkheid van plek en grootte, maken het een leuke bestemming om naar toe te reizen.

Plaats een reactie