Brugge reiservaringen en tips

Een prachtige middeleeuwse stad in België. Venetië van het Noorden. Stad van de Zwanen. Een paar van de bijnamen voor Brugge. Een stad die doordat de toeristen het herontdekken weer opleefde. De stad waar de Bourgondische levensstijl zijn oorsprong heeft. De vorstennaam is Bourgondië.

Brugge is een heerlijke stad in West-Vlaanderen. Ooit was Brugge een belangrijke en rijke stad. De stad wordt voor het eerst genoemd in de 9de eeuw. Hoewel er vooraf al mensen woonden op die plek. Lastig voor te stellen dat het ooit een stad aan zee was met een Haven. Op veel schilderijen zul je dit echter wel zien. Sinds 2002 staat de binnenstad op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Geschiedenis en prachtige historische gebouwen. Kerken en musea. Uiteraard ook heerlijke chocolade, biertjes, terrassen, restaurants en leuke winkels. Ik bezocht Brugge eind januari. In de winter ervaar je een plek anders dan in de zomer. In de zon op een terras of met een biertje voor een open haard.

Markt

De markt is een prachtig groot plein waar ooit handel werd gedreven omringd door historische gebouwen. Uiteraard zijn er veel terrassen en restaurants. Hier staan de paardenkoetsen voor een leuke rit door de oude stad. Bewonder de mooie trapgevels van de eeuwenoude gebouwen. Op een paar gebouwen staan nog beelden om aan te geven wat er in het pand werd verkocht. Een slak, een kat, pot met bloemen en een mand. Het rode gebouw op de hoek met de steeg is het oudste gebouw aan de markt, huis Craenenburg. Altijd zijn de ramen gedecoreerd. Behalve de bovenste verdieping, hier werd Maximiliaan van Oostenrijk gevangen gehouden. Het Provinciaal Hof, een neogotische gebouw. Het oude postkantoor.

Belfort

De bekendste en hoogste Halletoren van Brugge. De stadstoren met de stadsklokken is 83 meter hoog. De toren is vele malen herbouwd. De houten toren is vaak afgebrand tot er uiteindelijk een stenen toren kwam. De huidige neogotische toren komt uit het begin van de 19de eeuw. Vanaf de toren hielden wachters zicht op de stadspoorten. Bij brand of aanvallen zwaaiden ze met een vlag om alarm te slaan. De poorten zijn: Ezelpoort, Smedenpoort, Katelijnepoort, Gentpoort, Kruispoort en Dampoort. De toren is te beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. Wel moet je eerst 366 traptreden op.

Het binnenplein is vaak gebruikt in vele films. De hallen onderin werden gebruikt voor de handel. Op de tweede verdieping bevonden zich de schatkamers en het stadsarchief. De toren heeft 47 klokken. De beiaard heeft nog 26 klokken die nog luiden.

Paardenkoets

Een ritje met de paardenkoets duurt ongeveer 35 minuten. In de winter is het goed te doen met een deken. Met regen of zon is er een parasol. Super toeristisch maar ook leuk om een stad zo te zien. De paardenkoetsen staan op de markt. (mijn alternatief voor een fietstocht).

Paardenkoets in Brugge
Paardenkoets in Brugge

Burgplein

Ooit was hier de vestiging van Brugge dit deel is de oudste kern van de stad. Een prachtig historisch plein vooral omringd door panden in Gotische en renaissance bouwstijl. Een belangrijk plein door de aanwezigheid van het oude stadhuis. Tevens is hier de basiliek van het heilige bloed en het gerechtsgebouw.

Stadhuis

Het stadhuis is gebouwd in 1376 en versierd met beelden van historische beelden. Het hoogtepunt van het gebouw en ook een topstuk in Brugge is de Gotische zaal. Ooit was de zaal verdeeld in 2 delen. Begin 1900 werd het een grote zaal. De zaal en schilderijen zijn gedecoreerd in een eenheid. De muurschilderingen zijn van belangrijke momenten in de historie van Brugge. Bewonder de haard en het goudkleurige gewelf evenals de prachtige kunstwerken van de maanden van een jaar.. In de zaal ernaast is een klein museum met originele documenten en relikwieën uit de geschiedenis van de stad. De stad wordt al ruim 600 jaar bestuurd vanuit dit Stadhuis. https://www.brugge.be/stadhuis-brugge

Hanzekwartier

Een plein wat van de 13de tot en met de 15de eeuw het handelsknooppunt van de stad was. Omringd door panden met prachtige gevels. Het handelsknooppunt tussen Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Begijnhof Ten Wijngaarde

Gesticht in 1245. Het Begijnhof heeft een kleine kerk en huisjes met witte gevels. Geheel ommuurd is het gebouwd om vrouwen, vaak weduwen, een veilige woonplek te geven. Tegenwoordig wonen er in een deel nog een paar nonnen van de orde van Sint-Benedictus. Ooit was de binnentuin een moestuin tegenwoordig meer een park. In het kleine museum kun je een kijkje nemen hoe zo’n huisje er van binnen uitziet.

De zwanen van Brugge

Vanaf de brug kijkend naar het Minnewater tref je de zwanen. De zwanen zijn een symbool voor Brugge. De stad heeft de verplichting te zorgen voor de zwanen. Dit is vastgelegd in een wet naar aanleiding van de liquidatie van Pieter Lanckhals een vriend van Maximiliaan van Oostenrijk. Zwanen waren het symbool van de familie Lanckhals. In de winter worden de zwanen elders binnen verzorgd. 

Minnewater

Vroeger was hier de aanlegplek voor de handelsboten. De waterweg tussen Gent en Brugge was hier. Het oude tolhuis staat er nog. Tegenwoordig een waterpark met de meest romantische brug. De naam is ontleent aan het geloof dat er Minnen c.q. watergeesten leefden onder de bruggen.

Kerken in Brugge

Basiliek van het Heilige Bloed

Het heilige bloed de belangrijkste relikwie van Brugge zo niet van België. Er is geen exacte overdracht over hoe het bloed van Jezus naar Brugge is gekomen. Of het een cadeau was als dank of een buit in een slacht. Twee keer per dag wordt het Heilige Bloed met een ceremonie de kerk in gedragen. Het geheel weegt 30 kilo door het zilver, goud en de edelstenen. De ingang is in de hoek van het plein. Via het 16de-eeuwse trappenhuis kom je in de basiliek met zijn gotische trapgevel. De basiliek is een dubbelkapel. https://www.holyblood.com/welkom

Onze Lieve Vrouwe kerk. O.L.V. kerk

Het is het op één na hoogste bakstenen gebouw ter wereld. De kerk met een toren van 115,5 meter met een mooi kerkinterieur. Vooral de oude houten preekstoel springt in het oog. Tevens zijn er veel oude relikwieën uitgestald.
Het pronkstuk en unicum is de bekende witmarmeren Madonna met kind van Michelangelo. Het beeld was gemaakt in opdracht van de kerk. Echter, was de kerk niet tevreden met het resultaat. Jezus lijkt te veel op een engel en is nota bene naakt. Tevens loopt hij weg bij Maria. Reden dat de kerk het werk niet wilde kopen en Michelangelo opzoek ging naar een andere koper. Een marktkoopman schonk het beeld aan de kerk. Tevens zijn hier de pronkgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute. Er zijn beschilderde grafkelders uit de 15de en 16de eeuw. Het beroemdste is te bezoeken in het museum deel.

Naast de kerk is een kerktuin, een klein parkje. De brug over het water lijkt al eeuwenoud. In werkelijkheid is deze slechts uit 1912. De stenen brug moest een instabiele houten brug vervangen. Kijk maar eens aan einde rechts. Een grafsteen van het kerkhof is gebruikt om de brug te maken.

Toen ik er was waren ze bezig met historische opgravingen direct naast de kerk. Er zijn meerdere skeletten ontdekt. Een deel volledig intact en recht dat het wellicht om een graf gaat. Ook zijn er meerder skeletten niet compleet of door elkaar. Wellicht zijn dat slachtoffers van een strijd. De tijd zal het leren.

Onze lieve Vrouwen kerk Brugge
Onze lieve Vrouwen kerk Brugge

Sint Salvatorekathedraal

De oudste parochiekerk van Brugge. Begin van de bouw was al in de 12de eeuw. Op het moment dat ik er was waren ze de kerk aan het renoveren. Zowel het altaar als de barokke van Eyndeorgel. Het orgel werd continue bespeeld om het te stemmen. Het maakt mijn bezoek net iets specialer. Er is zelfs nog een tweede orgel. 

Je kunt een ronde achter het mooie altaar lopen. Bewonder de eeuwenoude wandtapijten en koperen en zilveren relikwieën. Vergeet vooral niet om het mooie houten plafond te bewonderen. Er zijn meerdere houten panelen c.q. kleine altaren die zeer gedetailleerd zijn gesneden. In een zijkapel zijn grafkelders met eenvoudige fresco’s uit de 14de eeuw te zien.

Chocolade en meer in Brugge

De stad telt ongeveer 50 chocolade winkels. Prachtige en lekkere bonbons en chocolade. Veel bonbons worden gemaakt in fabrieken. Wil je nog handgemaakte bonbons kopen let dan op de chocolade keurmerk. Zelf kocht ik de bonbons bij de gouden prijswinnaar van 2021. Hier hebben ze ook bijzondere smaken zoals bonbons met bacon of chili. https://www.thechocolateline.be/nl/

Chocolademelk. Er is een top adres met fantastische recepten voor warme chocolademelk. Ik nam zeer gewaagd Death by chocolate. Wat een goed vullende traktatie is. Ga de trap op naar boven. Wat een leuke sfeer. https://www.oldchocolatehouse.be/

Macaron. Ik snapte nooit de ophef over macarons. Schuim met een smaakje. Tot ik de beste macarons ever proefde bij Maison BonBon achter de o.l.v. kerk. Gelijk bij de eerste hap fan. Overweldigende smaken en kleuren. https://www.maisonbonbon.be/

Macarons
Macarons

Bier

Ooit waren er veel bierbrouwerijen. Drinkwater was niet zuiver dus dronk men bier. Het alcoholpercentage in bier was toen stukken lager dan tegenwoordig. Belgisch bier is populair. De bekendste en oudste bierbrouwerij is De Halve maan met zijn Brugse Zot en Straffe Hendrik. Al in 1564 wordt de brouwerij beschreven. Een rondleiding is te reserveren. Op vertoon van je ticket inruilen voor een glas Brugse Zot Blond. De Brasserie heeft een heerlijke open haard en serveert lekker eten. https://www.halvemaan.be/

Grachten boottocht

Een van de meeste geliefde activiteiten is een grachten boottocht. Veel grachten zijn gedempt. De Brugse Reien, de naam van de waterstraten, kun je bevaren met een boottocht van circa 30 minuten. Er zijn meerdere opstapplaatsen. De boten varen tussen half maart tot half november.

Winkelen in Brugge

De Steenstraat en Zuidzandstraat zijn de bekendste winkelstraten in de stad. Daarnaast de Zilversteeg, Noordzandstraat en Geldmuntstraat. Echter, is het zeker de moeite waard om andere straten en steegjes in te gaan voor unieke boetiekjes.

Musea in Brugge

De stad telt ongeveer 13 musea met zeer verschillende maar bovenal ook passende onderwerpen.

  • Historium. Een interactief museum in de sfeer van de 15de eeuw over de geschiedenis van Brugge. Een prachtig gebouw aan de markt. Het museum gebruikt speciale effecten inclusief geur en een liefdesverhaal om het levendig te maken. Het museum heeft een mooi terras met uitzicht over de markt.
  • Groeningermuseum. Het stedelijk museum voor Schone kunsten. Op chronologische volgorde zie je de Belgische schilderkunst. Vanaf de Vlaamse primitieve tot schilderijen uit de 20ste eeuw.
  • Frietmuseum. Over de geschiedenis van de aardappel met oude keramische potten. In de kelder is een snackbar.
  • Chocolademuseum. Choco story over de historie van cacao met vele voorwerpen uit de chocolade historie. Proeven kan ook of doe de pralineworkshop.
  • Brugse Biermuseum + bierproeverij https://mybeerexperience.com/nl
  • Museum Hospitaal. Het Sint-Janshospitaal is één van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen in Europa. Hier zie je hoe de ziekenzalen er vroeger uitzagen. Tevens is er de oude apotheek, de bijbehorende kruidentuinen en de Hospitaalkapel.

Vismarkt

Bij de overdekte vismarkt wordt al eeuwen vis verkocht. Elke voormiddag van maandag tot zaterdag kan je op de vismarkt van Brugge verse vis kopen. Buiten de tijden van visverkoop staan er kunstenaars en juwelenkraampjes.

Concertgebouw

Een modern gebouw geopend in 2002 toen Brugge Culturele Hoofdstad van Europa was.

Beroemdste fotoplek

De Rozenhoedkaai is de plek waar de meeste foto’s in Brugge worden gemaakt. Uitzicht op de gracht met Belfort en oude grachtenpanden. Met een beetje geluk vang je de waterreflectie nog op. Locatie: Hoek rozenhoedkaai en Braambergstraat.

Free walking tour

Uiteraard heb ik ook in Brugge de free walking tour gedaan. Een wandeling van ongeveer 2,5 uur. Hier hoor, zie en leer je in een korte tijd een beetje over de geschiedenis van Brugge. Tevens zie je dingen of loop je door steegjes die je anders wellicht niet ontdekt had. Ik ben al jaren fan.

Kerstmarkt in Brugge

op de Markt en het Simon Stevinplein is de kerstmarkt. Traditioneel met leuke kerstartikelen en lekkernijen als warme chocolademelk en glühwein. Aan het Minnewater is een schaatsbaan met een grote winterbar met terras.

Toeristen ontdekken Brugge

Tijdens een paardenrit in 1482 overlijdt Maria van Bourgondië. Haar man Maximiliaan van Oostenrijk wilde het gezag overnemen. Er begon een strijdt tussen de bewoners van Brugge en de weduwnaar. Het resulteerde in een handelsverbod voor en met de stad. Hierdoor verarmde Brugge.

In 1892 verscheen het boek Bruges la Morte (de dood van Brugge) van Georges Rodenbach. In het boek waren 35 prachtige foto’s van Brugge. Hierdoor begonnen toeristen Brugge te bezoeken. Sindsdien leeft de stad van toeristen.

De rode verf die Brugge gebruikt als stadskleur refereert aan het Heilige Bloed dat in de stad is.

Plaats een reactie