Contactlenzen checklist: Tips en tricks

Hoera! De vakantie is in aantocht. Als de situatie het weer toelaat, kunnen we weer op reis gaan deze zomer. En ben je lensdrager? Dan neem je uiteraard altijd je lenzen mee. Of je nou met het vliegtuig, de auto of OV op reis gaat, tips die het reizen met contactlenzen wat aangenamer maken, zijn altijd op zijn plaats. Je bent in ieder geval gegarandeerd van heldere herinneringen door een helder blik.

Reisverpakking

Het is belangrijk om voor goede reisverpakking te zorgen als het om het veilig weg stoppen van jouw lenzen gaat. Denk bijvoorbeeld aan een etuitje en kleine vloeistofflesjes. Het los in je tas gooien van je contactlenzenhoudertje kan ervoor zorgen dat die gemakkelijk zoek raakt of verliest. Zo is anders je hele vakantiebeleving naar de knoppen. Natuurlijk is er gedacht aan speciale en handige reisverpakking voor je contactlenzen. Zo heb je de garantie dat je jouw flesjes met lensvloeistof niet hoeft achter te laten. Het is namelijk een reis policy dat je maximaal 1 liter vloeistof, wat neer komt op tien flesjes van 100 ml. mag meenemen in het vliegtuig. Daarnaast is vereist dat de transparante flesjes in een plastic zakje zijn afgesloten.

Met je lenzen naar het buitenland

Voor velen is het inpakken van je koffer best een leuke klus. Weer anderen hebben daar helemaal geen zin in. Hoe het ook is; je zult ( om een fijne en comfortabele tijd te beleven) de juiste spullen bij je moeten hebben. Dit kan bijvoorbeeld ook heel wat problemen bij de grensposten helpen voorkomen. Het is daarom ook verstandig om je lensinformatie bij je te hebben. Andere zaken in verband hiermee zijn bijvoorbeeld ook de vertaling van je lensinformatie in de taal die voornamelijk wordt gesproken in het land waar je naartoe vertrekt. Je zult bij je reis immers niets aan een toeval over willen laten. Zo ook de informatie van de oogarts, indien je bij de oogarts loopt. In geval deze iets wat lastige momenten aanbreken, dan zal je hartstikke blij zijn dat je die extra 30 seconden heb besteed aan lensinformatie en oogartsinformatie bij elkaar schrapen.

Lenzenvloeistof zoek?

Dit zal voor velen een bekend fenomeen zijn. Alles is keurig ingepakt, zo ook jouw lenzenvloeistof…denk je dan. Je krijgt een helder moment en herinnert je ineens dat jouw lezenvloeistof op het nachtkastje in het hotel is achtergebleven. En eenmaal dat heldere moment, is de afstand niet de kortste meer. Helemaal terug rijden is absoluut geen optie en daar sta je dan … Dit overkomt je voor het eerst, voor de tweede-, derde- en vierde keer. Wat vervelend is dat zeg! Gelukkig hebben wij voor jou een simpele oplossing: je neemt simpelweg twee kleine flesjes lenzenvloeistof mee en je zorgt ervoor dat ze op verschillende plekken worden gezet. Bijvoorbeeld door eentje altijd in je handtas te houden of in de zak van je jas, terwijl de andere in je koffer of auto wordt geplaatst.

Vergeet nooit je bril

Als je gaat reizen is het goed om altijd je bril bij je te hebben. Je bril kan je namelijk van zwaar weer redden. Denk maar aan die ene keer toen je jouw contactlenzen verloor of toen de veranderende weersomstandigheden voor irritatie van de ogen zorgden. Als je je lenzen uit doet en je bril eens op zet, geef je je ogen ook wat rust.

Vakantie en daglenzen

Als je gaat reizen kunnen daglenzen best ideaal zijn. Daglenzen zet de dagelijks steeds nieuw op. Je hebt geen gedoe met lenzenvloeistof en vuile lenzen. Ook is het geen ramp met lenzen die kapot gaan of zoek zijn geraakt omdat je die simpel en goedkoop kunt vervangen. Immers, als je op vakantie bent, smeer je je vaker in met zonnecrème, je komt vaker met chloorwater in aanraking en je zegt nooit nee als het om zwemmen in de zee gaat. Je hebt wat minder tijd over voor lenzen hygiëne en dagelijks schone en nieuwe lenzen op doen is daarom de beste oplossing.

Checklist

Om je vakantie helder te beleven zullen de volgende zaken op je checklist moeten staan:

  • Lenzenvloeistof in twee kleinere verpakkingen (waaronder in je handbagage)
  • Bril en als het kan een reserve
  • Voldoende daglenzen
  • Gegevens van je lenzen en de oogarts
  • Spiegeltje

Bron: Sightful lenzen

Plaats een reactie