Dagje uit: Diergaarde Blijdorp

Rotterdam is altijd in beweging. In het centrum verrijzen nieuwe gebouwen, maar ook de Rotterdamse dierentuin, beter bekend als Diergaarde Blijdorp, gaat mee met haar tijd. 160 jaar geleden begonnen als spoorwegtuin aan de Kruiskade, tegenwoordig een toonzettend instituut wat betreft dierenwelzijn. Sta op de Afrikaanse Savanne oog in oog met majestueuze giraffes en indrukwekkende antilopen, sluip door de Tijgerkreek en duik in de waterwereld van het Oceanium. Dichterbij kun je niet komen.

Dieren in Diergaarde Blijdorp

Prairiehond op een rots in Diergaarde BlijdorpIn de Rotterdamse dierentuin rennen, vliegen, zwemmen en kruipen meer dan 15.000 dieren. De wereldwijd bekende gorilla Bokito behoort tot die groep. In 2016 werd deze indrukwekkende zilverrug 20 jaar oud en in die tijd is hij getransformeerd van ontsnapgrage puber naar een liefhebbende familieman. Niet te missen zijn ook de Aziatische olifanten, waarvan er door de jaren heen zestien exemplaren geboren zijn. Dit foksucces gaat terug tot 1984, toen Bernhardine het levenslicht zag. Ook vandaag de dag stelen de jonkies Faya, Nhi Linh en Sunay de show. Vergeet ook niet om het in 2015 geopende Leeuwenreservaat te bezoeken, of de nieuwe biotoop ´Hart van Afrika´. Op 13 mei 2017 werd hier een okapi geboren, een zeldzame bosgiraffe uit de uitgestrekte wouden van Congo. Het is een ondernemend mannetje, genaamd Gerrit. Ook de ijsbeertweeling Sizzel (vrouwtje) en Todz (mannetje) steelt in het recent geopende Arctica nog altijd de show.

Diergaarde Blijdorp is tevens een van de weinige plekken op aarde waar Amoerpanters te vinden zijn. Voor de oplettende bezoeker zijn de teugelijsvogels een hoogtepunt: binnen Europa is Rotterdam, naast Barcelona, de enige plek waar deze vogelsoort rondvliegt. In de Krokodillenrivier leven naast nijlkrokodillen en spitssnuitkrokodillen ook slurfhondjes, bizarre spitsmuizen van de Afrikaanse steppe. Ook deze beestjes zijn een unicum in gevangenschap. Ook zeldzame reptielen zoals de reuzenschildpadden en matamata’s en de immens populaire hyena’s, neushoorns en tijgers behoren tot het bestand. Een waar scala aan unieke vogelsoorten doet daarnaast mee aan de Vrije Vlucht Voorstellingen, vogelshows die (onder voorbehoud) dagelijks in de lente en zomer georganiseerd worden.

Driekleurglansspreeuw in Diergaarde BlijdorpNaast de educatieve waarde van de dierentuin, draagt het park ook bij aan veel internationale fokprogramma’s. Diergaarde Blijdorp is onder andere lid van de Nederlandse Vereniging van Dierentuin (NVD) en de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) en is stamboekhouder van de kuifherten, kleine panda’s en Aziatische olifanten. Ze coördineert dus het uitwisselen van dieren, om de genenpoel gezond te houden. Aan nog eens circa 90 andere fokprogramma’s draagt Blijdorp een onmisbaar steentje bij. Doordat dierentuinen samenwerken, wordt de toekomst van bedreigde diersoorten veiliggesteld in gevangenschap. Hoewel uitzetten in het wild een grote uitdaging is, zorgt de expertise van de verzorgers en natuurorganisaties ervoor dat een aantal diersoorten een terugkeer hebben gemaakt in het wild. Zo is Diergaarde Blijdorp de drijfveer achter de herintroductie van de korenwolf in ons eigen Limburg.

Botanische tuin

Naast een dierentuin is Diergaarde Blijdorp ook een officiële botanische tuin. Een fractie van de door Diergaarde Blijdorp gekweekte bromelia’s is te bezichtigen in de tropische vlinderkas Amazonica en in de Okapi-Volière groeit zeldzaam Afrikaans groen. Verspreid door Afrika groeien Aloë vera-planten en aan de rand van Europa zijn in een rotstuin edelweiss en primula’s te vinden. De Chinese Tuin is ook een ware florahotspot, waar onder meer een bloemencollectie in het zogenaamde Auricula Theater staat. Op twee plekken, de Victoria Serre en Amazonica, groeien en bloeien reuzenwaterlelies. Deze gigantische Zuid-Amerikaanse waterplanten hebben voldoende draagkracht om een baby bovenwater te houden! Achter de schermen bevinden zich verder grote kassen waar succesvol gekweekt wordt met zeldzame en soms zelfs nog niet bestudeerde plantensoorten.

Monumententuin

Waterleliebladen in Diergaarde BlijdorpDiergaarde Blijdorp, op de huidige locatie geopend in 1940, is ontworpen door Sybold van Ravensteyn, die een totaalontwerp maakte met een ongekende bouwstijl. Alle gebouwen en perken werden langs een symmetrieas gesitueerd, die liep van het zuidelijke directiegebouw, dwars door de Rivièrahal tot aan de Tweeling-Gebouwen aan de noordelijke rand. Hoewel er sindsdien veel veranderd is in de dierentuin, waaronder het verlies van de uitkijktoren, zijn met name de inmiddels tot rijksmonument uitgeroepen gebouwen uit die tijd duidelijk aanwezig. Deze 22 beschermde architectonische pareltjes worden sinds een paar jaar beetje bij beetje in originele staat teruggebracht. Daarnaast krijgen ze ook nog eens nieuwe functies. Een goed voorbeeld is de vernieuwde Dikhuidenvleugel, waar sinds enkele jaren zwarte neushoorns en dwergnijlpaarden leven. De oude entree glanst weer en ook de Koedoestal is weer als vanouds, maar dan met een energiezuinig tintje. De Tweeling-Gebouwen, eens een giraffenstal en een theeschenkerij, pronken tegenwoordig als modern leeuwenverblijf en Oosters restaurant. Ook de komende jaren zullen gebouwen zoals het Roofdieren-Gebouw en de Rivièrahal opgelapt worden. ‘Architectuur anno 1940, dierenwelzijn anno nu’ is het motto.

Beleef meer Diergaarde Blijdorp online

Diergaarde Blijdorp blijft niet achter als het om sociale media gaat. De persberichten van de dierentuin worden gedeeld op Twitter, Facebook en Instagram en dierenverzorgers vloggen over hun werk op YouTube, wat voor unieke beelden van achter de schermen zorgt. Op site zijn tegenwoordig ook live webcams te vinden, die live beelden uit verschillende verblijven uitzenden. Zo kan je ook na sluitingstijd even gluren bij bijvoorbeeld de okapi’s.

Zoals te verwachten bij een dierentuin die alom geprezen wordt en 1,5 miljoen bezoekers per jaar haalt, zijn de liefhebbers van Diergaarde Blijdorp ook nadrukkelijk actief online. Een van de grootste fanorganisaties is Blijdorper Bende. Op hun website, het zogenaamde Blijdorper Bende Blog – dat in 2016 maar liefst 30.000 views had – worden de laatste ontwikkelingen in het park nauwkeurig bijgehouden. Verder vind je er gedetailleerde ‘Ontdek…’-pagina’s over de verschillende biotopen in het park. Op hun Facebookgroep worden elk kwartaal fotowedstrijden georganiseerd. Bezoek ze zelf op http://www.blijdorperbende.nl.

Leer meer tijdens de rondleiding

Prairie hond in Diergaarde Blijdorp RotterdamJe leert de dieren in Diergaarde Blijdorp pas echt kennen tijdens een rondleiding. Je wordt rondgeleid door enthousiaste vrijwilligers, die alles vertellen over de dieren, verzorging en geschiedenis van het park. Ook krijg je plekken te zien waar je normaliter niet komen kunt. Je kunt een rondleiding boeken van september tot en met juni, op woensdagmiddag, zaterdag, en zondagmorgen. Ook krijg je plekken te zien waar je normaliter niet kan komen. Rondleidingen kunnen geboekt worden van september tot en met juni, op woensdagmiddag, zaterdag, en zondagmorgen. Groepen van meer dan 10 personen kunnen op afspraak ook op andere dagen terecht. Vanwege grote belangstelling is tijdig reserveren erg belangrijk. Er hangt een bescheiden prijskaartje van 3,95 per persoon euro aan. Dit geld wordt gebruikt voor natuurbeschermingsdoeleinden.

Praktische informatie

Diergaarde Blijdorp is dagelijks geopend van 09:00 tot 18:00, al sluit de dierentuin ’s winters een uur eerder de poorten. Op feestdagen worden andere tijden gehanteerd. Op Sinterklaasavond, Kerstavond en Oudejaarsavond is het park tot 16:00 uur open en op Nieuwsjaardag kun je vanaf 10:00 de dieren in Diergaarde Blijdorp bezoeken. Aan de deur kosten entreekaartjes voor volwassenen 23 euro en voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar 18,50 euro. Als je de kaartjes online bestelt, krijg je 2 euro korting en vermijdt je de soms lange rijen. Je kunt je auto kwijt op het parkeerterrein waar je 8,50 euro per dag voor betaalt. Parkeerkaarten koop je bij de kassa en kaartautomaten. Voor speciale begeleiders en groepen gelden aan de kassa andere tarieven.

Kaart van Diergaarde Blijdorp

Plaats een reactie