Dagje uit: Kasteel Amerongen

Op een prachtige zaterdagmiddag mochten wij het kasteel Amerongen bezoeken. Dit was in hetzelfde weekend waar wij een nacht in de huisjes van Landal Greenparks de Amerongse berg verbleven. Na een heerlijke nacht slapen, is het tijd voor een historisch verhaal. Een verhaal over ‘Mannen met een missie’ op kasteel Amerongen.

Jaarthema

Kasteel AmerongenElk jaar heeft het kasteel een bepaald thema. Dit jaar is het ‘Mannen met een missie’. Het thema loopt nog tot en met 1 oktober. Het gaat over 5 verschillende Kasteelheren van kasteel Amerongen. Iedere kasteelheer wordt besproken aan de hand van schilderijen en andere historische stukken. Je loopt in de gangen van het kasteel en de verhalen nemen je terug in de tijd. Wij werden meegenomen door dit verhaal door onze gids Marc, die het verhaal zeer leuk kon brengen en er ook zeer veel interesse in had. Dat merkte je meteen want op bijna alle vragen van onze groep van ongeveer 12 personen had hij een goed antwoord. De rondleiding duurde iets meer dan anderhalf uur, en had nog veel langer kunnen duren gezien de vele verhalen die er over het kasteel te vertellen zijn.

Rondleiding in kasteel Amerongen

De keuken van kasteel AmerongenIn het kasteel worden het hele jaar door rondleidingen gegeven. Het is ook zeker de moeite waard om verschillende rondleidingen te doen als je meerdere malen in de buurt van het kasteel bent. Bij elke rondleiding zie je namelijk een ander stuk van het kasteel, en worden er weer andere verhalen verteld. In de winter kan je op een dag met goed weer zelfs het dak op waar je het uitzicht over de omgeving kan bewonderen. In de rondleiding “mannen met een missie” van kasteel Amerongen die wij mochten volgen kwamen we door prachtige ruimtes, de ene nog mooier dan de andere. En in elke ruimte werd er een verhaal verteld over een van de heren die in het huis gewoond heeft. Ook het verhaal van de Duitse Keizer kwam regelmatig aan bod. Deze heeft een hele tijd in het kasteel gewoond en had allerlei eigenaardige trekjes waar uitgebreid over verteld werd. Dus ben je in de buurt, breng dan zeker een bezoek aan dit betoverende kasteel in Amerongen.

Interieur van het kasteel

Peer costume van Frederik Christiaan Reinhard van Reede in Kasteel AmerongenHet kasteel is aangekleed met de originele inhoud van het kasteel uit 1977. Dit maakt dit kasteel uniek, het heeft namelijk geen aangeklede themakamers. Het kasteel van Amerongen is nu precies zoals het er op het moment van verkopen uit zag. Dit was een van de eisen toen het kasteel in 1977 verkocht werd. Het interieur komt uit die tijd en dat kun je zien aan de stoffen van de bank. Er hangen verschillende schilderijen in het kasteel, met ieder een eigen verhaal. Het dodenmasker van Godard van Reede is te zien, wat maar liefst 300 jaar oud is. Ook het “peer costume” van Frederik Christiaan Reinhard van Reede is te bewonderen in het kasteel. Doordat het interieur van het kasteel niet aangepast mag worden is er in sommige kamers een hoop verschillend meubilair uit verschillende tijdsperiodes te zien. Dit geeft soms grappige beelden zoals een televisie uit de jaren 70 in een antieke kamer.

Natuur rondom kasteel Amerongen

Trouwen op kasteel AmerongenDe tuinen in de omgeving van het kasteel zijn prachtig ingericht. Het heeft in totaal 10 hectare grond. Het is een wandelgebied waar je tevens veel mooie foto’s kan maken. Door de hoeveelheid grond en kunstzinnige voorwerpen zijn er verschillende mooie fotoplekken. Op het moment dat wij bij het kasteel waren was er een bruiloft aan de gang. Er hangt een romantische sfeer op het terrein van kasteel Amerongen. Het kasteel is een populaire trouwplaats en is ook echt voor trouwerijen te boeken.

Waar verblijf je in de omgeving?

Wij mochten komen testen in de nieuwe huisjes van Landal Greenparks de Amerongse Berg. Daarbij kregen we ook toegang tot kasteel Amerongen. Je kunt bij het kasteel prima parkeren aan de voorkant in het dorpje. Hieronder een kaart waar je kasteel Amerongen kunt vinden.

Plaats een reactie