Dagje uit: Artis

ARTIS geldt als de oudste dierentuin van Nederland en bevindt zich in hartje Amsterdam. Al jarenlang geldt een bezoek aan ARTIS als een van de populairste uitjes voor jong en oud. Naast veel verschillende diersoorten bevat het park ook veel monumentale gebouwen uit de negentiende eeuw die het bezichtigen waard zijn. Met veel liefde en zorg voor de natuur probeert de Amsterdamse dierentuin de dieren en planten in het park zo dicht mogelijk bij de bezoekers te brengen.

Waarom dierentuin ARTIS bezoeken?

Een bezoek op de website van ARTIS laat direct zien waarom een uitje naar het park de moeite waard is. Een veelvoud van dieren in bonte kleuren begroeten je en krijgen zo nu en dan speciale aandacht in de vorm van een lezing, een tentoonstelling of een speciale rondleiding. Ook komt de Amsterdamse dierentuin regelmatig in het nieuws bij de geboorte van een bijzonder dier als de giraffe. Om op de hoogte te blijven van het nieuws rondom het park en haar planten en dieren, kun je je bovendien abonneren op een nieuwsbrief.

De dieren van ARTIS

Een bont gezelschap van de meest uiteenlopende dieren woont in ARTIS. Op de website vind je hier een overzicht van. Sommige diersoorten heb je misschien nog nooit van gehoord, zoals de brilbladvleermuis of de Filipijnse zeilagame. Andere diersoorten zijn de bekende favorieten, zoals de Afrikaanse olifant en de chimpansee. Laat je verrassen door vele tientallen soorten dieren in het park.

Vlindertuin

Vlinder in ArtisArtis beschikt over een vlindertuin van 1000 vierkante meter. In deze vlindertuin zijn zeer veel soorten vlinders terug te vinden. In deze overdekte vlindertuin is een klimaat uit de amazone nagebootst. Het is binnen daardoor warm en vochtig, en perfect klimaat voor de vlinders. De vlinders krijgen er diverse soorten fruit en suikerwater gevoerd om in een goede conditie te blijven. Artis vraagt haar bezoekers om de vlinders niet aan te raken, omdat vlinders zeer gevoelige beesten zijn.

Planten

Ook voor een rijke populatie aan planten ben je aan het goede adres bij ARTIS. Een dagje uit leert je een heleboel bij over de verschillende soorten planten en bomen die onze planeet rijk is. Van de oer-Hollandse tulp tot aan de prachtige anemoon, net als de dieren in ARTIS vind je een groot aanbod in flora.

Onderzoek

Voor de nieuwsgierigen onder ons, biedt ARTIS ook een stuk verdieping. Aan de hand van wetenschappelijke thema’s word je veel geleerd over de natuur, ontdekkingen van dieren- en plantensoorten en allerlei methodes om zelf op onderzoek uit te gaan. Leer bijvoorbeeld meer over Antoni van Leeuwenhoek , de uitvinder van de microscoop. Of laat je verwonderen over alle mogelijkheden van alcohol. Ook kun je allerlei lezingen en workshops volgen tijdens een dagje uit in de Amsterdamse dierentuin, bijvoorbeeld aan de ARTIS-Academie.

Monumenten

Door de jaren heen heeft ARTIS een rijke geschiedenis opgebouwd van architectuur en kunst. Dit is ook allemaal te bezichtigen tijdens een dagje uit. Zo stamt de Leunende Vrouw uit circa 1870 en is de Groote Volière een rijksmonument. Opgericht in 1838 geeft ARTIS een rijke historie die voor iedere bezoeker te bezichtigen is gedurende een dagje uit.

Kosten van een dagje uit

Een gewoon bezoekje aan ARTIS kost je €20,50. Breng je kinderen mee in de leeftijd van 3 tot 9 jaar, dan kost entreekaartje hen €17,00. Kleine kinderen onder de 2 jaar bezoeken de Amsterdamse dierentuin zelfs gratis. Je kunt hierbij op de ouderwetse manier een toegangskaart kopen aan de kassa, maar je kunt tegenwoordig ook heel eenvoudig online je tickets kopen. Dit kan voor alleen het park van ARTIS, maar ook voor het speciale museum voor micro-organismen, Micropia. Een regulier ticket voor Micropia kost €14,00 terwijl een combinatieticket voor zowel ARTIS als Micropia slechts €27,50 kost. Ook hier geldt dat kinderen minder betalen.

Op pad naar ARTIS

Zoals gezegd bevindt ARTIS zich in hartje Amsterdam, aan de Plantage Kerklaan 38-40. De dierentuin beschikt hierbij over een eigen parkeerterrein, maar deze kan bijvoorbeeld tijdens vakanties snel volraken. Daarom is het openbaar vervoer een goed alternatief. Na aankomst op Amsterdam Centraal Station pak je tramlijn 9 en bevind je je al op de Dam, dan pak je tramlijn 14. Ook met tramlijn 10 is de dierentuin eenvoudig te bereiken, net als via metrostation Waterlooplein.

Amsterdam

Wil je weten wat er nog meer te beleven is als je in Amsterdam bent? Lees het in ons artikel over een dagje naar Amsterdam.

Plaats een reactie