Dagje uit : ZooParc Overloon

Één van mijn vriendinnen had mij gebeld om samen een dagje weg te gaan, lekker een dagje op stap! We waren er al snel uit dat we naar de dierentuin zouden gaan, en het liefst eentje die wij allebei nog niet hadden bezocht. We gingen alle dierentuinen af en ik heb er al best veel bezocht in Nederland, dus dat werd een uitdaging. Beide waren we nog nooit in ZooParc Overloon geweest, dus we sprongen in de auto en gingen op avontuur! Ik ging zonder enig beeld van het park er naar toe, maar dit park heeft mij echt verrast! Daarom nam ik een paar dagen later Nick mee, om hem te laten zien wat ik zo gaaf vond aan dit park. Vandaag deel ik dit met jullie!

ZooParc Overloon waar ligt dat eigenlijk?

Dit was de eerste vraag die ik mijn vriendin stelde. Overloon ligt bij Helmond in Noord-Brabant. Onderweg naar het park rijd je over het platteland tussen de boerderijen door. Wij dachten echt bij een kinderboerderij uit te komen of iets dergelijks, maar niets is minder waar. Het eerste wat je ziet is de naam ZooParc van buxusplanten gemaakt. Nadat je geparkeerd hebt kun je gelijk de rode panda die samen zit met de otters bezichtigen in hun buitenverblijf voor de ingang. Als je voor de ingang van het park staat denk je echt dat het een klein parkje zal zijn, maar schijn bedriegt.

Ga op expeditie

Het park is in 2016 vernieuwd, waarbij het park een expeditie thema heeft gekregen. Het park breidde zich uit met leeuwen en tijgers. Als je de plattegrond krijgt zie je dat het park is opgedeeld in verschillende expeditiegebieden. Deze expeditiegebieden zijn: Headquarter, Boulders Beach, Outback, Amazone, Jangalee, Ngorongoro, Baobab, Forest en Adventure Trail. Zoals je leest zijn dit ontzettend veel gebieden en ik vertel je graag wat er in al deze themagebieden in ZooParc Overloon te zien is.

Headquarter

Rode panda in ZooParc OverloonOp het moment dat ik met mijn vriendin hier aankom, maken we foto’s van de schattige rode panda’s aan het begin. Zoals ik net al vertelde is aan het begin van het park het verblijf van de rode panda’s en de otters. Toen ik een week later met Nick terugkwam was Ying (een van de rode panda’s) helaas overleden. Hiernaast nog een foto van een de laatste dagen van dit schattige oude beestje. Ik heb gevraagd of het park nu nieuwe rode panda’s gaat plaatsen. Er werd door de verzorgen aangegeven dat dit wel het plan is. Dan is de andere rode panda niet meer alleen, ondanks dat de panda dit wel prima lijkt te vinden op dit moment. Wat mij verder opvalt aan het verblijf dat het een erg ruim verblijf is en het verraste me dat de panda’s samen zaten met de otters. Nadat je een kaartje gekocht hebt in het hoofdgebouw, kun je rechts de reptielen en insecten bekijken. Dit is een klein hoekje met een kleine selectie reptielen en insecten, zoals de vogelspin, een aantal slangen en de schildpadden. Als je naar links loopt kom je in het restaurant uit, en achterin het gebouw is binnen een springkussen voor de kinderen. Dat is ideaal als je met slecht weer met de kinderen op pad bent!

Boulders Beach

Pinguins in ZooParc OverloonAls je het hoofdgebouw bij de ingang uitloopt look je Boulders Beach binnen. Hier kun je tussen de pinguïns lopen. Het is een klein groepje pinguïns die of in hun verblijven zitten, aan het dobberen zijn of juist aan het eten. Het verblijf is leuk aangekleed en je kunt de pinguïns goed bekijken omdat je zo dichtbij kunt komen. Toen wij er waren was het behoorlijk koud en zaten de pinguïns lekker warm bij elkaar op een kluitje. Dit gebied is niet heel erg groot, maar omdat pinguïns leuke dieren zijn om naar te kijken kun je hier toch best een tijdje blijven hangen.

Expeditiegebied Outback

Zwarte zwaan in expeditiegebied OutbackDe outback refereert naar Australië. Je loopt hier dan ook tussen allerlei dieren die uit Australië komen. Er zitten wallaby’s, zwarte zwanen en emoes in dit stuk. De tweede keer dat wij er waren was er een emoe die in een soort van “proeftijd” zat. Deze bleek toch niet zo goed te passen, want op een gegeven moment viel hij ons half aan. Hij maakte zich helemaal groot en kwam dreigend op ons af. Ik heb me snel achter Nick verscholen en we zijn teruggegaan naar het hekje. Toen de emoe afgeleid was en ging eten zijn we snel door het poortje gegaan en hem voorbij gelopen. Dat was wel even schrikken zeg! We hebben dit doorgegeven bij de verzorgers en die hebben hem meteen uit dit gebied gehaald. Hij is dus niet zijn proeftijd doorgekomen en mag nu ergens anders vertoeven waar de emoe niet tussen mensen hoeft te lopen. Het gebied zit overigens tussen twee houten poortjes, zodat de dieren niet per ongeluk kunnen ontsnappen. Ook de dromedarissen zijn vanuit dit gebied goed te bekijken, gelukkig wel van een afstandje.

Amazone

Krabbenetende wasbeer in ZooParc OverloonIn het Amazone gebied leven dieren die in de Amazone voorkomen. Dit stuk is echt prachtig aangekleed.Het is hier goed te zien dat er flink aan de omgeving wordt gewerkt. Het park heeft namelijk een Botanische tuin (in de volksmond plantentuin). Het is zo ontzettend mooi beplant, dat dit een extra stukje sfeer afgeeft. Omdat het zo ontzettend koud was, zaten veel apen lekker warm binnen. Één van de aapjes was heel even buiten, met nadruk op ‘heel even’. Na een korte slingerronde ging het aapje snel weer naar binnen om zich op te warmen tegen een andere aap. Het zijn erg schattige dieren om te zien. Persoonlijk vond ik de krabbenetende wasbeer apart om te zien, deze soort wasbeer had ik nog nooit gezien. De capibara en de tapir zaten samen in een verblijf. Ik vind de capibara’s zulke leuke dieren, het zijn voor mij gewoon uit de klauwen gewassen cavia’s. Grappige beesten dus, en de tapirs waren beide keren heerlijk aan het slapen.

Jangalee

Witte tijger in ZooParc OverloonIn Jangalee vind je de tijgers. ZooParc Overloon heeft witte tijgers en Siberische tijgers. De tijgers zitten in een mooi verblijf, en als je Jangalee binnenloopt loop je recht op de witte tijgers af. Deze imposante dieren zijn mooi om te zien, maar zijn meestal niet erg actief (tenzij ze eten krijgen natuurlijk). Als je het hoekje om loopt zie je de Siberische tijgers liggen en dan ben je al weer door Jangalee heen en loop je het Afrikaanse Ngorongoro in.

Ngorongoro

Leeuwen vechten om een stuk vleesIn Ngorongoro zitten de Afrikaanse dieren. Hier zitten onder andere de leeuwen. De leeuwen hebben een Jeep in hun verblijf staan waar ze graag op liggen zodat ze het overzicht kunnen houden. De tweede keer dat we in het park waren werden de leeuwen net gevoerd toen we er waren. Dit was heel spectaculair om te zien en te horen. Ze kregen een soort grote spareribs dit ze met bot en al op zaten te eten. Je hoorde de botten gewoon knakken in hun sterke kaken!
Ook de jaguars en de wilde honden werden gevoerd. Een van de jaguars was vrij ziek en je zag hoe begaan de verzorgers met de beesten zijn. Ze zorgden ervoor dat ook de zieke jaguar naar buiten kwam om te eten en dat deze het grootste stuk vlees kreeg om aan te sterken.
In dit deel zitten verschillende dieren en is erg leuk om te ontdekken.

Baobab

Pelikaan in ZooParc OverloonIn Boabab vind je de pelikanen en de maki’s en lemurs. De ringstaartmaki’s zaten de eerste keer buiten, de tweede keer zaten ze helaas binnen. Je kunt namelijk tussen deze leuke aapjes doorlopen, en soms komen ze ook op je schouder zitten. De maki’s worden tot de halfapen gerekend. Let wel op dat het verboden is om de aapjes te voeren!

Forest

Poolvos in ZooParc OverloonIn dit gedeelte zitten verschillende soorten vogels. Ik hou heel erg van uilen, ik vind dit een prachtige vogelsoort om te zien. In dit gedeelte zitten de sneeuwuilen, prachtig witte uilen! De sneeuwuilen waren erg actief, omdat er een ‘huiskat’ rond liep en deze goed in de gaten hield waar deze heen ging. Ook de poolvossen zitten in dit gedeelte en waren erg geïnteresseerd in de kat en dit zorgde voor een leuk spektakel. Ze waren meteen alert en hielden alles in de gaten. Naast het verblijf van de poolvossen ligt een verblijf met verschillende soorten wasberen. Erg grappige beestjes om te zien en de hele tijd in rep en roer. In expeditiegebied forest zijn ook de miereneters te zien, Stokstaartje in ZooParc Overloonde eerste keer heb ik ze helaas niet gezien. De tweede keer kon ik deze bijzondere dieren in hun binnenverblijf bewonderen. Verder liep de huiskat van ZooParc overloon helemaal met ons mee in de hoop dat wij iets te eten hadden. Het laatste stuk van expeditiegebied forest huisvest de stokstaartjes en het stinkdier. Het stinkdier hebben we deze keer niet gezien, maar de stokstaartjes zijn mijn favoriete dieren in de dierentuin. Ik kan uren naar deze beestjes kijken, hoe ze in de weer gaan en kuilen graven. De tweede keer zijn we echter wat sneller doorgelopen, omdat het zo verschrikkelijk koud was en we snakten naar een beker warme chocolademelk!

Adventure Trail

Bij de adventure trail vind je de kinderboerderij. Hier kunnen de kinderen zich vermaken met spelende geitjes. Verder is hier ook nog een groot speeltuin gedeelte, dit is dichtbij het hoofdgebouw, waar een terras gelegen is. Je kan dus eventueel dichtbij zitten terwijl de kinderen aan het spelen zijn. In de winter is er dus ook een springkussen binnen, en is buiten zitten wellicht niet de beste optie.

Plaats een reactie