De 12 mooiste tempels van Thailand

Boeddhisme is de belangrijkste religie in Thailand, dus het is niet verwonderlijk dat het land vol met tempels staat. Terwijl reizigers deze tempels graag bezoeken om foto’s te kunnen maken en geweldige locaties te ontdekken, spelen deze oude tempels (ook wel wats genaamd) een belangrijke rol in het dagelijkse leven van veel Thaise inwoners.

Er zijn ruim 40 duizend boeddhistische tempels in Thailand en het grootste gedeelte van hen is nog steeds in gebruik. Thailand is een boeddhistisch land en de tempels spelen een zeer actieve rol in het dagelijks leven. De inwoners komen regelmatig tot de Boeddha bidden voor zaken als gezondheid en geluk. De structuren zelf zijn grote trekpleisters voor toeristen geworden, niet alleen vanwege hun spirituele en sociale belang, maar omdat ze tot de mooiste en meest indrukwekkende gebouwen behoren die je kunt ontdekken.

Wij hebben een overzicht gemaakt van een aantal van de mooiste tempels van het land. Uiteraard zijn er nog veel meer mooie tempels in het land te vinden, maar we hebben een goede poging gedaan om de mooiste en meest bijzondere in kaart te brengen!

Wat Suthat (Bangkok)

Wat Suthat bevindt zich in Bangkok en is een van de oudste tempels in de stad. De tempel werd voltooid tijdens het bewind van koning Rama III en ligt zeer dicht bij het Grand Palace. Bij de ingang van de tempel is er een enorme rode schommel van meer dan twintig meter hoog die het aanzicht van de plek domineert. In de tempel is een groot gouden Boeddhabeeld, dat het midden van de kamer vertegenwoordigt. De buitenmuren hebben ruimen 150 Boeddha-figuren en vier toegangsdeuren, elk met uitgebreide handgesneden patronen.

Wat Arun (Bangkok)

Wat ArunWat Arun bevindt zich aan de oevers van Chao Phraya. Opgedragen aan de hindoeïstische god Aruna, is Wat Arun een bijzonder verbazingwekkend schouwspel in de vroege ochtend. Dit komt doordat het zonlicht wordt weerspiegeld op de muren van de tempel. De tempel is versierd met Chinees porselein in sierlijke bloemblaadjes en glasmozaïeken in zilver en roodachtige kleuren. Een van de hoogtepunten van het bezoek aan deze tempel is de mogelijkheid om de verticale trappen op de buitenmuur te beklimmen. Als je niet bang bent voor hoogtes en de smalle trappen kunt beklimmen, word je beloond met een prachtig uitzicht op de Chao Phraya-rivier en de omgeving.

De 70 meter hoge toren van de tempel is te zien vanaf de rivier en is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Bangkok. Je kunt Wat Arun zelfs vanaf het water bereiken door een watertaxi over de rivier te nemen van waar Wat Pho zich bevindt. Een tempel die je eigenlijk niet mag missen tijdens je bezoek aan Thailand.

Wat Rong Khun

Wat Rong KhunWat Rong Khun is misschien niet de tempel die je het makkelijkste kunt bereiken in vergelijking met de andere tempels op onze lijst. Toch verdient deze spectaculaire en oogverblindende witte tempel alle moeite om de weg te trotseren. De tempel bevindt zich nog steeds in de bouw dat werd vertraagd na een aardbeving in Chiang Rai in 2014. Deze aardbeving zorgde ervoor dat de tempel moest structureel worden gerepareerd. De tempel ligt buiten de noordelijke stad Chiang Rai en contrasteert met het omringende groene gebladerte met zijn prachtige witte buitenkant. Het witte gips geeft de zuiverheid van de Boeddha aan, terwijl het glas dat deze muren bedekt de wijsheid van de Boeddha vertegenwoordigt.

Wat Mahathat

Wat MahathatWat Mahatat is de zetel van de Thaise kloosterorde. Dit maakt het een belangrijke plaats voor mensen om meditatie en boeddhisme te bestuderen. De tempel werd oorspronkelijk gebouwd voor een groot overblijfsel van de Boeddha en is een van de oudste tempels in Bangkok. Tijdens een bezoek aan de tempel kun je stoppen om een van de vriendelijke monniken te spreken. Elke zondag is er een markt naast de tempel, de grootste amuletmarkt in Bangkok. De markt verkoopt alle soorten amuletten en medicijnen in de hoop dat je geluk zult hebben. Het is de vraag of deze producten ook echt voor het gewenste resultaat zorgen, maar een bijzondere ervaring is het zeker!

Wat Rong Seua Ten

Wat Rong Seua Ten is vooral bekend bij Engelstalige bezoekers als de Blauwe Tempel. Deze plek ligt net buiten de stad en is een van de nieuwste en meest indrukwekkende tempels in Chiang Rai en ook meteen een van de meest bezochte. Binnenin behouden gebeeldhouwde Boeddhabeelden, blauwe schilderijen en mozaïekvormige muurschilderingen de magische ervaring, en een groot wit Boeddhabeeld begroet bezoekers. De Blauwe Tempel is relatief klein maar de gouden plafonds en de saffierblauwe kleur van de muren maken het hypnotiserend. De twee kleurrijke naga’s  die aan weerszijden van de tempeldeur liggen, dragen bij aan het prachtige gevoel. Wat Rong Suea Ten staat op de ruïnes van een oude tempel die hier ooit stond. Daarnaast is het bijzonder dat het nieuwe gebouw niet alleen een plaats van gebed is, maar ook van meditatie.

Wat Phra Kaew

Wat Phra KaewWat Phra Kaew staat ook wel bekend als de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha, omdat het zich op dezelfde locatie bevindt als het Grand Palace. De bouw van deze tempel in Bangkok begon in 1785 toen koning Boeddha Yodfa Chulaloke de hoofdstad van Thonburi naar Bangkok verhuisde. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste tempels in Thailand. Toegang tot het complex kost ongeveer 12 euro. Daarnaast kun je een gids inhuren om alles uit te leggen wat je op deze oude locatie tegenkomt. De dresscode is vrij strikt: geen shorts, sandalen of inzichtelijke kleding, anders wordt de toegang tot tempel helaas geweigerd. Als je je aan deze strikte eisen houdt is het overigens een van de meest bijzondere plekken om te bezoeken!

Wat Pho

Wat PhoWat Pho, ook bekend als de tempel van de liggende Boeddha, is een van de grootste tempels in Bangkok. Het hele tempelterrein beslaat meer dan 80.000 vierkante meter, maar slechts de helft ervan is open voor bezoekers. De andere helft is de thuisbasis van een school en de woonwijken van de monnik. Meer dan duizend Boeddha-figuren bezetten de binnenplaats van de tempel en omringen de gebouwen.

Hoewel er verschillende gebouwen in deze tempel zijn, komen de meeste bezoekers om de gigantische liggende Boeddha te zien. Dit is een standbeeld van ruim 45 meter breed en 15  lang. En dat geheel bedekt met bladgoud. Ondanks dat het hele beeld adembenemend is, trekken de voeten van de Boeddha de meeste aandacht. De voeten zijn ingelegd met parelmoer en voorzien van diverse symbolen. Er is ook een chakra in het midden. Het is ook zeker een aanrader om een van de vele kamers te bezoeken.

Black Temple

De Black Temple is een soort museum van al het spirituele dat je nergens anders in Thailand zult vinden. De zogenaamde Black Temple is een complex van meer dan 40 gebouwen met traditionele Thaise architectuur. En dat alles zonder officieel religieus gebouw, hoewel veel van de gebouwen op tempels lijken. Controversiële lokale kunstenaar Thawan Duchanee zit achter de structuur – en zijn surrealistische en ongewone stijl is duidelijk terug te zien in elke hoek van dit prachtige bouwwerk.

Het hoofdgebouw van het complex is een tempelachtige structuur met een spelonkachtig interieur vol schedels en hoorns van dieren, slangenhuiden en meubels die zijn gemaakt aan de hand van een duister ontwerp. Van de duisternis van de tekeningen wordt gezegd dat ze de donkere kant van het menselijk verlangen vertegenwoordigen, evenals de ziekte en pijn die de Boeddha zelf tijdens zijn leven ervoer. Andere mooie gebouwen zijn een walvisachtig gebouw, witte iglo’s, stenen arrangementen en nog veel meer. Niet alle structuren zijn open voor het publiek – sommige kunnen alleen door een raam worden gezien, terwijl andere verboden zijn om te bekijken. Het prachtige tuincomplex is daarentegen wel open en perfect voor een wandeling.

Wat Ku Tao

Men gelooft dat deze fantastische tempel in 1613 in Chiang Mai is gebouwd om de as van Prins Saravadi, een Birmese heerser, te huisvesten. De naam van de tempel komt van het Noord-Thaise woord voor meloen. De pagoden in de tempel hebben een zeer uniek ontwerp en zijn waarschijnlijk van Chinese oorsprong. Er zijn vijf bollen die het lichaam van de pagode vormen en de vijf verschillende Boeddha’s van het heden vertegenwoordigen. Er zijn daarnaast nog verschillende andere gebouwen om te verkennen in de tempel. Het is met recht een van de meest bijzondere tempels van het land.

Wat Saket

Wat SaketWat Saket is een van de oudste tempels in Bangkok en een heilige bedevaartsoord tijdens het Loy Krathong-festival in november. Het is ook een lust voor het oog. De tempel ligt op een heuvel van 80 meter hoog waar je even heerlijk kunt bijkomen van de hitte en de klim, je wordt namelijk getrakteerd op een adembenemend uitzicht op de oude stad van Bangkok. Wat Saket is een ietwat donkere tempel en een perfecte bestemming voor fotografie. Als je ‘s morgens vroeg aankomt, wanneer de tempel bijna leeg is, zoek dan een bank om op te zitten en luister naar de vele bellen die zachtjes in de wind rinkelen. Het gebied rond de tempel wordt omringd door oude bomen, gouden Boeddhabeelden en een schaduwrijke trap van 300 treden die bezoekers naar de Chedi leidt. Wederom een hele bijzondere tempel die zeker in dit artikel thuishoort!

Panturat tempel

De Panturat-tempel ligt in een jungle-reservaat in het Khao Sok National Park in het zuiden van Thailand. Het park is beroemd om veel dingen, waaronder trektochten met olifanten en het oudste groenblijvende regenwoud ter wereld. De tempel van Panturat staat algemeen bekend als de thuisbasis voor een groot aantal apen. De tempel is gebouwd op een groot kalkstenen plateau waarop veel langstaartapen in het wild zwerven. De apen hier houden ervan om dichtbij te komen en staan erom bekend fruit rechtstreeks van bezoekers te stelen. Het is dus een aanrader om goed op je spullen te letten. Desondanks levert het een unieke ervaring op die je bij de meeste andere tempels niet zult ervaren!

Plaats een reactie