De ideale route voor jouw rondreis door Chili

Chili is zonder twijfel één van de bijzonderste landen ter wereld. Het strekt zich ruim 4500 kilometer uit langs de Zuid-Amerikaanse kust, waardoor het een enorme diversiteit aan natuur herbergt. Tijdens een rondreis Chili ontdek je fjorden en gletsjers, maar ook vulkanen en zelfs de droogste woestijn ter wereld. Om van de vele wilde dieren nog maar niet te spreken. Hier heb je de kans om van dichtbij kennis te maken met alpaca’s, pinguins, walvissen, condors en meer. Wil je zelfstandig een rondreis door Chili maken? Lees dan hier de tips.

Wat je wilt weten voordat je vertrekt

Chili is een van de meest ontwikkelde landen van Zuid-Amerika, wat het rondreizen over het algemeen een stukje makkelijker maakt. Reizen binnen het land is veilig, van massatoerisme is geen sprake en de locals zijn erg vriendelijk en hulpvaardig. Bij aankomst krijg je een 90-day tourist card, die je moet tonen als je het land weer verlaat. Er gelden voor Chili geen inentingsverplichtingen. November tot en met februari gelden over het algemeen als de beste tijd om te reizen, maar het klimaat verschilt per regio sterk. Houd daar dus rekening mee.

Het Chileense wegennet

Ben je op zoek naar de ideale route voor een rondreis door Chili, weet dan dat je er voldoende tijd voor moet uittrekken. Niet alleen omdat het land groot is, maar ook omdat een aanzienlijk deel van de route die je langs echte must-sees leidt, onverhard is. De doorgaande wegen zijn wel geasfalteerd, net als de routes naar de grootste dorpen. De meeste onverharde wegen vind je in de Atacama woestijn. Het huren van een 4×4 wagen is in Chili zeker aangeraden. Grote afstanden overbrug je tijdens je rondreis per binnenlandse vlucht.

Het eerste deel van je route: het noordelijke gedeelte

Vanaf Amsterdam vlieg je naar de Chileense hoofdstad Santiago; een kleurrijke stad met veel gezichten, gelegen aan de voet van het Andesgebergte. Na een kort verblijf in Santiago trek je per binnenlandse vlucht noordwaarts, naar het Lauca National Park. Dit hooggelegen park schittert dankzij zijn vele meren en vulkanen. Daarna zet je koers naar het in een diepe canyon gelegen Codpa, om vervolgens op het strand van Iquique aan de Grote Oceaan te zonnebaden. Codpa en Iquique bereik je middels een rit door de Atacamawoestijn, die de droogste ter wereld is.

Het tweede deel van je route: het zuidelijke gedeelte

Tijdens de tweede helft van je reis kun je net zoveel natuurpracht vinden. Middels een binnenlandse vlucht bereik je Punta Arenas, het allerzuidelijkste puntje van het land. Je bevindt je hier op de grens tussen Patagonië en Antarctica. Na een kort verblijf daar zet je per auto koers naar Torres del Paine, waar je in een wondere wereld van bergen, gletsjers en kristalheldere meren belandt. Je reis sluit je af in Valparaiso. Een ware kleurexplosie en één van de mooiste steden van Zuid-Amerika.

Maak je reis nóg bijzonderder met een bezoek aan Paaseiland

Het mysterieuze Paaseiland in de Stille Oceaan is een provincie van Chili. Paaseiland is wereldberoemd vanwege zijn beelden, die ook wel maoi worden genoemd. Behalve dat nodigen ook hoofdstad Hanga Roa en de Rano Kao vulkaan tot een nadere kennismaking uit. Je bereikt het eiland met een vlucht vanuit Santiago, waardoor je het aan het begin of juist het eind van je reis boekt. Paaseiland is een ontzettend dure bestemming. De vijf uur durende vlucht ernaartoe kost minstens zoveel als je vlucht van Amsterdam naar Santiago.

Rondreis vol natuur en tradities

De vele uitersten die je in Chili tegenkomt zullen een onuitwisbare indruk op je achterlaten. Tijdens je rondreis door Chili is de kans ook groot dat je getuige bent van typisch Chileens tradtities. Bijvoorbeeld de vele festivals die meestal worden gehouden in het kader van wijn of het eren van heiligen. Indiaanse en Spaanse invloeden zijn op veel plekken merkbaar, alhoewel ook Chili de laatste decennia een flinke modernisering heeft doorgemaakt. Geniet tijdens je rondreis van alles wat je tegenkomt, maar ook van wat je proeft. De Chileense keuken is er een van wereldklasse!

Plaats een reactie