De Kalahari woestijn

De Kalahari woestijn is een woestijn die eigenlijk geen woestijn is. Hoewel de naam Kalahari ‘grote dorst’ betekent in de taal van de Tswana’s, valt hier namelijk gemiddeld meer regen dan in een echte woestijn. Daarom is de Kalahari woestijn strikt gesproken een semiwoestijn. Als je van plan bent om een individuele rondreis door Namibië te maken, dan mag je dit fascinerende gebied absoluut niet overslaan. De Kalahari is een van de oudste woestijnen ter wereld en beslaat niet alleen Namibië, maar ook een groot deel van Botswana, Zimbabwe, Angola en Zuid-Afrika.

Een gebied van uitersten

Zonsondergang in de KalahariIn de droge periode is de Kalahari net als veel andere woestijnen dor en droog, maar als de eerste regen valt verandert het landschap in korte tijd. Het struikgewas krijgt blaadjes en het gele steppe gras kleurt fris groen, dat fel afsteekt tegen het diepe rood van het zand. De Kalahari is een gebied van uitersten, waarbij je wordt overdonderd door de kleurenpracht van de woestijn. Als de schaduwen lengen wordt een compleet spectrum van rood, oranje en paarse tinten getoond terwijl overdag het rood van de aarde concurreert met de intens blauwe hemel.

Bekijk de wilde dieren

Maar er is nog een reden waarom een bezoek aan de Kalahari zeker de moeite waard is. Je treft in dit ogenschijnlijk onbewoonbare gebied namelijk een zeer gevarieerd wildleven aan. Allemaal perfect aangepast aan de barre en uitzonderlijke omstandigheden. Gemsbokken, springbokken, zebra’s en elanden zijn in grote getalen te vinden, met in hun spoor leeuwen, cheeta’s en andere jagers. De Kalahari leeuwen met hun imposante zwarte manen zijn zeer indrukwekkend, maar wat de Kalahari speciaal maakt zijn de bijzonder zeldzame dieren die je hier kunt zien, zoals de bruine hyena, aardwolf en het aardvarken. Deze schuwe dieren laten zich zelden zien, dus je mag je zéér gelukkig prijzen als er een je pad kruist! Makkelijker te spotten zijn de stokstaartjes, die je uren kunnen vermaken met hun capriolen. De diertjes zijn zeer sociaal en nieuwsgierig, en als je geduld hebt komen ze misschien uit zichzelf kijken wie je bent en wat je komt doen.

De San Bushmen

San BushmenBen je geïnteresseerd in cultuur, plan dan ook een bezoek in aan een nederzetting van de San bushmen, ook bekend als Bosjesmannen. Deze nomadische jagers en verzamelaars leven al eeuwen lang in dit gebied volgens tradities die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Deze taaie mensen leven van wat het land en de jacht hen oplevert, ze houden geen vee en bewerken het land niet. Ze respecteren de natuur en hebben zich zo staande weten te houden in de onbarmhartige omstandigheden van de Kalahari woestijn. Eeuwenoude rotstekeningen die op verschillende plaatsen in Namibië, Zuid-Afrika en Botswana te vinden zijn getuigen van het feit dat de San een van de oudste bevolkingsgroepen ter wereld is. Een opvallend kenmerk van de San is hun taal, waarbij ze gebruik maken van typische klikgeluiden. De vriendelijke en trotse stamleden ontvangen toeristen hartelijk, en laten je graag kennismaken met hun jachttechnieken, kennis van medicinale planten en vaardigheden in het bewerken van leer en het maken van kunstwerken van hout en kralen.

Plaats een reactie