De mooiste bezienswaardigheden van Mallorca

Als je Mallorca bezoekt zijn er veel bezienswaardigheden te zien en uiteenlopende activiteiten te beleven. Uiteraard springen bepaalde bezienswaardigheden er uit die je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan Mallorca. Wij hebben hieronder de mooiste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

1.      De mysterieuze grotten van Drach

Deze grotten bij Porto Cristo zijn een bezienswaardigheid van Mallorca die je echt niet mag overslaan tijdens je vakantie. De grotten van Drach, ook wel de Drakengrotten genoemd, zijn druipsteengrotten die bestaan uit stalactieten die aan het plafond hangen en stalagmieten die op de grond worden gevormd door waterdruppels. Het groeien van deze stalactieten en stalagmieten duurt heel lang; als je de afmetingen ziet dan zie je meteen dat de grotten van Drach al heel oud zijn. Men zegt zelfs miljoenen jaren oud. De grotten hebben circa een totale lengte van 2,4 kilometer en een diepte van 25 meter onder de grond. In de grotten vind je ook het grootste ondergrondse meer van Europa. Een bezoek aan deze grotten zal zeker een welkome afwisseling zijn van koelte op een warme dag op Mallorca. Meer informatie vind je op de website van Cuevas del Drach.

2.      Palma Aquarium met de grootste vissenverzamelingen van Europa

Is het je niet gelukt om exotische vissen te spotten in de zee tijdens het snorkelen? Bezoek dan het Palma Aquarium dat maar 500 meter van het strand ligt. In 2007 opende dit aquarium de deuren en sindsdien is het een drukbezochte plek. Het aquarium heeft het diverse prijzen en awards binnen weten te slepen. Je treft er meer dan 700 verschillende diersoorten. Bijzonder is de haaientank Big Blue. Met een diepte van zo’n 8,5 meter is dit de diepste haaientank van Europa. Bovendien heeft het Palma Aquarium de grootste verzameling levend koraal van Europa. En alsof dat nog niet alles is: de jungle dat echt een tropisch regenwoud lijkt is de grootste rooftop-garden van niet alleen Spanje, maar van heel Europa. Het moge duidelijk zijn dat Palma Aquarium garant staat voor een leerzame en plezierige dag voor jong en oud. Meer informatie? Bezoek dan de website van Palma Aquarium.

3.      De mooiste stranden van Mallorca

Aangezien het aquarium slechts 500 meter van het strand ligt mogen deze natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Mallorca kent verschillende prachtige stranden die je tijdens je vakantie zeker niet mag missen. Holidu deed eerder al een onderzoek naar de best beoordeelde stranden van Mallorca. Hieruit kwam naar voren dat Cala Figuera, Cala Llombards en Caló des Moro de drie best beoordeelde stranden zijn van Mallorca.

4.      Cap de Formentor; waar de winden elkaar ontmoeten

Cap de Formentor ligt helemaal in het noord-oostelijk puntje van Mallorca op het schiereiland Formentor. Het hoogste punt is zo’n 384 meter boven zeelevel. Een eenzame vuurtoren staat op dit voorgebergte en hoewel het niet open is voor bezoekers, kun je rondlopen in de rotsachtige omgeving en uitwaaien op de kliffen. Met wat gelukt zie je in de winter Eleonora’s valken die hier nestelen. Daarnaast is de kans groot dat je uiteenlopende andere vogelsoorten ziet. Dit spectaculair stukje natuur met prachtige vergezichten heeft terecht een notering in de Top 10 bezienswaardigheden Mallorca om te bezoeken tijdens je vakantie Mallorca.

5.      De sprookjesachtige kathedraal van Palma

Hou je van gotische bouwwerken, sla dan niet een bezoek over aan de kathedraal van Palma die middenin het centrum staat. De lokale bevolking noemt deze kathedraal La Seu, dat simpelweg de kathedraal of de stoel van de bisschop betekent. Het bouwwerk stamt nog uit de tijd van de Moren en was destijds een moskee, maar is nu een rooms-katholieke kathedraal waar zelfs Gaudí nog aan gewerkt heeft, bekend van onder andere de Sagrada de Familia en Park Güell in Barcelona. En dat staat natuurlijk voor een spectaculair bouwwerk dat zowel van binnen als buiten een sprookje is. Tip: bezoek de kathedraal niet alleen overdag, maar ook ’s avonds. Veel verliefde stelletjes genieten in het donker van de sprookjesachtig verlichtte kathedraal, de tuinen en de verborgen waterpartijen. De romantische melodieën op de achtergrond, vaak op de viool gespeeld door straatmuzikanten en het uitzicht op de Middellandse Zee, maken het plaatje compleet.

6.      Kasteel van Bellver

Als je dan toch in de hoofdstad Palma bent, vergeet dan niet het gotische kasteel van Bellver te bezoeken. Het ligt op een heuvel, net drie kilometer uit het centrum van de stad en is dus makkelijk te voet bereikbaar. Dit middeleeuwse, ronde kasteel uit de 14e eeuw met vier torens was de voormalige residentie van de koning James II van Mallorca als hij niet op het Europese vaste land was. Het is een van de weinige ronde kastelen die er bestaan. Vanaf de top heb je een mooie uitzicht op de baai van Palma, de stad en de bijna honderd kilometer lange bergketen van Mallorca. Het is een van de Catalaans gotisch meesterwerken en mag eigenlijk niet overgeslagen worden tijdens je bezoek aan Mallorca.

7.      Ga terug in de tijd in Valldemossa

Op slechts 18 kilometer van hoofdstad Palma, maar middenin de bergen omringt door vele olijfbomen en amandelbomen, ligt een van de mooiste dorpjes van het eiland verscholen, namelijk Valldemossa. Dit bergdorpje ligt in een vallei op zo’n 420 meter boven de zeespiegel. Als je door dit dorp wandelt, zal het je opvallen dat het nog helemaal middeleeuws is. De eerste gebouwen dateren nog uit 13e en 14e eeuw. Je waant hier hier dus echt nog terug in de tijd. Valldemossa is een van de meest geliefde dorpjes van het eiland en dat al sinds langere tijd. Beroemdheden als  Frederic Chopin en de Franse romanschrijfster George Sand waren gek op dit dorp en hebben hier een tijd gewoond. De woningen van deze kunstenaars zijn nog steeds te bezoeken en zijn zeker een bezoek waard.

8.      Alcúdia: authentieke centrum met stadsmuren

het noorden ligt het plaatsje Alcudia. Strandliefhebbers kunnen huer hun hart ophalen, want Alcudia heeft kilometers lang strand met het meest helder water dat je je maar kunt voorstellen. Ook het centrum met haventje is er gezellig om te vertoeven, maar vier kilometer landinwaarts gelegen ligt Alcudia pueblo oftewel de oude binnenstad. Cultuurliefhebbers komen hier helemaal aan hun trekken! De oude vesting opent oude Arabische tijden als je door de poorten heenstapt. Binnenin de stadsmuren loop je door allerlei smalle steegjes en straatjes waar volop winkeltjes en restaurantjes met lieflijke binnenplaatsjes gelegen zijn. Hier kun je echt nog onder het genot van een hapje en een drankje uitstekend van Middeleeuws en Arabische sferen genieten. Elke dinsdag en zondag wordt hier ook een levendige markt gehouden.

9.      De ruïnes van Pollentia

Van oorsprong is dit een oude Romeinse stad uit de eerste jaar voor Christus waar heden ten dage maar weinig van over is. Toch heeft deze bezienswaardigheid niet voor niets een plaatsje verworven in onze Top 10 bezienswaardigheden van Mallorca, want deze Romeinse overblijfselen vormen de belangrijkste archeologische vondsten van het eiland. En tevens de enige Romeinse site die je kan bezoeken op het eiland. Het ligt vlakbij Alcudia en is goed te combineren met een bezoek aan Alcudia.

10. Het klooster van Santuari de Lluc

Toe aan een ‘heilige’ hotspot? Bezoek dan het klooster van Santuari de Lluc, gelegen in Escorca.  Oke, we moeten toegeven, je komt hier niet zomaar. Je zult eerst je wandelschoenen moeten aantrekken en door bergen en valleien moeten wandelen om hier te kunnen komen, maar dan heb je ook wat. Niet voor niets is dit klosster een trekpleister voor vele pelgrims. Jaarlijks trekken er namelijk duizenden pelgrims naar dit klooster met botanische tuin om hier gratis te kunnen overnachten en een hapje te eten, na een lange wandeling. Bijzonder is dat het verhaal gaat dat  in de 13e eeuw een Moorse herder een beeld van de Maagd Maria op deze plek vond, daardoor is op die plel het klooster gebouwd.

11. Authentiek Soller

In een adem wordt Soller uitgesproken met Valldemossa, als het om de meest charmante plaatsjes van Mallorca gaat. Dit dorp bestaat uit twee delen. Soller haven en Soller dorp. Soller haven wordt door de meeste mensen bezocht per boot, omdat je eerst door de bergen moet reizen om er te komen. Per boot is doorgaans makkelijker. De beloning is een van de mooiste dorpen van Mallorca met gebouwen uit de 16e en 18e eeuw en met een lieflijke haventje en strand. Meer landinwaarts ligt Soller dorp, niet minder mooi en omringt door sinaasappelbomen middenin de bergen.

We hopen dat we je met bovenstaande bezienswaardigheden een mooi stukje Mallorca hebben kunnen laten beleven. Er is namelijk genoeg te zien op dit prachtige eiland.

Heb je zelf tips of aanvullingen die op deze lijst ontbreken? Laat het ons dan weten in de reacties.

Plaats een reactie