De mooiste wijnroutes van Frankrijk

Bij een roadtrip denk je misschien niet zo snel aan wijn. Rijden en drinken is natuurlijk not done. Maar als je drinkt als de Fransen – en dan bedoelen we met mate, met lekker eten en nooit tijdens het rijden – dan is dit juist een prachtige combinatie. Reis je graag met de auto en hou je ook wel van een goed glas Franse wijn? Dan is het hoog tijd om deze twee eens te combineren. Van de Elzas tot Bourgondië, ga met ons mee op reis langs de mooiste wijnroutes van Frankrijk.

1. De wijnroute van de Elzas

De wijnroute van de Elzas is een van de oudste wijnroutes van Frankrijk, ingehuldigd in 1953. De route slingert meer dan 170 km lang door glooiende valleien langs de uitlopers van de Vogezen. De route doorkruist de hele regio van noord tot zuid en onderweg kun je de meest heerlijke wijnen proeven bij verschillende wijnhuizen.

2. De wijnroute van Val de Loire

Wijnroute van Val de LoireDeze wijnroute, die in Nantes begint en eindigt in Saumur, geeft wijnkenners een goed beeld van de rijkdom van de wijnen van Anjou en Touraine. Met een aantal niet te missen stops onderweg biedt deze route de perfecte gelegenheid om de mooiste Loire-wijnen te proeven: Saumur, Sancerre, Chinon… En alsof deze grote wijnen nog niet genoeg reden zijn om deze route te rijden, loopt hij ook langs de magische kastelen van Chambord, Chenonceaux en Cheverny – enkele van de mooiste kastelen van Frankrijk.

3. De Champagneroute

Champagneroute in FrankrijkEr zijn tal van routes door de champagnestreek maar wij gaan voor de Route Montage de Reims. Deze route loopt van Reims naar Epernay (de hoofdstad van de Champagnestreek) en leidt je langs enkele van de beroemdste wijngaarden ter wereld.

4. De Route des Châteaux

Bordeaux wijnroute door FrankrijkHuur een auto in Bordeaux (of rijd er zelf heen) en ontdek enkele van de beste Franse wijnen langs deze populaire route. De Route des Châteaux in het zuiden van Médoc laat wijnliefhebbers kennismaken met enkele van de bekendste AOC-gecertificeerde wijnen ter wereld. Denk aan Saint-Julien, Margaux, Pauillac, merlot wijn of prachtige cabernet sauvignon wijn.

5. De Route des Grand Crus

De wijnen uit Bourgondië behoren tot de bekendste, meest gedronken en misschien wel meest geliefde wijnen ter wereld. Voor een route die een voorproefje van enkele van de beste wijnen uit de regio mogelijk maakt, vertrek je vanuit Dijon en rijd je door naar Santenay. Onderweg kom je langs de wijngebieden Côte de Beaune en Côte de Nuit. Onder de iconische wijnen die je langs deze route tegenkomt zijn Meursault, Pommard en Vougeot de allerbeste.

En dat is nog niet alles..

De wijnroute van de Jura, de route du Patrimoine in Bordeaux en de wijnroutes van de Provence… in totaal heeft Frankrijk meer dan duizend kilometer aan wegen om de wijngaarden van het land te verkennen. Langs de Franse N-wegen staan de routes vaak heel duidelijk aangegeven met bordjes. Zorg echter wel voor een verblijf in de buurt als je gaat genieten van al die Franse wijnen.

Plaats een reactie