Dit zijn de kleinste landen van de wereld

Op moment van schrijven bestaan er op onze planeet 196 verschillende landen. Amper 24 van deze landen beschikken over een oppervlakte welke minder bedraagt dan 1.000 vierkante kilometer. Het valt op dat verschillende van deze landen zoals met name Vaticaanstad en Monaco kleiner zijn in vergelijking met enkele wereldsteden zoals met name New York en Tokio. Ondanks hun geringe afmetingen hebben de kleinste landen op deze planeet toch vaak heel wat moois voor hun bezoekers in petto. Ben jij benieuwd naar wat nu precies de kleinste landen van de wereld zijn en wat ze toch aantrekkelijk maakt voor bezoekers? In dat geval is het de moeite waard om even de informatie op deze pagina door te nemen!

Malta

Met een oppervlakte van slechts 316 vierkante kilometer en een inwonersaantal van 423.000 inwoners is dit land meteen één van de dichtbevolkste op deze planeet. Dit gezegd zijnde is het zo dat Malta over een grote historische en culturele geschiedenis beschikt. Ze herbergt bovendien één van ‘s werelds meest bijzondere prehistorische sites. Het zogenaamde ‘hypogeum’ is een 5000 jaar oud ondergronds bouwwerk welke zich bevindt in de stad Paola. Bovendien is het zo dat je tijdens een bezoek aan Malta ook kennis kan maken met zeven prehistorische tempels. Door de jaren heen hebben ook verschillende beschavingen over Malta geregeerd waaronder de Feniciërs, Romeinen, Sicilianen, Fransen en de Britten. Al deze verschillende beschavingen hebben hun sporen nagelaten op het eiland. Malta is een prachtig eiland welke ongetwijfeld een bezoekje waard is.

De Malediven

Een bijzonder populaire bestemming voor een zon-, zee-, strandvakantie zijn de Malediven. De eilandengroep is gelegen in de Indische Oceaan en telt in totaal zo’n slordige 1090 eilanden. Dit gezegd zijnde is het zo dat amper 200 eilanden echt bewoond zijn. De Malediven zijn een werkelijk prachtig land met een totale oppervlakte van 298 vierkante kilometer. Wat veel mensen niet weten is dat bepaalde eilanden in de Malediven niet meer dan 1,5 meter boven het gemiddelde zeeniveau zijn gelegen. Dit maakt de Malediven tot het laagst gelegen land ter wereld. Ondanks het feit dat dit werkelijk prachtig oogt zorgt de stijging van het zeeniveau er voor dat verschillende eilanden worden bedreigd. De kans dat er in de toekomst verschillende eilanden die deel uitmaken van de Malediven zullen komen te verdwijnen is dan ook erg groot.

De Marshalleilanden

De Marshalleilanden beschikken samen over een oppervlakte van zo’n 181 vierkante kilometer. Je zou het op het eerste zicht misschien niet zeggen, maar toch bestaat ook deze eilandengroep uit niet minder dan honderden eilanden welke met elkaar zijn verbonden door 28 koraal-atollen. Van alle eilanden zijn er slechts 24 bewoond. In totaal tellen de Marshalleilanden op moment van schrijven zo’n 53.127 inwoners. Naar aanleiding van de vrije associatie met de Verenigde Staten kregen de Marshalleilanden in het jaar 1986 een onafhankelijk statuut. Dit gezegd zijnde is het zo dat de nationale munteenheid van deze eilandengroep wel nog steeds de Amerikaanse dollar is. De Marshalleilanden staan er om bekend zomaar even 160 verschillende koraalsoorten te bevatten. Bovendien kan je rondom de eilanden tot wel 800 verschillende soorten vissen aantreffen. Dit alles zorgt er voor dat deze eilandengroep in de praktijk één van de mooiste bestemmingen is ter wereld voor mensen die houden van duiken en snorkelen.

Liechtenstein

Liechtenstein is een Alpenlandje met een oppervlakte van 181 vierkante kilometer welke ingeklemd ligt tussen Oostenrijk en Zwitserland. In totaal wonen naar verwachting zo’n 37.810 mensen in Liechtenstein. Wat veel mensen niet weten is dat Liechtenstein het enige land ter wereld is welke zich volledig in de Alpen bevindt. Bovendien is Liechtenstein volgens het BBP niet alleen één van de kleinste landen ter wereld, daarnaast is het ook het rijkste land op deze planeet. Ook het werkloosheidsniveau in Liechtenstein ligt met minder dan 1,5 procent uiteraard bijzonder laag. Ondanks het feit dat veel mensen vooral de hoofdstad Vaduz kennen is het Schaan welke de grootste stad is van het land. Tijdens de winter trekken steeds meer mensen naar Liechtenstein om er te gaan wintersporten.

San Marino

Het derde kleinste land van Europa en het vijfde kleinste land ter wereld luistert naar de naam San Marino. Dit kleine landje dat volledig wordt omsloten door Italië beschikt dan ook slechts over een oppervlakte van 61 vierkante kilometer. San Marino is tevens ook de oudste republiek op het Europese continent. Ze werd dan ook reeds opgericht 301 na Christus. Net zoals Liechtenstein mag ook San Marino zich algemeen bestempelen als één van de rijkste landen ter wereld. Het toerisme is door de jaren heen van steeds groter belang geworden voor het kleine land.

Tuvalu

Tuvalu is eigenlijk de verzamelnaam voor vijf atollen en vier eilanden welke in de westelijke Stille Oceaan zijn gelegen. Deze eilanden staan er om bekend één van de laagst gelegen landen op onze planeet te zijn. Het hoogste punt van deze natie is dan ook terug te vinden op slechts 4,5 meter boven het gemiddelde zeeniveau. Dit zorgt er voor dat vooral de kleine eilanden van Tuvalu bijzonder kwetsbaar zijn voor de stijging van de zeespiegel. Het hele land telt slechts één enkele luchthaven welke is terug te vinden in Funafuti Atol. Niet alleen de paradijselijk aandoende omgeving, maar ook het heerlijke klimaat zorgen er voor dat Tuvalu sinds jaar en dag bekend staat als één van de mooiste toeristische bestemmingen ter wereld.

Nauru, Monaco & Vaticaanstad

De drie kleinste landen ter wereld luisteren naar de namen Nauru, Monaco en Vaticaanstad. Twee van de drie kleinste landen van onze planeet zijn dus gelegen in Europa. Nauru bevindt zich in Micronesië in de Grote of Stille Oceaan. Het dichtstbijzijnde land is Banaba welke zich nog steeds op zo’n 300 kilometer voor de oostkust van Nauru bevindt. Nauru beschikt over een totale oppervlakte van 21 vierkante kilometer.

Het tweede kleinste land ter wereld is Monaco met een oppervlakte van slechts 2 vierkante kilometer. Het vorstendom is een constitutionele monarchie welke onder leiding staat van de Grimaldi familie. Monaco is sinds jaar en dag één van ‘s werelds rijkste landen. Bovendien is ze mede door de aanwezigheid van Monte Carlo en uiteraard ook de Grand Prix van Monaco uitgegroeid tot een internationaal zeer populaire toeristische bestemming.

Het kleinste land op deze planeet is Vaticaanstad. Dit land heeft dan ook slechts een oppervlakte van 0,44 vierkante kilometer en wordt volledig omgeven door de Italiaanse hoofdstad Rome. Vaticaanstad staat uiteraard voornamelijk bekend als Christelijke hoofdstad onder leiding van de bisschop van Rome. Met name de Sint-Pietersbasiliek, de Vaticaanse musea en natuurlijk de Sixtijnse kapel zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van dit kleine land.

Plaats een reactie