Een annuleringsverzekering kiezen of niet?

Het rampscenario waar je als reiziger natuurlijk niet op zit te wachten is dat je reis voordat deze überhaupt begonnen is, alweer ten einde komt. Je reis wordt geannuleerd. Ontzettend balen natuurlijk maar vaak ook een duur grapje. Vaak krijg je het geld voor je vakantie niet meer terug, wat al gauw in de papieren kan lopen. Voor deze situaties is de annuleringsverzekering uitgevonden. Maar is dit type reisverzekering nu echt de moeite waard? We nemen de annuleringsverzekering eens onder de loep.

Waar ben je precies voor verzekerd?

Hoewel een annuleringsverzekering klinkt alsof je voor iedere annulering verzekerd bent, is dit niet het geval. Verzekeraars lopen daarmee namelijk te veel risico. Om de volgende redenen voor een annulering van je vakantie kun je bijvoorbeeld geen aanspraak doen op je standaard annuleringsverzekering:

 • Het land heeft een negatief reisadvies
 • Een natuurramp
 • Uitbraak van ziektes en besmettingsgevaar
 • Het beëindigen van je relatie
 • Overlijden van een familielid dat al ziek was ten tijde van de boeking

Om toch recht te hebben op vergoeding bij één van bovenstaande situaties dien je je aanvullend te verzekeren. De meeste verzekeraars bieden uitbreidingen van het standaardpakket waarin deze situaties wel zijn meegenomen.

Waar ben je dan wel voor verzekerd bij een standaard annuleringsverzekering? De volgende zaken worden wel gedekt door dit type reisverzekering:

 • Als je zelf, een familielid, huisgenoot, gastheer- of vrouw waar je verblijft onverwacht overlijdt
 • Wanneer je na de boeking ontdekt (dat je partner) zwanger blijkt te zijn
 • Je verliest onverwacht je baan bij een vast dienstverband
 • Je begint na een periode van werkloosheid bij een nieuwe werkgever die niet akkoord gaat met je verlofdagen
 • Je gaat scheiden na de boeking
 • Je krijgt vlak voor vertrek of tijdens je reis een nieuwe woning

Controleer altijd de voorwaarden

Of je een annuleringsverzekering wil afsluiten is vooral afhankelijk van hoeveel risico je wil lopen en tegen welke prijs je dit risico wil afkopen. Houd er echter wel rekening mee dat een verzekeraar enkel uitkeert wanneer het risico nog niet bekend was voor het plaatsen van je boeking. Ben je bijvoorbeeld van plan om af te reizen naar een land met een negatief reisadvies, dan zal je verzekeraar niets uitkeren. Hetzelfde geldt voor een situatie waarin je al een conflict hebt met je werkgever en de kans aanwezig is dat je je baan verliest, toch een vakantie boekt en inderdaad je baan verliest. Ook dan heb je geen recht op vergoeding.

Iedere annuleringsverzekering kent verschillend dus verdiep je goed in de voor- en nadelen en bepaal wat voor jou de beste keuze is.

Plaats een reactie