Een dagje fotograferen in spookstad Doel, België

Doel is een spookstad in België, net tegen de Nederlandse grens aan onder Zeeland. Doel is een populaire bestemming voor fotografen omdat het vanuit Nederland goed bereikbaar is en echt een urbex sfeertje heeft door alle verlaten gebouwen en graffiti.

De geschiedenis van de spookstad Doel in België

Wellicht is een spookdorp een betere benaming voor dit verlaten dorp in België. Doel kende op haar hoogtepunt namelijk “slechts” 2500 inwoners. Op dit moment wonen er volgens de laatste cijfers nog 28 mensen in dit dorp. De oudste vermelding van het dorp is in 1267 terug te vinden als “de Doolen”. Hiervan is de betekenis helaas niet bekend. De naam Doel is hier dus van afgeleid, maar waar de naam oorspronkelijk vandaan komt weet niemand.

Kerncentrale van Doel

De kerncentrale van Doel, BelgiëDe kerncentrale ligt in de haven van Antwerpen. Het oudste deel van de kerncentrale is in 1975 in gebruik genomen. De reactor bestaat uit 4 delen. Het bouw van het 5de deel werd in 1988 stopgezet. De kerncentrale van Doel ligt in het meest dichtbevolkte gebied waar een centrale staat. Er wonen meer dan 9 miljoen mensen in een straal van 75 kilometer om de centrale. Vanuit Doel is de kerncentrale bijna overal te zien. Ook al wonen er op dit moment maar vrij weinig mensen in Doel, het geeft geen prettig gevoel om te weten dat er een kerncentrale letterlijk in je achtertuin staat.

Gebouwen en modellen fotograferen

Foto's nemen bij verlaten gebouwen in Doel, BelgiëIn Doel vind je meer dan genoeg vervallen gebouwen om te fotograferen. De unieke uitstraling van dit dorp zorgt ervoor dat elke foto een bepaald sfeertje meekrijgt. Of het nou bewolkt is of een stralende zonnige dag, de foto’s die je maakt in Doel hebben altijd een sfeertje. Als je op zoek bent naar urbex achtergronden voor je modellenfoto’s ben je in Doel ook zeker op de juiste plek. Er is een mooie balans tussen vervallen plekken, graffiti achtergronden en geweldig mooie natuur.

De villa van Doel

De verlaten villa van DoelAls je Doel binnenrijdt dan vind je op de toegangsweg aan de rechterkant de villa van Doel, dit is een van de bekendste huizen in het Belgische plaatsje. De villa staat tegenover het oude tankstation. Sinds half 2017 zijn de meeste huizen niet meer dichtgetimmerd maar voorzien van metalen platen waardoor de huizen niet meer toegankelijk zijn. De politie surveilleert er regelmatig, en het is verboden om de panden te betreden. Ook geld er sinds April 2017 een samenscholingsverbod in het gebied.

Graffiti

Graffiti in Doel, BelgiëAls je van graffiti houdt dan is Doel zeker een must-see. Overal in de spookstad van België is graffiti te vinden in allerlei soorten en maten. Van grote wandversieringen tot kleine versiersels. Er staan ware kunstwerken in het dorpje. Mijn persoonlijke favoriet is de afbeelding hiernaast, die je echt aan lijkt te kijken vanaf de muur van het verlaten pand.

Foto’s van je auto maken in Doel

foto's maken van je auto in Doel, BelgiëDoor de urbex uitstraling van Doel is het ook een populaire locatie om foto’s te maken van je auto of motor. Je ziet er dan ook verschillende aparte wagens rondrijden als je er een dagje bent. Er zijn tientallen plekken te vinden waar je je auto kan neerzetten met een gave achtergrond. Het gaafste is als je een beetje een unieke oude wagen hebt. Dat past dan helemaal bij het sfeertje dat er hangt in deze Belgische spookstad.

Wat heb je nodig om te fotograferen in Doel?

In principe heb je geen speciale spullen nodig om een dagje naar Doel te gaan en te gaan fotograferen. Met elke camera en elk type lens kan je wel wat in Doel. Voor haarscherpe foto’s is een statief wel aan te raden. Zelf maak ik gebruik van een Manfrotto statief, een zeer degelijk statief wat wel in een wat de hogere prijsklasse zit. Zeker als het weer wat tegenzit kan je hierdoor net een wat langere sluitertijd gebruiken en toch een kraakheldere foto nemen. Zelf gebruik ik de Canon EOS 6D en diverse lenzen voor dit soort uitstapjes. Verder is het vooral een kunst om creatief gebruik te maken van de omgeving en het licht en de lucht. Zo kan je op een donkere of bewolkte dag juist een echte spooksfeer creëren, terwijl je op een dag met zonlicht juist het zonlicht dat door de straten of huizen valt kunt gebruiken om een gaaf effect te creëren.

Route naar Doel

Als je naar Doel rijdt, houd dan rekening met de Belgische tolwegen. Je komt door het hele havengebied van Antwerpen, wat ook een prachtig gezicht geeft en je het gevoel geeft dat je aan het einde van de aarde bent beland.

4 gedachten over “Een dagje fotograferen in spookstad Doel, België”

 1. Ik rij er wel eens heen met de fiets. Mag er dan altijd binnen, en zo ben ik ook in het dorp lekker mobiel. Al meerdere keren er geweest omdat ik relatief dicht bij doel woon, en toch steeds weer andere foto’s.

  Beantwoorden
 2. Zorg wel dat je een Belgisch paspoort hebt, anders kom je niet meer met de auto Doel op… Ben er vandaag, 26-5-2018, vanaf gestuurd door de beveiliging met de mededeling dat de politie gebeld werd en ik dan wel ff een bekeuring van 200 euro zou krijgen…

  Beantwoorden
  • Oh wauw, dat is wel heftig. Dat komt waarschijnlijk omdat er in Doel ook een hoop vandalisme is geweest. Jammer voor de mensen die er gewoon even willen kijken of willen fotograferen, want daar is het een mooie fotolocatie!

   Beantwoorden

Plaats een reactie