Een verlaten dierentuin, waar vind je die in Nederland?

Nederland beschikt over een aantal prachtige dierentuinen, en daar mogen we best trots op zijn. Helaas is er ook een stukje vergane glorie onder de dierentuinen, sommige dierenparken moesten hun deuren in het verleden sluiten, of zijn zelfs helemaal van de aardbodem verdwenen, zoals het voormalig dierenpark in Tilburg. Maar ook in Wassenaar ligt een dierentuin die in 1985 helaas haar deuren moest sluiten. Dierenpark Wassenaar was tot die tijd een populair dierenpark dat behoorlijk wat bezoekers trok. Nog steeds krijgen we van mensen die vroeger dit dierenpark bezocht hebben leuke reacties op dit artikel.

Dierenpark Wassenaar

kassa dierenpark WassenaarIn 1937 werd Dierenpark Wassenaar opgericht door Piet Louwman, en later overgenomen door Jan Louwman. Dierpark Wassenaar heeft in 1943 een hoop dieren kunnen overnemen van de Haagse Dierentuin, welke op dat moment haar deuren moest sluiten. In 1985 was het helaas voor het dierenpark in Wassenaar ook zo ver. De schulden liepen te hoog op en het park kon niet draaiende gehouden worden. Na de sluiting van het park heeft de familie Louwman het park teruggekocht, en is er het Wassenaar Wildlife Breeding Center. Het terrein van het dierenpark heeft tot op de dag van vandaag nog geen nieuwe bestemming. Op dit moment leven er nog enkele dieren in het park die onderdeel zijn van het Wildlife Breeding Center.

Video van Dierenpark Wassenaar

Op deze plek stond een video waarin te zien was hoe Dierenpark Wassenaar nu er bij ligt. In overleg met de eigenaren van het terrein is besloten om de video niet op deze site te vertonen. Helaas heeft deze video namelijk als gevolg dat er erg veel inbraken zijn op het terrein van voormalig Dierenpark Wassenaar. Als vakantie-check staan wij niet achter de activiteit om zonder toestemming op andermans terrein te komen, en raden wij ook iedereen af om dit te doen of te proberen. Mocht je foto’s willen gaan maken van een verlaten gebied, neem dan eens een kijkje in Doel in België, dit is namelijk openbaar terrein waar je rond mag lopen en foto’s mag maken. Klik hier voor alle ins en outs over fotograferen in Doel.

Plattegrond van Dierenpark Wassenaar

Deze plattegrond laat zien hoe het park er uit zag voor de sluiting in 1985. In de hoogtijdagen van het park had het park wel 3500 dieren in de collectie. Het park was te vinden op de locatie waar nu (wat verderop) het Wassenaar Wildlife Breeding center te vinden is. Het park wordt door velen omschreven als een van de mooiste dierenparken van Nederland. En veel mensen hebben ook prettige herinneringen aan het dierenpark. Meer lezen over dierentuinen? Lees hier dan onze top 10 dierentuinen van Nederland.

12 gedachten over “Een verlaten dierentuin, waar vind je die in Nederland?”

 1. Als kind vond ik de duikboot in de speeltuin heel eng, er kon maar één persoon in, en dan heel diep onderwater.
  Mijn oma en moeder woonden op het hofje bij de Deil, zodoende gingen we vaker naar de dierentuin, en later met de kinderen en mijn schoonouders.
  Ik heb nog velen dia van de rijders en leeuwen.
  Denk nog wel eens met weemoed aan terug.
  Ton de Vos 77 jaar

  Beantwoorden
 2. Dierenpark Wassenaar. Ooit een begrip ! Helaas voorgoed gesloten. De overblijfselen (begroeid en vervallen) krijgen na verloop van tijd een wat luguber karakter.

  Ooit vele bezoekers en dan ijzig stil. Niet alleen hier in eigen land. In Groothertogdom Luxemburg was er het Wildpark Hosingen. 135 hectare. Een wildpark met daarin oa een rutschbahn, monorail en nog veel meer. In 1985 eveneens gesloten.

  Nog enkele jaren hebben de overwoekerde resten er nog gelegen. Vreemde gewaarwording. Vrij toegankelijk, de rutschbahn en monorail deels nog intact maar doodstil…

  Beantwoorden
 3. Was een heel gezellige en leuke dierentuin. Jammer dat deze dierentuin weg is.
  Keek later altijd nog naar het Hek of ingang wat bleef staan. Ging er met met opa en oma naar toe in 1979 en ik ben zelf van 1971.

  Beantwoorden
 4. Ik heb van 1968 tot 1969 in het Dierenpark Wassenaar gewerkt met heel veel plezier. Ik ben nu 73 Ik werkte in in de Louise Hal en Paradijs Hal en heb er goede herinneringen aan. Ik ben het eens met de te kleine huisvesting van de dieren, toen werd er heel anders over gedacht. Ik ben heel blij dat tegenwoordig heel anders is. Ik vindt het ook heel jammer dat het Dierenpark verdwenen is.

  Beantwoorden
 5. Ik ben zelf geboren in 1979 en heb geen blijvende herinneringen aan deze dierentuin .
  Wel herkenbaar aan de toegangspoort toe wij jaren later voor het eerst naar Duindigt gingen.
  Wat zou ik graag een kijkje willen nemen , hoe het park er nu bij ligt.

  Beantwoorden
 6. Wij gingen als altijd naar dierenpark Wassenaar later ook met mijn eigen kinderen een leuk en gezellig dierenpark s morgens naar de dierentuin smiddags naar Duinrell een hele leuke tijd jammer dat het dierenpark er niet meer is

  Beantwoorden
 7. Mijn Moeder Aartje ging met mij – zes jarig Nakomertje – Overal naartoe. Galerie Willem V en de Cineac aan het Buitenhof. En dus ook met de Bus naar deze Dierentuin. De Ingang Spoedig Herkenbaar aan de twee Grote Stenen Leeuwen. Mijn Moeder genoot zichtbaar van de Rust en de Veiligheid die het Park uitstraalde. Wij zaten met een Meegebrachte Boterham en Thermoskan ergrns op een Bankje Tussen de Bomen van het Park. Als Kind kon ik er Ezeltje Rijden – net als Vroeger op het Scheveningse Strand – een Onnavolgbare en Vaak Herhaalde Tractactie. Vooral de LOUISE-HAL staat in mijn geheugen gegrift. In mijn herinnering een Gelig Betonnen Gebouw met binnenin Vegetatie en een Keur aan Bijzondere Vogels. Die riepen in Allerlei Toon- aarden als je het Looppad volgde. Mijn Moeder was er Dol op. Haar Favourite Dieren: De Vogels. Onvergetelijk. Ik tekende Thuis de Leeuwen en de Tijgers. En Boetseerde die ook in een Nieuw Soort Klei: Plasticine. Het kwam een pakje met Staafjes in Allerlei Kleuren. Ook stond er Ergens op het Terrein een Verwaarloosde Tank uit de Tweede Wereld Oorlog tussen de Bomen. Maar het Liefste Toch zou ik nog Ooit eens die LOUISE-HAL zien om deze te Vergelijken met hetgeen ervan in mijn Herinnering is bewaard gebleven !!!

  Beantwoorden
 8. Dierenpark Wassenaar was een leuk dierenpark vooral voor kinderen waaraan ik goede herinneringen bewaar, maar inderdaad waren niet alle dieren goed gehuisvest, zoals bijv de wolven. Dit was een tijd waarin ‘aapjes kijken’ centraal stond en de normen van vandaag – die gelukkig erg zijn verbeterd – moet je daar niet op loslaten.

  Beantwoorden
 9. I worked in this ghastly “zoo” in 1973. Most animals were in small, abysmal cages. We were forced to sign a non disclosure paper stopping us from exposing the Louwman and co to the media. To hear they are now running a wildlife breeding centre fills me with dread.

  Beantwoorden

Plaats een reactie