Een verre roadtrip maken met kinderen; 5 handige tips

Overweeg je om een avontuurlijke roadtrip te gaan maken met je kinderen? Goed idee! Reizen met de auto is de laatste jaren steeds populairder geworden en niet voor niets.

Een roadtrip over lange afstanden kan een geweldige manier zijn om als gezin samen te reizen. Maar het brengt ook de nodige spanning en uitdagingen met zich mee…vooral wanneer je een lange rit in gedachten hebt.

Maar geen zorgen: een goede voorbereiding is het halve werk. Lees snel verder en ontdek een aantal handige tips die ervoor zorgen dat je roadtrip met je kroost zo goed mogelijk verloopt!

1. Vertrek vroeg bij lange afstanden

Niemand wil bij het krieken van de dag opstaan. En de kinderen al helemaal niet. Maar redelijk vroeg in de ochtend vertrekken als er een lange dag voor de boeg staat, biedt veel voordelen.

Als de kids nog moe zijn zullen ze de eerste paar uur waarschijnlijk slapen. Daarnaast kun je in de vroege ochtend in alle rust rijden, zonder veel overlast van andere auto’s en verkeer te ondervinden. Je komt bovendien niet tijdens de spitsuren aan op je volgende bestemming.

Ga je bijvoorbeeld op roadtrip in Chili of Canada met kinderen? Of een ander land waar de afstanden tussen bepaalde bestemmingen lang zijn? Dan is dit absoluut een aanrader.

2. Zorg voor visueel en audio-entertainment…

Een manier om de ‘zijn we er al blues’ te genezen, is door afleiding te bieden. En dit kan op verschillende manieren tijdens een roadtripavontuur met de kids.

Voor de meeste kinderen geldt dat video- en audio-entertainment de beste manier is om weer een paar uur vooruit te komen. Als je een dvd-speler met hoofdsteun in de auto hebt kun je bijvoorbeeld de favoriete films van je kinderen afspelen.

Maar hoewel dvd-spelers geweldig zijn om mee te nemen, moet je ook een back-up hebben. Luisterboeken zijn bijvoorbeeld ook een echte aanrader.

3. …En andere vormen van entertainment

Kinderen, vooral peuters, hebben een korte aandachtsspanne. Vooral als je een lange roadtrip gaat maken is het dan ook van levensbelang om hen zo lang mogelijk te kunnen vermaken. Reizen met kinderen is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn…

We raden aan om een ‘roadtrip activiteitenpakket’ voor je kids te maken voor vertrek, waar ze urenlang zoet mee kunnen zijn (mits ze last hebben van wagenziekte). Dit is een zelfgemaakt boek met allerlei spelletjes, zoals woordzoekers, kruiswoordpuzzels, doolhoven, hersenkrakers en meer.

Uiteraard kun je dit soort boeken tegenwoordig ook prima kant-en-klaar kopen. Maar als je weet wat je kids echt leuk vinden, kun je hier gemakkelijk zelf op inspelen.

4. Plan vooruit met maaltijden en snacks

Hoewel stoppen bij benzinestations een goede afwisseling is en het de kinderen het plezier geeft om een ‘leuke snack’ te laten uitzoeken, is het een goed idee om voorbereid te zijn. Zo ben je niet afhankelijk van fastfood en eten in benzinestations.

Het hebben van een koelbox of een individuele lunchbox voor kinderen met vooraf bereide maaltijden en snacks, zorgt voor meer voedzame opties. Bovendien hoeft je op die manier niet te wachten op de volgende ‘pitstop’, die 70 kilometer verderop kan zijn.

5. Bereid je voor op het onverwachte

Je hoopt natuurlijk niet dat het gebeurd, maar er kan van alles voorvallen onderweg. Het krijgen van wagenziekte is slechts één van de vervelende situaties die zich voor kunnen doen. En op dit soort momenten wil je voorbereid zijn.

Pak dus in voor het onverwachte en neem ziplock-zakjes mee, zorg ervoor dat er schone setjes kleding voorhanden zijn en leg een vuilniszak en papieren handdoekjes in de buurt. Neem daarnaast ook altijd een EHBO-doos mee, voor het geval dat.

Naast ziekte van de kinderen (of jezelf), moet je ook zijn voorbereid op het hebben van een lekke band of andere autopech.

Tot zover onze tips voor het maken van een lange roadtrip met kinderen. Natuurlijk kan het altijd anders lopen dan je had voorspeld, maar met een goede voorbereiding kom je een heel eind. Enjoy!

Plaats een reactie