Eigen vakantiewoning in Nederland: wat voor internetabonnement neem je?

Voor veel mensen is het toch een droom: dat ze genoeg geld hebben om een eigen vakantiewoning te kopen. Dat kan in het buitenland zijn, maar natuurlijk ook in Nederland. Dat kan een plekje zijn waar je zelf de dagelijkse sleur kunt ontsnappen wanneer je vrij bent, maar het kan natuurlijk ook bron van inkomsten worden wanneer je je vakantiewoning verhuurt aan andere vakantievierders. Dan is extra van belang dat je ervoor zorgt dat de voorzieningen op peil zijn zodat mensen je buitenhuisje goed beoordelen. Aangezien internet een soort primaire levensbehoefte is geworden, hebben we het daarom in dit artikel over wat voor soort internetabonnement je kunt nemen voor je eigen vakantiewoning.

Glasvezel internet

Het glasvezelnetwerk wordt nog uitgerold in Nederland, en zeker in uithoeken (waar vakantiewoningen vaak staan) zal het nog niet overal beschikbaar zijn. Daar kom je achter door de glasvezel check te doen. Kun je voor glasvezel kiezen, dan is dat zeker een goede keuze. Je weet dan dat je het meest stabiele type internet in huis haalt met potentieel hoge snelheden (afhankelijk van je abonnement). Ook is alleen bij glasvezel internet de uploadsnelheid even hoog als de downloadsnelheid, wat fijn is voor mensen die willen werken of online gamen in je woning. Hoewel het de modernste techniek is, is het niet per se duurder dan kabelinternet, omdat er op de meeste plaatsen concurrentie op het netwerk kan zijn.

Kabelinternet

Is er geen mogelijkheid tot glasvezel internet voor jouw buitenhuisje? Dan is kabelinternet een prima alternatief. Ook kabelinternet is behoorlijk stabiel en kan hele mooie snelheden halen, zeker sinds er wat innovaties op het netwerk hebben plaatsgevonden. Hiermee bied je, ondanks de lagere uploadsnelheden, nog steeds een goede plek voor mensen om te kunnen werken, streamen en online gamen. Een nadeel van kabelinternet is wel dat het relatief duur is, omdat alleen de lokale kabelbeheerder het kan aanbieden en dus kan vragen wat hij wil. Het is ook niet altijd mogelijk om bij je abonnement voor kabelinternet géén televisieabonnement te nemen. Voor een buitenhuisje dat maar enkele weken of maanden per jaar gebruikt wordt (als je hem dus niet verhuurt) is dat wellicht wat gortig qua extra vaste lasten.

DSL-internet

Draytek internet modemWil je ‘on the cheap’ voor internet in je vakantiewoning zorgen, dan kun je kiezen voor DSL-internet. Dat is een oude techniek die via de telefoonkabel loopt. Hier bestaan verschillende aanbieders van goedkope abonnementen voor. Je krijgt er alleen niet zo heel internet voor terug. DSL-internet is het minst stabiele type internetverbinding en de topsnelheden liggen laag. Die worden ook nog eens verder teruggedrongen door de afstand van je aansluiting in huis tot de wijkcentrale, waardoor er vaak een erg lage maximaal haalbare snelheid overblijft. De kans op negatieve reviews over het internet in je vakantiewoning is daarom met DSL-internet zonder meer het grootst, en ook zelf kun je je er natuurlijk aan ergeren wanneer je ter plaatse van het internet gebruikmaakt. Bij licht gebruik hoeft het overigens niet zo’n probleem te zijn, en het blijft natuurlijk wel een woning waar men vooral vakantie viert. Als je wilt werken kun je net zo goed thuisblijven!

Dus of je nu een buitenhuisje koopt in Zeeland, Limburg of op de Waddeneilanden, investeer in voorzieningen zoals een goede internetverbinding. Voor jezelf, maar zeker ook als je van plan bent je vakantiewoning te gaan verhuren aan onbekenden.

Plaats een reactie