ESTA aanvragen voor je reis naar Amerika, hoe werkt dat?

Als je naar Amerika wil reizen dan heb je een visum nodig. Dit is algemeen bekend en na de tragische aanslagen op het World Trade Centre in 2001 zijn deze regels flink aangescherpt. Ben je dus van plan om Amerika te bezoeken tijdens je reis? Zorg dat dan je goed voorbereid bent en je visum (ESTA) op tijd aangevraagd hebt.

Wat moet je weten voor je ESTA aanvraag?

Allereerst is het altijd handig om op de officiële site van de ESTA te kijken. Is je Engels niet zo goed of is het taalgebruik te lastig? Dan kan je ook genoeg informatie terugvinden op een Nederlandse site over het ESTA visum. Het aanvragen van een visum voor Amerika kan tot wel 72 uur in beslag nemen, maar de meeste visums worden binnen 4 uur goedgekeurd. Nederland en België vallen onder 38 “goedgekeurde” landen waaruit reizigers zonder officieel visum naar Amerika mogen reizen. Hiervoor moet je wel een ESTA aanvraag doen. ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorisation.

Welke gegevens zijn er nodig voor een ESTA?

Vlag van AmerikaUiteraard is het belangrijk dat de gegevens op je paspoort overeen komen met die op de aanvraag die je doet. Een ID-kaart is geen geldig legitimatiemiddel om mee buiten Europa te reizen. Verder moet je een noodcontact opgeven welke gecontacteerd kan worden. Je moet aangeven of je op doorreis bent of niet. Ook als je maar 1 dag in de VS verblijft dien je deze aanvraag te doen. Daarnaast worden er erg veel vragen gesteld over familieleden, werkgevers en verleden. Van alle online visumaanvragen is het ESTA wel een van de strengste aanvragen. In de meeste gevallen heb je de aanvraag binnen 5 minuten ingevuld en is het wachten op goedkeuring.

Voorwaarden voor een goedkeuring

Voordat je aanvraag goedgekeurd wordt zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Je moet voor een zakelijk of toeristisch reisdoel naar Amerika gaan.
  • Je mag maximaal 90 dagen in de U.S.A. blijven.
  • Je mag niet gaan wonen of studeren in Amerika (hier heb je een visum voor nodig).
  • Je gaat niet werken in Amerika.
  • Je moet een geldig Nederlands of Belgisch paspoort hebben.
  • Je bent na 10 maart 2011 niet in Irak, Iran, Jemen, Soedan, Somalië of Syrië geweest.
  • Je vormt geen gevaar voor de Amerikaanse veiligheid.

De meeste mensen zullen aan bovenstaande lijst voldoen. Voldoe je hier niet aan dan kan je een visum aanvragen. Voldoe je wel aan alle eisen die gesteld worden? Vul dan het aanvraagformulier voor een ESTA in.

Wat kost een ESTA?

Een ESTA kost ongeveer €30,-. Dit is inclusief alle benodigde kosten voor het visum. Het ESTA is daarnaast 2 jaar geldig. In die periode mag je meerdere reizen maken van maximaal 90 dagen. Het is hierbij wel belangrijk dat je nog steeds hetzelfde paspoort hebt. Is je paspoort in tussentijd namelijk verlopen dan kloppen de gegevens op je aanvraag niet meer en is je ESTA niet meer geldig. Houdt er ook rekening mee dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn na datum van aankomst in Amerika. Houdt er daarnaast rekening mee dat alle reizigers (ook minderjarige kinderen) een eigen ESTA nodig hebben. Reis je dus met zijn 4-en dan ben je €120,- kwijt voor de aangevraagde visums.

 

Plaats een reactie