Fotograferen en filmen op vakantie: 4 tips

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, wil je natuurlijk ook foto’s en video’s maken van je ervaringen daar. Niet alleen voor het thuisfront, maar ook voor jezelf als herinnering aan een fijne tijd. Misschien wil je zelfs beelden maken voor je eigen reisblog. We delen vier tips omtrent fotograferen en filmen op vakantie in het buitenland.

Pas op waar je je camera op richt

Vooral in landen buiten de Europese Unie moet je zeer voorzichtig zijn met wat je filmt of fotografeert. Maak geen beelden van vliegvelden, militaire gebouwen en terreinen en militairen of politiemensen. Men kan hier als door een wesp gestoken op reageren. In het beste geval moet je onder hun ogen de beelden verwijderen, in het slechtste geval mag je mee naar het politiebureau. In sommige culturen, bijvoorbeeld de Islamitische cultuur, willen mensen niet graag ongevraagd gefotografeerd worden. Ga hier respectvol mee om om problemen te vermijden.

Drone meenemen op vakantie

Wil je je drone meenemen op vakantie? Binnen de Europese Unie is dat in principe geen probleem als je aan de nieuwe EU-regels voldoet. Dat wil zeggen dat je als exploitant van de drone geregistreerd moet staan en je je drone hebt voorzien van het toegewezen exploitantnummer. Dezelfde regels als in Nederland gelden ook in andere EU-landen. Zorg dat je wel uit lokale no-fly zones blijft. Wil je je drone meenemen naar een land buiten de EU, dan doe je er verstandig aan om je te verdiepen in de lokale regels om een boete, in beslagname van je drone of zelfs arrestatie te voorkomen. Pas op: in sommige landen wordt je drone bij de douane in beslag genomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Thailand, Cuba, Marokko en zelfs Turkije.

Neem een klein statiefje mee voor fotograferen in het donker

Fotograferen met smartphone op vakantieOp vakantie maak je natuurlijk ook ’s avonds dingen mee die je graag wilt vastleggen. Maar vanwege het gebrek aan daglicht, mislukken dit soort foto’s vaak. Er is namelijk een langere sluitertijd nodig om voldoende licht te verzamelen voor een goede foto. Beweeg je de camera op dat moment, wat bijna onvermijdelijk is als je uit de hand fotografeert, dan krijg je een bewogen foto. Koop daarom een klein statiefje waar je je camera op kan vastmaken, of koop er een smartphoneclip bij in het geval je fotografeert met je smartphone. Dan kun je je camera ergens neerzetten om de foto te nemen en krijg je geen bewogen foto.

Investeer in een gimbal

Als je een mooie vakantievideo wilt maken, dan is het fijn als je beelden kunt maken die stabiel zijn in plaats van wiebelende beelden die onprettig zijn om naar te kijken. Als je bereid bent om wat geld te investeren in een gimbal, kunnen die wiebelende videobeelden verleden tijd zijn. Een gimbal is een soort handvat met een klem waarin je camera door een aantal motortjes stabiel gehouden worden. Via een bluetoothverbinding of een bedrade verbinding kun je de camera vanaf de knoppen op de gimbal bedienen. Je kunt zowel voor smartphones als voor kleine camera’s een gimbal kopen.

Met deze tips zou je moeten kunnen voorkomen dat je in de problemen raakt met de lokale autoriteiten. Dat maakt je vakantie er immers niet leuker op. Ook kom je dankzij de derde tip hopelijk thuis met betere avondbeelden en dankzij de vierde tip met professioneel ogende, stabiele videobeelden.

Plaats een reactie