Fotograferen op vakantie, waar moet je rekening mee houden?

Als je op vakantie gaat wil je na je vakantie natuurlijk nog eens terug kunnen kijken. Vroeger ging dat met fotorolletjes en was het naderhand altijd afwachten of je foto ook goed uit de verf kwam. Tegenwoordig kunnen we met digitale camera’s veel meer foto’s maken, en is een mislukte of overbelichte foto niet zo erg. Waar je rekening mee moet houden is een beetje afhankelijk van je vakantiebestemming. Ik zal hieronder per bestemming een aantal tips en tricks plaatsen.

Foto’s maken op je zonvakantie

De zonvakantie zorgt vaak voor veel leuke vakantiekiekjes. Toch is het soms lastig om goede foto’s te krijgen op je zonvakantie. Hieronder een aantal tips om de leukste vakantiefoto’s te krijgen tijdens een zonvakantie.

Fotografeer in RAW

Kerk in Portugal onbewerktDe naam verklapt het al, op een zonvakantie heb je vaak veel zon. Veel licht is fijn bij fotograferen, maar te veel licht kan voor overbelichte plaatjes zorgen. Soms is de zon zo fel dat je zelfs op 1/4000 sluitertijd en F22 nog een lichtelijk overbelichte foto krijgt. Als je fotografeert in RAW kan je dit effect later nog wegpoetsen in Lightroom of Photoshop. Heb je deze software nog niet? Aarzel dan niet om de software aan te schaffen. Het is zeker een aanrader voor het bewerken van je vakantiefoto’s. Photoshop is wat ingewikkelder teKerk in Portugal bewerkt bedienen dan Lightroom, maar heeft wel veel meer opties. Probeer gerust ook te experimenteren in deze programma’s. Je kunt best wel ver gaan en of de foto geslaagd is blijft een kwestie van smaak. Maar als de foto voor jou geslaagd is dan is het natuurlijk goed. het voorbeeld hier rechts is een foto die ik in Portugal gemaakt heb, deze is naar mijn mening erg goed geslaagd, al is er van de realiteit niet veel meer over.

Gebruik een ND filter

Een ND filter is een donker filter dat je voor je lens plaatst. In principe werkt het als een soort zonnebril voor je camera. Hierdoor kan je de sluitertijd en diafragma van je camera op de normale instellingen gebruiken, en heb je geen last van overbelichte foto’s. Een ND filter wordt ook wel een Grijsfilter genoemd. Grijsfilters zijn in verschillende maten en sterktes te koop. Een ander leuk voordeel van een ND filter is dat je een langere sluitertijd kunt gebruiken, waardoor je bijvoorbeeld het water in de zee helemaal uit kunt vlakken.

Foto’s in het donker met een lange sluitertijd

Foto met lange sluitertijd aan het strandOok in het donker kan je nog prima foto’s maken, of bijvoorbeeld net na de zonsondergang op het strand. Door met een lange sluitertijd te werken kan je mooie effecten creëren. De foto hiernaast is gemaakt met een sluitertijd van 30 seconden. De truck is natuurlijk om je camera 30 seconden lang stabiel te houden. Vaak helpt het om een statief te gebruiken, maar als je geen statief hebt is een tafeltje of soms zelfs gewoon een steen al een prima alternatief. Zet de zelfontspanner op 2 of 10 seconden, zo weet je zeker dat je camera helemaal stil staat als de foto genomen wordt.

Kijk verder dan de standaard vakantiekiekjes

Foto van bloemen voor de zee in TurkijeWe kennen wel alle standaard vakantiekiekjes die iedereen heeft. Probeer eens verder te kijken en iets creatiefs te doen. Probeer te kijken naar dingen die niet alledaags zijn, of die juist heel alledaags zijn maar in een andere omgeving. Probeer een andere hoek of probeer iets vast te leggen dat je normaal niet zou fotograferen. Soms kan alleen al een plant en een achtergrond genoeg zeggen zoals op het voorbeeld hier rechts te zien is. Op deze foto is duidelijk de zee en de strak blauwe lucht te zien, en een plantsoort die in Nederland niet voorkomt. Deze foto geeft de vakantiesfeer goed weer en kan mooi als opvulmateriaal gebruikt worden.

Gebruik een handstrap of cross body strap

Verbrand door een camera strapIn een warm land waar de zon veel schijnt is het niet lekker om de hele tijd met een cameraband in je nek te lopen. Het gaat zweten, schuren, jeuken, irriteren, en zoals ik zelf merkte gaat je shirt erdoor verkeerd zitten, waardoor je naast alle bovenstaande irritaties ook een mooie verbrande vlek in je nek krijgt. Op de foto hier rechts zie je de schade. Zelf geef ik de voorkeur aan een goede handstrap, maar het kan zijn dat je camera na een dagje aan je arm bungelen wat zwaar wordt. Dan is een cross body strap die je over 1 schouder hangt als een handtas wellicht beter geschikt.

Fotograferen tijdens een stedentrip

Stedentrips worden steeds populairder, en het is natuurlijk ook altijd cool als je daar gave foto’s van hebt. Voor een studentin heb je echter weer andere apparatuur nodig dan voor je zonvakantie foto’s.

Gebruik een groothoek lens

Foto van het LouvreTijdens je stedentrip wil je foto’s kunnen maken van alle mooie en interessante dingen die je tegenkomt. Vaak zijn deze dingen te vinden in smalle straatjes of steegjes. Of sta je voor een gebouw wat je helemaal op de foto wil hebben maar je kunt niet verder naar achteren. Dan is een wide-angel lens de oplossing! Deze groothoek lenzen zorgen dat je van dichtbij veel op de foto kunt krijgen. Let wel op dat deze vaak ook een vervorming hebben in de foto hierdoor. Gelukkig is dit in Lightroom of Photoshop eenvoudig recht te trekken. Er zijn groothoek objectieven te krijgen in allerlei prijsklassen en voor elk merk.

Zorg voor een goede rugzak

Tijdens een stedentrip leg je vaak heel wat kilometers te voet of op de fiets af. Het is dan wel zo fijn als je een goede rugzak hebt waar je al je spullen in mee kan nemen. Zowel je camera apparatuur als je kleding of wat kleine spullen als je met alleen handbagage reist. Een tas met een lendesteun is ook erg prettig, dit haalt de druk wat van je schouders af zodat je langer door kan lopen zonder last te krijgen van je spieren.

Probeer de minder toeristische plekken op te zoeken

Toeristen bij de Magische FonteinenOf ga buiten het seizoen natuurlijk. De meest toeristische plekken zijn vaak moeilijk fotograferen omdat er (je raadt het al) zo veel toeristen op je foto’s staan. Vaak staan ze zelf ook nog te fotograferen met hun telefoons of het allerergst, hun tablets. Dit maakt het voor jou als fotograaf niet makkelijker om een leuk plaatje te maken. Maar vaak zijn er in steden ook een hoop minder toeristische plekken te vinden waar je soms zelfs nog veel mooiere foto’s kan maken in alle rust. Dus doe vooraf goed je research naar zulke plekken in de stad die je gaat bezoeken.

Let op de details

Vleermuis beeld in BarcelonaEen foto van de Eiffeltoren is natuurlijk leuk, maar wellicht het meest gefotografeerde object in Parijs. Maak er dan ook zeker een foto van als je er bent, maar let ook op andere details. Vaak zijn in oude steden de gevels van panden voorzien van de mooiste juweeltjes, of kan je bij kleinere monumenten enorm oude handwerk stukken terugvinden. Deze foto hier rechts is genomen in Barcelona. Als iemand weet waar dit is dan lees ik dat graag in de reacties hieronder.

Foto’s maken tijdens de wintersport

Als je op wintersport gaat is het leuk om bij thuiskomst een aantal leuke foto’s te hebben om op terug te kijken. Fotograferen tijdens je wintersport vakantie brengt echter ook wat uitdagingen met zich mee. Hieronder lees je hoe je deze het beste aan kan pakken.

Brrrrr wat is het koud!

Een wintersport kan natuurlijk aardig koud worden. Belangrijk is natuurlijk om je hiervoor goed te kleden. Maar we hebben het in dit stuk over fotografie, En je zou misschien denken dat er geen verschillen zitten tussen fotograferen in de winter of in de zomer, toch? Fout! De kou heeft ook een uitwerking op je apparatuur, accu’s staan er om bekend dat ze bij kou een stuk korter mee gaan dan bij warmte. Je zult ook zien dat een “lege” koude accu ineens weer halfvol kan zijn zodra hij weer wat opgewarmd is. Zorg er daarom altijd voor dat je meerdere accu’s bij hebt tijdens je wintersport, zodat je nooit zonder stroom zit. Heb je nog geen reserve accu’s? Bestel ze dan hier online. Een andere tip die ik je mee wil geven is: bewaar de accu’s altijd in je broekzak, op deze manier blijven ze warm door je lichaamswarmte en verliezen ze niet onnodig veel stroom.

Leg de actie vast met een actioncam

GoPro tijdens de wintersportSkiën, snowboarden, rodelen, sneeuwscooter rijden of zelfs sleetje rijden. Allemaal activiteiten die gaaf zijn om vanuit je eigen perspectief vast te leggen. Dit kan je het beste doen met een actioncam. Het bekendste merk is natuurlijk GoPro, dat met zijn volledige range aan actioncams voor ieder wat wils biedt. Maar er zijn ook genoeg andere goede merken die leuke actioncams hebben. Onderzoek vooraf goed wat je wensen zijn bij het kopen van een actioncam, en welke accessoires je nodig hebt om hem bijvoorbeeld op je helm te bevestigen.

Speel met je witbalans instellingen

De meeste camera’s kunnen hier tegenwoordig best goed mee omgaan, maar soms gaan ze alsnog de fout in. Het risico van foto’s in de sneeuw is dat alles blauw wordt. Dit is vooral een risico als je in JPG fotografeert, want dan is het achteraf niet meer heel goed aan te passen. Ook hier geldt weer de voorkeur voor het fotograferen in RAW, zodat je achteraf meer controle hebt over de instellingen van je foto. Maar bekijk ook tussendoor regelmatig je foto’s en pas je instellingen zonodig aan. Hierdoor kan je tijdens het fotograferen al een beter beeld krijgen van de foto’s die je aan het maken bent.

Neem een goede zoomlens mee

Ga je zelf niet skiën maar wil je wel wat leuke kiekjes maken van je reisgezelschap? Neem dan een goede telelens mee, want vaak kan je niet bepaald dicht bij de piste komen. Door met een goede zoomlens te werken en een korte sluitertijd kan je de bewegende skiërs op een toffe manier vastleggen. Een statief of een monopod kan je helpen bij het goed fotograferen van snel bewegende onderwerpen.

Maak een fotoboek van je mooiste foto’s

Na je vakantie belanden de foto’s vaak ergens op een harde schijf diep in een donker hoekje van het archief. Maak daarom ook eens eens leuk foto boek van je vakantie. Het is ook leuk om dit als kado te geven aan de mensen die mee zijn geweest op die vakantie. Met een beetje creativiteit kan je een leuk fotoboek samenstellen dat op een goede manier je vakantie en het vakantiegevoel samenvat met foto’s. Zelf gebruik ik hiervoor altijd de fotoboeken van Albelli. Meer lezen over een vakantieboek vol met vakantiefoto’s? We hebben er al eerder over geschreven in dit artikel.

2 gedachten over “Fotograferen op vakantie, waar moet je rekening mee houden?”

  1. Als je je camera op een statief zet voor opnames met een lange sluitertijd vergeet dan ook niet de beeld stabilisatie uit te zetten. Fotografeer niet op het heetst van de dag. Geen mooi licht… Wil je snelheid van bewegende voorwerpen goed vastleggen kun je ook “pannen”. Dit is het meebewegen met de camera en een foto maken en daarna nog even verder meebewegen. De sluitertijd moet dan langer zijn.

    Beantwoorden
  2. Grappig hoe je een ND-filter als een soort zonnebril voor je camera beschrijft. Soms doe ik dat namelijk letterlijk bij gebrek aan goed materiaal: mijn zonnebril voor mijn cameralens houden. Op die manier heb ik reeds een leuke filter op mijn foto’s én het maakt het inderdaad ook makkelijker om nadien te bewerken! Bedankt voor de gedetailleerde tips!

    Beantwoorden

Plaats een reactie