Goedkoop en leuk, couchsurfing voor beginners

Het spreekt voor zich dat iedereen regelmatig wel eens andere plekken wil opzoeken. Reizen is natuurlijk erg leuk! Daarnaast zorgt het er op de één of andere manier eigenlijk altijd wel voor dat je leven wordt verrijkt. Nieuwe ervaringen die worden opgedaan, nieuwe mensen die je leert kennen en nieuwe culturen die je gaat ontdekken. Dit zijn slechts enkele van de vele redenen waarom reizen sinds jaar en dag zo’n ontzettende populariteit geniet. Dit gezegd zijnde is het vanzelfsprekend dat mensen lang niet altijd over voldoende budget beschikken om een (verre) vakantie te kunnen ondernemen. Het zijn vooral de overnachtingen die er voor zorgen dat er doorgaans een vrij stevig budget is vereist om te reizen. Toch kan het ook anders. Door aan couchsurfing te doen kan je kennismaken met de mooiste locaties op deze planeet zonder dat je daarvoor echt veel geld hoeft uit te geven.

Wat is couchsurfing precies?

Couchsurfing is eigenlijk een internationaal netwerk bestaande uit mensen die er voor kiezen om reizigers te verwelkomen in hun woning om er te blijven overnachten. Je kan je inschrijven op de website Couchsurfing.com wanneer je op zoek bent naar een slaapplaats voor tijdens je vakantie. Er worden op dit moment couchsurfing plaatsen aangeboden in 230 verschillende landen verspreid over de hele wereld. Het draait er bij couchsurfing niet alleen om dat het gratis is. Vaak worden de overnachtingen namelijk volledig kosteloos aangeboden, al wordt er wel verwacht dat gasten een klein beetje bijdragen in het huishouden. Daarnaast zorgt couchsurfing er in de praktijk eveneens voor dat je nieuwe mensen kan ontmoeten en dat er nieuwe vriendschappen ontstaan. Door het realiseren van culturele uitwisseling wil couchsurfing haar steentje bijdragen aan een betere wereld.

Hoe veilig is couchsurfing in de praktijk?

Er zijn behoorlijk wat mensen die zich toch de nodige vragen stellen bij de veiligheid van couchsurfing. Hoe veilig is het namelijk om te overnachten bij iemand die je helemaal niet kent? Ook het omgekeerde is natuurlijk van toepassing, hoe kan de veiligheid worden gegarandeerd van mensen die er voor kiezen om vreemden bij hen te laten overnachten? Gelukkig zijn er verschillende zaken bij couchsurfing in het leven geroepen die de veiligheid van beide partijen min of meer weten te garanderen. Het gaat hierbij om:

  1. Het doorlopen van een verificatieprocedure;
  2. Leden kunnen referenties achterlaten;
  3. Een vouching systeem waarbij leden kunnen instaan voor de betrouwbaarheid van een andere persoon;

In het bijzonder dit laatste blijkt bijzonder goed uit te pakken. Mensen vouchen zich namelijk uitsluitend voor anderen die ze echt goed kennen en waar ze een bepaalde vertrouwensband mee hebben opgebouwd. Wanneer je er namelijk voor kiest om iemand te vouchen die uiteindelijk onbetrouwbaar blijkt te zijn zal dit ook afstralen op jezelf. Bovendien is het zo dat iemand slechts kan vouchen op het ogenblik dat er zelf drie mensen voor hem een vouch hebben gedaan. De introductie van het vouching systeem heeft er voor gezorgd dat het netwerk met couchsurfing locaties echt een behoorlijk stuk betrouwbaarder is geworden.

Alle voordelen van couchsurfing op een rijtje

Couchsurfing is door de jaren heen werkelijk razend populair geworden. In het bijzonder jongeren zien hierin dan ook de perfecte manier om de wereld te ontdekken met een beperkt budget. De voordelen waar je bij couchsurfing op kan rekenen zijn in ieder geval de volgende:

  1. Je kan op een eenvoudige manier nieuwe vrienden maken;
  2. Als gast kan je rekenen op de expertise van echte locals;
  3. Je krijgt de mogelijkheid om echt te leven zoals de mensen in het land dat je bezoekt;
  4. Een bijdrage wordt altijd gewaardeerd, maar couchsurfing is in principe gratis;

Ben jij dus iemand die er van houdt om nieuwe landen en culturen te ontdekken? En wil je daarnaast ook kunnen rekenen op de expertise van echte locals? En ben je op zoek naar een mogelijkheid om te reizen met een beperkt budget? In al deze gevallen is de keuze voor couchsurfing voor jou ongetwijfeld al snel gemaakt!

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Bovenstaande heeft duidelijk gemaakt dat er behoorlijk wat interessante voordelen zijn verbonden aan couchsurfing. Dit gezegd zijnde kan je ook niet om enkele nadelen heen. De organisatie achter couchsurfing doet er alles aan om de veiligheid van hosts en reizigers te garanderen. Helaas is een honderd procent garantie hierin onmogelijk. Bovendien is er natuurlijk ook het persoonlijke aspect. Het risico bestaat altijd dat je gastvrouw of gastheer namelijk niet iemand is waarmee je goed overweg kan. Let ook op, het is steeds mogelijk dat je host omwille van verschillende redenen zoals ziekte of een ongeval afzegt. Het is dan ook altijd goed om over een plan B te beschikken.

1 gedachte over “Goedkoop en leuk, couchsurfing voor beginners”

Plaats een reactie