Het Alhambra, Moors fort in Granada, Zuid-Spanje

De Alhambra

Granada was de laatste hoofdstad van het Moorse Spanje. Op een rode heuvel boven de stad, hebben verscheidene dynastieën een schitterend paleis gebouwd. Dit is de Alhambra, ook wel de ‘Rode’ genoemd, die na de Reconquista aangevuld werd met gebouwen in Europese stijl. In dit blog ga ik over de Moorse delen van het paleis hebben.

Fort in de vorm van een schip

De Alhambra heeft de vorm van een schip en is ongeveer 700 meter lang en 200 meter breed. Aan de westzijde, richting de stad, bevindt zich het oudste gedeelte van het complex. De Alcazaba, een militaire vesting uit de 9e eeuw. Aan de zuid- en oostzijde van de vestingmuren bevinden zich nog 22 van de oorspronkelijk 30 torens, die dienden ter defensie van het fort. Verscheidene van hen zijn nog in goede staat en zeker het bekijken waard.

De Nasridische paleizen in de Alhambra

Prachtige versieringen in het AlhambraHet mooiste van de Alhambra zijn toch zeker de Nasridische paleizen: de Mexuar, Comares en Leones. Drie paleizen, waar de vertrekken gesitueerd zijn rond verschillende binnenplaatsen, die door smalle gangetjes met elkaar verbonden zijn. De Mexuar was de plek waar vroeger de raad van juridische adviseurs bijeenkwam. Nu kun je er nog ruimtes versierd met prachtige keramiek zien. In de kleine gebedsruimte achterin de Mexuar tref je mooie boogvensters en rijkelijk met abstracte decoraties en kalligrafieën versierde muren.

De Comares

De Comares,met de troonzaal en de ambassadeurszaal vormt eigenlijk de kern van het Alhambra. Alleen al de ingang met zijn arabesque versieringen ziet er geweldig uit. Binnen in de Comares vind je schitterend aangelegde galerijen, versierd met fijn gedecoreerde bogen en steunend op mooie kapitelen. Deze leiden naar de Patio de los Arrayanes waar de ambassadeurs moesten wachten voor ze in de troonzaal ontvangen werden. Een schitterende ruimte met prachtige ornamenten, fraaie bogen met bladgoud en ingenieuze geometrische mozaïeken.

Patio de los Leones

Fontein op de Patio de Los Leones in de AlhambraDe Patio de los Leones vormde het centraal gedeelte rond het privé-verblijf van de sultan. Deze zeer geraffineerd uitgevoerde binnenplaats wordt omgeven door prachtige galerijen, die gesteund worden door goudkleurige zuilen. De bogen van de galerijen kennen zeer fraaie reliëfs, kalligrafieën en abstracte decoraties. Middenin de patio bevindt zich een fontein steunend op vier leeuwen. Hierdoor ook de naam, aangezien Leones “leeuwen” betekend. Rond de patio zijn het haremhof, de Sala de las Hermanas en de Sala de los Reyes gesitueerd. Allen weer voorzien van soortgelijke versieringen.

De Generalife

Naast de drie paleizen kent de Alhambra nog meer Moorse onderdelen. Het kent rond verscheidene binnenplaatsen, zoals bijvoorbeeld de Partal, nog enige Arabische baden en tuinen. De mooiste en grootste tuin, de Generalife, bevindt zich echter buiten het paleis. Rond enige binnenhoven en vijvers hebben de Moorse vorsten hier goed geordende tuinen aangelegd.

Toegangslimiet voor de Nasridische paleizen

Je kunt niet zo maar op de bonnefooi de Alhambra gaan bezoeken. De Nasridische paleizen kennen namelijk een ticket met een toegangslimiet van een half uur. Bestel dus van tevoren je tickets en houdt je aan de tijden, anders kom je er helaas niet in en het zou zonde zijn dit moois te moeten missen.

Plaats een reactie