Het Griekse deel van Cyprus is een bezoekje waard

Cyprus is een van de vele mooie Griekse eilanden vol historische bezienswaardigheden, mooie natuur en gastvrije mensen. Wanneer je je op Cyprus bevindt is het nauwelijks voor te stellen dat het eiland zich nog in Europa bevindt. Het eiland is vernoemd naar het element koper, iets wat veel voorkomt op het eiland en er ook van oudsher wordt gedolven. Een romantischer verhaal is dat Aphrodite, de Griekse godin van de liefde volgens de mythologie bij dit eiland uit de zee kwam en dus op Cyprus is geboren. Het verhaal gaat ook dat als je rond de rots van Aphrodite zwemt, waar ze uit de zee is gekomen, je hierna altijd geluk zal hebben in de liefde. Maar dit is een verraderlijk lange zwem en dus niet aan iedereen besteed. Gelukkig kun je al genoeg liefde op het eiland vinden. Het is erg makkelijk om verliefd te worden op de vele afgelegen dorpjes, het heerlijke zonnige weer en de vele katten die er rondlopen. Er zijn veel plekken te noemen die een bezoek waard zijn, maar hier worden er ook een aantal genoemd die wellicht niet meteen in de gids staan maar wel een ultieme beleving van het eiland geven.

Lara Beach

Lara beach cyprusEen strand dat zeker de moeite waard is om te bezoeken is Lara Beach. Één van de voordelen van dit strand op Cyprus is dat het redelijk afgelegen ligt en de meeste toeristen die van het strand houden er niet zo snel komen. Er zijn vaak wel mensen te vinden, maar dit zijn voornamelijk Cyprioten zelf. Het gebied waar het strand zich bevindt is beschermd en wordt alleen bewoond door wilde geiten, vogels en schildpadden. In de zomer kan het zand wel redelijk heet zijn aan je voeten, dus het is aan te raden iets van schoeisel te dragen als je erheen loopt. Ook is er geen schaduw op het strand, dus als je op het heetst van de dag gaat is het sterk aan te raden een parasol mee te nemen. Bij dit strand is de weg er naartoe ook noemenswaardig, deze is namelijk niet begaanbaar voor alle auto’s. Dus als je besluit om dit strand op te zoeken is het aan te raden een auto te hebben die vooruitkomt op grof terrein, de route kan nog weleens lastig zijn. Hoewel niet iedereen dit misschien als een pluspunt ziet, is de route dus wel een erg leuke onderneming. Het geschud en lichte gekantel van de auto geeft het gevoel dat je op een weg zit die zelden gebruikt wordt. Al deze punten geven je het gevoel dat je een stukje paradijs ontdekt hebt wat onder de Cyprioten zelf wel bekend is, maar aan veel toeristen voorbij gaat.

Viklari Castle

Uitzicht over CyprusIn de buurt van Lara Beach, en dus ook meteen te combineren met een dagje strand, is het eetcafe Viklari Castle. Wanneer je van de parkeerplaats naar de eettafels gaat, loop je langs de grill waar stukken kip en varken aan het spit hangen. Het idee van dit eetcafe is dat je 12 euro per persoon betaald en een keuze hebt tussen varken, kip of beide (er is overigens ook een vegetarische optie). Je krijgt dan per persoon een paar stukken vlees en met de groep een grote bak salade en aardappelparten. Je zit gegarandeerd vol van het lekkere eten, maar het is vooral de ligging van het eetcafé wat het bezoek de moeite waarde maakt. Omdat het zich hoger in de heuvels bevindt, kijk je uit op een beschermd strand en de zee hierachter. Het uitzicht wordt gezien als één van de beste uitzichten in Cyprus en dit zou zeker een goede reden kunnen zijn voor de drukte bij het café. Het is dus wel nodig om vooraf te reserveren. Behalve het uitzicht is de directere omgeving ook niet verkeerd, je bevindt je namelijk in de buitenlucht tussen struiken met bloemen met boven je een dak van groene druivenplanten. Let op! Het eetcafé is open van 10.30 tot 17.00, dus het is niet mogelijk hier ‘s avonds te eten.

Phinikas

Uitzicht op de Asprokremmos dam CyprusGelegen aan de Asprokremmos Dam, een reservoir, zijn de bewoners van dit kleine dorp lang geleden geëvacueerd uit gevaar voor het stijgende waterlevel. Er is nooit meer iets gedaan met de leegstaande huizen en gebouwen, wat ervoor zorgt dat Phinikas nu een spookstad is. Op een aantal rondlopende geiten na is het helemaal verlaten en dit geeft je de mogelijkheid rustig rond te lopen en het dorp te verkennen. De afgelegen plaats en stilte dwingt je bijna stil te staan bij de mensen die hier gewoond hebben en zoveel jaren geleden hun spullen hebben moeten pakken om weg te gaan. Het reservoir dat zich naast het dorp bevindt draagt bij aan het mooie tafereel. Een indrukwekkende plaats om even rond te lopen en weg te komen van de bewoonde wereld. En voor de mensen onder ons die zich bezighouden met Geocaching, er bevindt zich er in dit afgelopen dorp een lastige cache.

Hoewel er natuurlijk nog veel te zien en doen is op het eiland Cyprus, en dan hebben we het nog niet eens over de Turkse kant gehad, heeft dit stuk je hopelijk een indruk gegeven van dit romantische eiland. Als je er op vakantie gaat, raad ik je aan naar één of meerdere van de bovengenoemde locaties te gaan en zelf mee te maken hoe mooi het er is. Of ben je er misschien zelf ook geweest en wil je graag iets toevoegen aan dit artikel? Laat hieronder dan gerust een reactie achter!

Zoek een accomodatie op het eiland CyprusBooking.com

Plaats een reactie