Hoe kan je Nederlandse televisie kijken op vakantie?

Je gaat in de meeste gevallen op vakantie om te ontspannen. Dat wil niet zeggen dat je je wilt vervelen. Ook op vakantie kun je er behoefte aan hebben om naar Nederlandse televisie te kijken. Hoe kun je die wens laten uitkomen? We vertellen over mogelijkheden, beperking en oplossingen voor Nederlandse televisie kijken op vakantie.

Vakantie in Nederland

Ga je op vakantie in Nederland, wat op het moment het meest waarschijnlijk is, dan kun je in huisjes of op hotelkamers doorgaans profiteren van de aanwezigheid van een televisie met een mediabox en soms zelfs ook interactieve TV. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je alle zenders die je thuis in je pakket hebt zitten ook daar kunt bekijken. De kans is bijvoorbeeld klein dat je er naar live voetbal op ESPN kunt kijken. De oplossing zit hem dan in de app van je televisieaanbieder. Vaak hebben die een app waarmee je ook op mobiele apparaten live naar al je zenders kunt kijken. Heb je thuis een Google Chromecast, neem die dan mee op vakantie en koppel hem daar aan het televisietoestel. Zo kun je ook hier op het televisietoestel naar live televisie kijken. Op de camping ben je ook aangewezen op de app van je provider. In beide gevallen ben je wel afhankelijk van een goede draadloze internetverbinding.

Vakantie in het buitenland: het probleem

Televisie kijken op vakantieOp sommige adressen in het buitenland kun je het geluk hebben dat er wat Nederlandse zenders te ontvangen op de televisie, maar in veruit de meeste gevallen zal dat niet zo zijn. Je kunt dan natuurlijk bovenstaande oplossing met de app van je provider en eventueel een Google Chromecast proberen toe te passen, maar de kans is groot dat je op een probleem gaat stuiten: het apparaat waarop je het signaal in eerste instantie ontvangt kan via de internetverbinding vaststellen waar jij je bevindt. Vaak zal je dan de melding krijgen dat de content niet buiten Nederland beschikbaar is. Dat geldt dan voor live televisie én bijvoorbeeld de content op een app als NPO Start. En dan kun je alsnog niet tijdens je vakantie naar je Nederlandse zenders en programma’s kijken.

Vakantie in het buitenland: de oplossing

Is er dan geen oplossing voor het ‘buitenland-probleem’. Die is er wel, maar hij is in de regel niet gratis. Je kunt namelijk gebruikmaken van een dienst die men een Virtual Private Network (VPN) noemt. Hiermee wordt er voor je internetverbinding een versleutelde omweg gecreëerd. Niet alleen kun je op die manier anoniem en veilig internetten (wat ook in Nederland van pas kan komen natuurlijk), maar je kunt ook je locatie verbergen en aanpassen. Zo kun je apps foppen door te doen alsof je in Nederland bent terwijl je bij wijze van spreken in Spanje bent. De content die anders niet te bekijken zou zijn, is dan opeens weer wel te bekijken. Zo kijk je alsnog in het buitenland naar Nederlandse voetbalwedstrijden, om maar een voorbeeld te noemen. Doorgaans kost een VPN geld, maar het kan wel zo zijn dat er een tijdje gratis mag uitproberen.

Voor ieder probleem is een oplossing, zo blijkt maar weer. Natuurlijk kan het net zo goed dat je op vakantie juist zo min mogelijk met Nederland te doen wilt hebben, en dat je helemaal geen behoefte hebt aan Nederlandse televisie. Dat scheelt je weer de kosten voor VPN en een Google Chromecast.

Plaats een reactie