Hoe kies je de beste sneeuwketting?

Als je op wintersport gaat is een goede set sneeuwkettingen geen overbodige luxe. In veel landen is het hebben van sneeuwkettingen zelfs verplicht. In Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen zelfs verboden, omdat het wegdek beschadigd kan raken bij het gebruik van sneeuwkettingen en de meeste wegen goed sneeuwvrij gehouden worden. In Kroatië en Tsjechië moet je verplicht een set sneeuwkettingen in je auto hebben, in veel andere Europese landen wordt vanzelf aangegeven wanneer je je sneeuwkettingen moet monteren. Nu je weet wanneer je sneeuwkettingen nodig hebt is natuurlijk de grote vraag, hoe kies je de beste sneeuwketting? Ga je daarnaast voor een eigen merk of kies je voor een bekend merk zoals Pewag sneeuwkettingen

Bandenmaat

De bandenmaat is bepalend voor de sneeuwkettingen, je wil namelijk niet dat je sneeuwkettingen tijdens het rijden schade aanrichten op je velgen. De bandenmaat bestaat uit 3 getallen en is af te lezen op je banden. De eerste geeft de breedte van de band aan, het tweede getal geeft de hoogte/breedte verhouding aan en het laatste getal is de inchmaat of velgdiamater. Als je deze maten invoert op een website waar sneeuwkettingen verkocht worden krijg je automatisch alle beschikbare opties voor jouw banden.

Aantal sneeuwkettingen

De meeste auto’s hebben tweewielaandrijving. Voor deze auto’s heb je ook maar twee sneeuwkettingen nodig. Deze hoeven namelijk alleen maar om de aangedreven wielen geplaatst te worden. Heb je een auto met vierwielaandrijving? Dan kan je met twee sneeuwkettingen rijden, deze dienen in de meeste gevallen op de voorwielen geplaatst te worden.

Ruimte binnen de wielkasten

Het is belangrijk om goed uit te zoeken hoeveel ruimte er binnen de wielkasten is. Omdat veel sneeuwkettingen aan de achterkant van het wiel bevestigd worden moet er wel voldoende ruimte zijn om tussen het wiel en de ophanging te kunnen bewegen. Is dit niet het geval dan kan er gekozen worden voor dunnere sneeuwkettingen of sneeuwkettingen met montage aan de voorkant van het wiel. Mocht je hierover twijfelen? Kijk dan in het instructieboekje van de auto of neem contact op met de fabrikant.

Soort spanning

Sneeuwkettingen blijven met spanning onder de banden zitten. Er zijn hierin twee soorten sneeuwkettingen te krijgen, namelijk sneeuwkettingen met handmatige spanning en zelfspannende sneeuwkettingen. De naam verklapt het natuurlijk al een beetje, maar bij zelfspannende sneeuwkettingen wordt de spanning automatisch toegepast. Je monteert deze sneeuwkettingen en door het wegrijden van de auto worden deze automatisch op spanning gezet. Het nadeel van deze zelfspannende sneeuwkettingen is dat ze vaak een stuk duurder zijn. Handmatige (of manuele) sneeuwkettingen dien je zelf strak te trekken zodra ze rond de band zitten en deze dienen na ongeveer 20 meter nog een keer nagetrokken te worden zodat ze zeker goed op spanning staan en niet los kunnen komen van de band.

Ga je dus op wintersport? Gebruik bovenstaande tips om de juiste sneeuwkettingen voor onder jouw auto te vinden.

Plaats een reactie