Italiaanse wijnen die je geproefd moet hebben

Italië staat wereldwijd bekend om haar unieke wijnsoorten. De verschillen in klimaat zorgen voor diversiteit in de smaken van de druiven. Vooral rode Italiaanse wijnen worden geschaald onder de crème de la crème van de wijnwereld. Het uiteenlopende aanbod kan het nog wel eens lastig maken om een wijnsoort te kiezen. In dit artikel vind je daarom een selectie van Italiaanse wijnsoorten die je absoluut een keer geproefd moet hebben.

Barolo

Rode wijn uit de streek Barolo in de Piemonte in Italië is misschien wel een van de meest bekende rode wijnsoorten ter wereld. Deze wijn wordt dan ook vaak aangeduid als de koning van de wijnen. Deze Italiaanse parel wordt gemaakt van de Nebbiolo druif en bevat een geur van violen, rozen en rood fruit. Ben je niet vies van een krachtige rode wijn met een complex karakter? Dan is een Barolo wijn de perfecte wijn voor jou. Deze wijn kun je met trots op tafel zetten.

Amarone

Een rode Amarone wijn uit de streek Valpolicella wordt gezien als een echte gelegenheidswijn. Deze unieke wijn hoort behoorlijk wat jaren te rijpen voordat je hem opentrekt. Deze wijn heeft ook een behoorlijk prijskaartje maar daar krijg je wel wat voor terug. De wijn wordt gemaakt van deels ingedroogde druiven en dankt daaraan zijn zwoele en geconcentreerde karakter. De donkerrode Amarone wijnen kun je herkennen aan de relatief hoge zuurgraad en het hoge alcoholpercentage. Smaken die je kunt proeven in Amarone zijn: donkere kersen, rozijnen, gedroogde vijgen, chocolade, karamel, melasse en houttonen.

Barbera

Praten we over een Barbera wijn, dan hebben we het over een rode wijn die gemaakt is van de Barbera druif. Dit is het meest aangeplante druivenras van Piemonte, vooral bekend van de wijnen van de wijnen uit de omstreken van de steden Asti en Alba. Een Barbera d’Asti is wat soepeler en een Barbera d’Alba wat dominanter en zwaarder. Barbera wijn staat bekend om de frisse zuren, relatief weinige tannines en is erg fruitig met rood en zwart fruit, zoals cassis. Deze wijnen hebben in de loop der jaren een grote kwaliteitsverbetering doormaakt en wordt op gebied van kwaliteit soms al vergeleken met Barolo wijnen.

Verdicchio

De Verdicchio is opvallend genoeg de enige witte wijnsoort in dit rijtje. Dit laat zien dat de Italianen veel waarde hechten aan hun rode wijnen. Dit wil echter niet zeggen dat ze geen witte wijn kunnen maken. Dat bewijzen ze namelijk met de Verdicchio afkomstig uit Marken, midden Italië. Hier tref je veel doorsnee wijnen aan maar ook zeker wijnen met diepgang. Een hoogstaande Verdicchio is vaak een complexe en volle witte wijn. De wijn heeft tonen van rijp fruit en wat mineraliteit en heeft tegelijkertijd mooie frisse zuren. Een Verdicchio heeft een lange afdronk en laat je na elke slok nog een behoorlijke tijd nagenieten.

Chianti

Chianti wijn is wederom een rode wijnsoort afkomstig uit het gelijknamige gebied gelegen in de streek Toscane. Deze wijn wordt gemaakt van de enorm populaire Sangiovese druif. Deze druif is wordt niet alleen het meest gedronken in Italië maar is zelfs een van de meest gedronken Italiaanse wijnsoorten ter wereld. De wijn heeft een wat lichtere rode kleur die naarmate de wijn ouder wordt veranderd in roodbruin. In de smaak proef je rode vruchten, specerijen en veel tannines. Voor mensen die houden van een kruidige en volwassen rode wijn is de Chianti een goede keuze. Wist je dat je in Toscane ook kunt verblijven op een wijnveld? Lees alles over slapen en eten op een agriturismo in Toscane.

Plaats een reactie