Italië tour in Nederland … op een echte elektrische Vespa bromfiets!

In 2020 heeft het imago van Italië een flinke deuk opgelopen. Dat de zaken daar allemaal niet zo strak geregeld zijn is juist de charme van dit land, maar met het Coronavirus is het minder handig. Dat is zeker niet alleen te wijten aan de Italianen, ze zaten helaas in Europa bij de eerste landen waar dit virus neerstreek. In Nederland gaat het ook niet perfect, maar je hoeft in ieder geval niet in quarantaine om een toeristische route in Nederland af te leggen. Je kunt ook een Italië tour in Nederland afleggen, zolang je maar een beetje creatief bent. Rijd eens naar deze bestemmingen en waan je in Italië.Elektrische Vespa bromfietsen

Giethoorn

Als je steevast het “Venetië van Nederland” genoemd wordt, dan zal hier wel een kern van waarheid in zitten. Giethoorn is inderdaad een unieke gemeente in Nederland waar je met een bootje langs de huizen kunt varen. Zeker in de zomer met een lekker zonnetje is de vergelijking met de beroemde Italiaanse stad snel gemaakt. Het is een tikje minder romantisch als het origineel, toch is het zeker interessant om deze gemeente een keer te bezoeken. Je kunt er ook smakelijke kibbeling halen, voor Italiaans ijs hebben we een ander adresje gevonden…

Roberto Coletti in Utrecht

Het was vast even slikken voor de Italiaanse ijsmakers toen Roberto Coletti uit Utrecht (met Italiaanse roots, dat wel) de prijs voor beste vanille ijs ter wereld in de wacht wist te slepen tijdens de “de Coppa D’Oro”. Bij de top zes in 2018 zaten zelfs drie Nederlanders! Voor Hollandse klanten vindt Coletti het leuk om met smaken te experimenteren. Zo maakte hij al ooit ijs met frikandel, haring en uiteraard ook wiet.

Groningen

Als laatste nog de stad Groningen, waarschijnlijk de meest ‘Italiaanse’ provincie van Nederland. In Bedum staat de Walfriduskerk, die met 4,18 graden schever staat dan die bekende toren uit Pisa. Aan weerszijden van de spoorlijn van Groningen naar Nieuwerschans vind je Napels-Oost en Napels-West. Met slechts twee straten ben je er snel doorheen! Nog sneller rijdt je voorbij het gehucht Numero Dertien met … vijftien huizen. Het Groninger Museum werd ontworpen door de Italiaanse architect Alessandro Mendini, het Waagcomplex is van Natalini en de Openbare Bibliotheek werd ontworpen door Giorgio Grassi.

Een elektrische Vespa?

Bij de naam Vespa denk je direct aan de enige echte ‘retro’ scooter met die mooie ronde vormen en een pruttelende motor die wel iets wegheeft van een espresso machine. Die stijl is sinds de introductie van deze scooter in 1946 behoorlijk goed behouden gebleven, onder die mooie kap is er wel het één en ander verbeterd. Zo is er nu ook de Elettrica, een volledig elektrische bromfiets van Vespa. In plaats van een motor op benzine zit er een krachtige elektromotor ingebouwd met een flinke accu. Daar rijd je een flinke afstand mee op één lading, en dankzij de snellaadfunctie heb je de ‘tank’ binnen enkele uurtjes weer vol voor een flinke rit. Het design is geïnspireerd op de Vespa Primavera, maar dan wat moderner zonder de retro stijl te verliezen. Als je echt in stijl de Italië tour in Nederland wilt maken is er geen betere metgezel als deze Elettrica. Schrik je van het prijskaartje van ruim zes mille? Dan is het goed om te weten dat je voor minder als de helft een elektrische IVA of BTC koopt met eveneens een leuk retro design. Niet echt uit Italië maar wel met dezelfde uitstraling. De snellader ontbreekt, je kunt er een heel eind mee rijden voordat je moet bijladen.

Plaats een reactie