Kan ik ondanks corona-crisis naar Rusland reizen?

Rusland kent een negatief reisadvies. Twee Russische gebieden kennen zelfs een reisverbod: helemaal aan de oostkant en in het zuidwesten van het land, aan de grens van Azerbeidzjan.

Sinds 30 maart zijn de Russische grensovergangen, inclusief die van Wit-Rusland voor onbepaalde tijd gesloten voor weg-, trein-, boot- en voetgangersverkeer voor Russen en buitenlanders. Het reguliere internationale vliegverkeer van en naar Rusland ligt stil.

Europeanen die uit noodzaak naar bijvoorbeeld Moskou moeten afreizen, moeten eerst veertien dagen in thuisquarantaine. Voor Sint Petersburg geldt een quarantaine-advies.

Bezoek consulaat kunt u uitbesteden

Op korte termijn naar Rusland reizen is dan ook uitgesloten. Wanneer dit wel weer mogelijk is, heeft u een visum nodig. Een visum aanvragen voor Rusland kunt u eenvoudig online doen. Het visum kan afgehaald worden bij het consulaat in Nederland. Een bezoek aan het consulaat kan eventueel uitbesteed worden nadat u de online aanvraag heeft gedaan, door uw paspoort aangetekend op te sturen. Deze ontvangt u dan aangetekend, inclusief visum, weer retour.

Als toerist heeft u een uitnodigingsbrief nodig van het reisbureau of een overnachtingsplek in Rusland. Ook dat kan uitbesteed worden, en kan aangegeven worden bij het online visumaanvraagformulier.

Vier visa mogelijk voor reizen naar Rusland

De visa voor Rusland zijn verschillend en afhankelijk van de lengte van het verblijf en het aantal aankomsten. Deze zijn geldig voor dertig of negentig dagen of zes of twaalf maanden. De levertijd varieert tussen de vier en tien werkdagen.

De vereiste documenten zijn onder meer een pasfoto in kleur en een verklaring van een reisverzekering. Alle visa kosten 104,95 euro per persoon.

Plaats een reactie