Kerstmarkten in Duitsland

Kerstmarkt in BerlijnDe kerstperiode is officieel nog niet begonnen, maar toch zijn er in de winkels al kerstartikelen te halen. Sommige kerstliefhebbers beginnen nu al stiekempjes naar “So this is Christmas” te luisteren van John Lennon. Dit pakt zich de komende maanden alleen maar verder uit en voor je het weet denkt iemand weer het gouden keeltje van Mariah Carey te hebben en het liedje “All I want for Christmas” mee te blèren. Zodra de dennenbomen te halen zijn, is de kerstliefhebber er als de kippen bij. Dus speciaal voor alle kerstliefhebbers zijn er kerstmarkten om elk jaar je boom geweldig op te kunnen tuigen. In onze buurlanden zijn er verschillende grote kerstmarkten, terwijl het in Nederland nog niet zo uitbundig is. In Duitsland (ja het is een groter land), zijn veel meer kerstmarkten dan hier. Zij noemen het daar de Weihnachtsmärkte, veel Nederlanders gaan daar naar toe want het is met de auto vaak goed te bereiken. Nu we nog vroeg in het ‘kerstseizoen’ zitten, is het wellicht leuk om er dan gelijk een voordelig vroegboek tripje van te maken, naar de beste kerststeden en markten van Duitsland.

Last Christmas, I gave you my heart, but the very next day you gave it away.
This year, to save me from tears, I’ll give it to someone special! – Wham

Hamburg, Hannover, Berlijn of toch naar Keulen voor een kerstmarkt?

Duitse FlammkucheDe keuze is reuze in Duitsland. Toch liggen de steden van ons buurland toch nog vaak ver weg van ons kikkerlandje. Berlijn is een flinke rit vanuit Nederland. Als kerstliefhebber is dit wel een trip die je ooit gemaakt moet hebben! Waarom? Er zijn in deze Duitse hoofdstad meer dan 10 verschillende kerstmarkten te vinden! Say what?! De kerstmarkten zijn te vinden in het stadscentrum en op een prima loopafstand van elkaar. De kans op sneeuw is hier hoog dus met een beetje geluk kun je extra genieten van een glas hete Glühwein. Wil je niet al te ver van huis, dan is Keulen wellicht een betere optie. Dan hoef je ook niet perse een overnachting eraan vast te plakken en heb je meer geld over voor al die gave kerstspullen. Wil je wel een overnachting in Köln, om meer te genieten van de glühwein en de mutzenmandeln (soort kleine stukjes oliebol), snappen wij dit gerust. Rij niet terug met teveel Glühwein achter het stuur, stay safe! Kun je er nog niet genoeg van krijgen en wil je wederom dichtbij Nederland blijven. Dan is Hannover ook zeker een leuke kerststad om te bezoeken. Het water loopt me al in de mond als ik denk aan de geroosterde en gesuikerde amandelen en de verse crèpes. Hamburg heeft ook een grote kerstmarkt en is op anderhalf uur rijden met ICE (de trein) van Berlijn af. Mocht je dus bij een van de twee steden zijn en toch nog naar een andere grote kerstmarkt willen rijden? Go for it! De huisgemaakte Flammkuchen (dunne, typisch Duitse pizza-achtige deeggerechtjes) en de Bratwurst staan je hier al op te wachten.

Kerstshoppen in kerstsfeer

Kerstmarkt in de sneeuwDe kerstmarkt is de locatie waar jij jouw kerstcadeaus in één keer kan inslaan. Het is mogelijk door alle verschillende winkeltjes en kraampjes, de keuze is echt reuze! Allerlei soorten kerstversieringen, decoraties en tal van andere spullen zijn hier verkrijgbaar. Je kunt het zo gek niet bedenken! Om nog maar te zwijgen over alle lekkernijen die je tegenkomt op zo’n kerstmarkt. Van gekkigheid weet je soms niet meer wat je moet kiezen. Koop ook zeker iets dat je mee naar huis kan nemen om te snoepen. De kerstmarkt is zo uitgebreid dat er voor iedereen van het gezin wel wat te doen en te zien is. Neem je ‘Christmas buddies’ mee en ga op avontuur.

Voordelig reizen naar een kerstmarkt

Kerstmarkt voor de Neue Kirche in BerlijnDe makkelijkste manier om te reizen naar een van de Duitse kerstmarkten, is met de trein. Zo hoef je zeker de glühwein niet te laten staan. De NS komt rond november en december altijd met voordelige kortingsacties om de Duitse steden te gaan bezoeken. Het grote voordeel van met de trein reizen, is dat je gelijk midden in de stad afgezet wordt en meteen kunt gaan shoppen in de kerstmarkt. De bus is vaak de goedkoopste reisoplossing, maar vind ik persoonlijk wel minst comfortabele manier van reizen. Vergelijk bij verschillende reisorganisaties de busreizen naar de Duitse steden. Er is tegen die tijd een enorm aanbod voor kleine prijzen richting een kerstmarkt. Houd er rekening mee, dat de bussen vol zitten en de kerstmarkten vooral in trek zijn bij 65plussers. Laat tevens je spullen in de bus niet verloren gaan doordat iedereen met dezelfde tasjes zeult. Wees voorbereid en neem een goede grote tas mee, die je goed dicht kan doen en die makkelijk te herkennen is. Hoe voordeliger je de reis maakt, hoe meer geld je over houdt om spullen van te kopen. Ga je voor luxe? Dan is met het vliegtuig naar Berlijn zeker een optie, mits je natuurlijk overnacht, want meestal red je het niet om in een dag op en neer te vliegen en ook nog een kerstmarkt te bezoeken. Aan vliegen hangt dan ook zeker een aardig prijskaartje. Zoek goed uit voor je vertrekt welke vlucht het goedkoopste naar Berlijn gaat. Mocht je nu denken: met het vliegtuig? Doe normaal! Vergeet dan ook zeker het brandstofverbruik van je auto niet mee te rekenen om een betere vergelijking te kunnen maken wat het voordeligste is. Het voordeel van gaan met de auto, is dat je deze helemaal vol kan gaan laden met kerstspulletjes. Dan hoef je ook niet bang te zijn dat er spullen achterblijven in de bus of trein, (of als luxedier het vliegtuig).

Voordelig overnachten

Zoals ik wel vaker vertel is het belangrijk dat je vergelijkt. Boek zeker vroeg voor de kerstperiode. Anders kunnen hotels toch nog de hoofdprijs gaan vragen, omdat ze weten dat de kerstliefhebbers toch wat langer willen blijven. Hieronder kun je met de tool kijken, welke overnachtingen er te bieden zijn in deze steden. Pluis het snel uit en bekijk goed wat jij belangrijk vindt!Booking.com

Plaats een reactie