Komt er dit jaar een Elfstedentocht?

Schaatsen op natuurijsHelaas, it get net oan! Het is dit jaar al weer 20 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht op natuurijs gereden werd. Elk jaar rond deze tijd gaat het er weer over of het dit jaar misschien toch weer gaat lukken. Wat is dat toch met die Elfstedentocht? Ik vermoed dat de Elfstedentocht elk jaar aan populariteit wint omdat het steeds zeldzamer lijkt te worden dat we het mee mogen maken. Tussen de laatste twee edities zat 11 jaar, dus het wordt onderhand weer eens tijd voor een nieuwe editie! De Elfstedentocht is een schaatstocht over natuurijs van bijna 200 kilometer. Je moet een fanatieke sporter en schaatser zijn om deze toch te kunnen voltooien. De Elfstedentocht wordt daarom ook wel De Tocht der Tochten genoemd.

Elfstedentocht op de fiets

Elfstedentocht op de fiets Naar aanleiding van de schaatstocht in 1912, werd op instigatie van de Bolswarder huisarts Henricus Beekhuis op 7 mei 1912 de eerste Fiets-Elfstedentocht georganiseerd. Het werd een toertocht van ca. 240 km. langs de Friese elf steden, die nu net zoals in 1912 nog steeds op de Pinkstermaandag gereden wordt. Het begon eerst met kleine aantallen deelnemers, maar nu zijn het er al 15.000, het gestelde maximum. De vrije inschrijvingen lopen dit jaar tot 1 december, dus wees er snel bij als je nog mee wil doen.

Toelichting op de fietstocht

Het startpunt van deze tocht is in Bolsward, waar de groepen met fietsers vertrekken. De eerste groep vertrekt onder begeleiding van lokale muziekkorpsen om 5.00u naar de eerste controlepost. Om de 8 minuten volgt dan een andere groep. Tot aan 24.00u hebben de deelnemers dan de tijd om zich in Bolsward weer te melden bij de finishcontrole.

Het zal u niet verbazen dat net zoals bij de tocht op de schaats in 1985, 1986 en 1997 hier weer duizenden toeschouwers de fietsers langs de route zullen aanmoedigen.

Heeft de Elfstedenkoorts u weer te pakken, en wilt u mee doen met de Elfstedentocht op de fiets? meldt u dan tijdig voor de editie van 2018!

Plaats een reactie