Málaga: het economisch centrum van Andalusië

De meest bekende steden in Spanje zijn toch wel Barcelona en Madrid. Maar wat is er daarbuiten nog meer te bezichtigen? In het Zuiden ligt bijvoorbeeld Málaga, een stad die al bestaat sinds 1000 voor Christus en een economische grootmacht is in Andalusië.

De historie van Málaga

De stad Málaga is een zeer oude stad, maar de werkelijke oprichting daarvan kent twee theorieën. De één zegt dat hij is opgericht als een kolonie van de Ferniciërs, waar de ander juist meent dat het een Griekse kolonie moet zijn geweest. Hoe de stad ook is ontstaan, Málaga is al zeer oud. Dit komt mede door de zeer strategische ligging van het stadje, dat aan de Middellandse Zee ligt, net buiten de Poort van Gibraltar. Dit maakt het een ideaal punt voor de handel van en met Spanje. In de loop van de jaren is dit strategisch voordeel ingezien door verschillende overheersers, waaronder de Moren en Napoleon. Na deze tijd ontstond de Industriële Revolutie, waarin Málaga op zou bloeien tot de belangrijkste industriestad van Spanje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Málaga zwaar gebombardeerd, maar na 1945 krabbelde de stad snel weer op en maakte het zelfs een explosieve economische groei mee. Dit kwam door het aantrekkende toerisme aan de Costa del Sol. Wederom was Málaga hier in het voordeel, omdat het al zeer vroeg over een vliegveld en zelfs een internationale lijnvlucht beschikte. In de laatste decennia is Málaga verder doorgegroeid tot het sterkste economische centrum in het zuiden van Spanje. maar ook op cultureel gebied heeft de havenstad zeer veel te bieden.

Cultuur ontdekken in Málaga

De stad MalagaDoor de rijke historie van Málaga is er in het heden een grote hoeveelheid aan historische, maar ook moderne, cultuur te vinden. Zoveel zelfs dat Málaga is uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2016. Trekpleisters zijn onder meer de Alcazaba, een Arabisch fort gebouwd in de elfde eeuw, wat dienst deed als paleis. Aan de overkant van de berg ligt het Castillo de Gibralfaro; een kasteel gebouwd in de 14e eeuw, om het Arabische fort te kunnen bewaken. Daarnaast is er een grote haven te vinden in de stad, waar de industrie nog steeds flink leeft. Hoogtepunt is toch wel het Museo de Picasso. De 19e-eeuwse kunstenaar, die in Málaga is geboren, wilde persoonlijk dat zijn werk in de stad te zien zou zijn. Vandaar dat er nu een museum aan hem is gewijd, waar een deel van zijn collectie te bezichtigen is.

Málaga zit vol met verrassingen, op zowel cultureel als historisch gebied. Het is een heerlijke stad om in rond te lopen, met uiteenlopende bouwwerken en bezichtigingen. Ken  je zelf nog een leuk plekje in Málaga, laat het ons dan weten in de reacties!

Plaats een reactie