Met de auto op wintersport: waar je allemaal aan moet denken!

Als je met de auto op wintersport gaat, zijn er een aantal zaken waar je van tevoren aan moet denken. Zo weet je zeker dat je onbezorgd op reis kunt gaan en er onderweg geen gedoe zal ontstaan.

Winterbanden

Zorg dat je altijd winterbanden onder de auto hebt zitten als je op wintersport gaat. In veel (wintersport)landen is dit in de winterperiode zelfs verplicht. Winterbanden zijn speciaal gemaakt om mee te rijden tijdens winterse omstandigheden en lage temperaturen. Rubber heeft als eigenschap hard te worden bij lage temperaturen, waardoor de remweg toeneemt. Bij winterbanden is de rubbersamenstelling op dergelijke omstandigheden aangepast. Bovendien beschikken winterbanden over extra profiel wat tevens zorgt voor meer grip.

Sneeuwkettingen

Als je op wintersport gaat, hoop je natuurlijk dat het flink gaat sneeuwen. Wel zo handig om daarvoor een setje makkelijke sneeuwkettingen mee te nemen. Zo ben je ervan verzekerd dat je niet plots vast komt te zitten in winterse omstandigheden. In een aantal landen zijn sneeuwkettingen bij sommige weersomstandigheden zelfs verplicht. Doorgaans wordt dit duidelijk aangegeven met een verkeersbord. Let goed op het onderbord, hierop staat wanneer de sneeuwkettingenplicht geldt.

Vignetten

Om gebruik te mogen maken van de Zwitserse en Oostenrijkse snelwegen, moet je tol betalen. Alle motorvoertuigen tot 3500 kilo doen dit met behulp van een vignet. In Oostenrijk kun je een vignet voor tien dagen, twee maanden en een heel jaar kopen, in Zwitserland alleen voor een heel jaar.

Tolwegen

Houd er bovendien rekening mee dat je tol moet betalen: als je met de auto door Europa rijdt, ontkom je daar bijna niet aan. In Zwitserland en Oostenrijk betaal je tol met behulp van een vignet en in Italië en Frankrijk contant, met creditcard/betaalpas of elektronische tolbadge aan een tolpoortje.

Milieustickers

In een aantal (wintersport)landen zijn milieuzones ingesteld, waar met name oudere (diesel)auto’s niet meer welkom zijn. Het is belangrijk dat je dit voordat je met de auto op wintersport gaat controleert. Vooral in de grotere steden in Frankrijk en Duitsland heb je een speciale milieusticker nodig.

Plaats een reactie