De Mezquita, prachtige kathedraal-moskee in Cordoba

Opvallende en unieke mix van bouwstijlen

Mezquita Kathedraal in CordobaIn het centrum van Cordoba staat een van de mooiste overblijfselen van de Moorse overheersing van Spanje: de Mezquita. Een gebouw dat begon als een Visigotische kerk, na de Arabische verovering overging tot moskee om na de Reconquista weer omgebouwd te worden tot kathedraal. Zowel de islamitische als de christelijke invloeden zijn in deze kathedraal-moskee tot op de dag van vandaag nog steeds duidelijk zichtbaar. Het grondplan van een traditionele moskee, als ook het Latijnse kruis van een kathedraal zijn goed waarneembaar. Deze mix van christelijke en islamitische invloeden geeft aan het geheel van de Mezquita een unieke en ietwat vreemde indruk.

Islamitische invloeden

Islamitische invloeden in de MezquitaHeel opvallend in de Mezquita zijn de vele zuilen en bogen, die duidelijk Moors van karakter zijn. Ook de mihrab, de gebedsnis gericht op Mekka en de minaret zijn nog duidelijk zichtbaar. Evenals veel koepels en gewelven, die duidelijk voorzien zijn van prachtige abstracte Arabische decoraties. Ook de ingangspoorten en gedeelten van de lange omringende muren kennen Arabische versieringen. Duidelijk islamitisch is ook de binnenplaats van de moskee, de patio van de sinaasappelbomen, waar de islamitische gelovigen zich reinigden, alvorens over te gaan voor het gebed.

De Katholieke kathedraal

Kathedraal in de MezquitaDan is er plotseling een duidelijk katholieke kathedraal midden in het centrum van de oude moskee. Een ruimte met een altaar, kerkbanken en enige kapellen. Een ruimte, die bovendien vele afbeeldingen van katholieke heiligen kent. Een rare gewaarwording binnen een moskee, maar dat maakt dit bouwwerk extra uniek. Deze mengelmoes van religies en culturen voelt even vertrouwd als vreemd aan, het is lastig te omschrijven aan iemand die er nog nooit geweest is.

Plaats een reactie