Mont Saint-Michel

De Mont Saint-Michel op de berg in zee lijkt niet van deze wereld en wordt dan ook algemeen beschouwd als het indrukwekkendste klooster van het Avondland. Volgens de christelijke overlevering heeft de aartsengel Michael in 708 de bisschop van Avranhes opgedragen om op de granietrots voor de kust een kapel te bouwen. Tweehonderd jaar later kwam er een klooster voor in de plaats (de Normandische hertogen hadden iets met kloosters). De aanblik veranderde elk decennium omdat er voortdurend verbouwd en aangebouwd werd, tot uiteindelijk de hele berg met torens en pieken als in een fantasy-film uit de ochtendnevel stak. Uit militaire overwegingen versterkte men het klooster tijdens de Honderdjarige Oorlog, zonder afbreuk te doen aan het sprookjesachtige karakter van het geheel. Sinds 1879 is de Mont Saint-Michel door een dijk met het vasteland verbonden, daarvóór moesten de bezoekers over het niet ongevaarlijke wad om de kloosterberg te bereiken. Tegenwoordig vechten natuurbeschermers en andere belanghebbenden tegen de voortschrijdende verzanding van de baai (nog maar tweemaal per maand is de Mont Helemaal omgeven door het water).

Routebeschrijving naar Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel strandOm het eigenlijke klooster te bereiken moet je eerst door het dorp via de steile Grande Rue. Hoewel, deze moeilijke straat omzeilen kan: loop dan langs de vestingmuur af naar de kloosterpoort. Op het hoogste punt van de granietrots staat de abdijkerk, waarvan het hoofdportaal aan het westterras (met een mooi uitzicht!) grenst. Hoogtepunt van het bezoek is de kruisgang met de sierlijke spitsbogenarcaden, die in de lucht lijken te zweven.

Bij die kruisgang zie je drie gotische abdijgebouwen, die aansluiten aan het refectorium (eetzaal). Dit geheel wordt ook wel La Merveille (het wonder) genoemd om de prachtige architectuur kracht bij te zetten. Het grootste deel van het klooster is vrij toegankelijk en de hele dag zijn er rondleidingen. Toch een een waarschuwing om eventuele teleurstellingen te voorkomen: de Mont Saint-Michel heeft een doorsnede van amper 300 m en wordt jaarlijks door meer dan 2 miljoen toeristen en pelgrims bezocht. Dat betekent dat het in de nauwe Grande Rue, richting kloosteringang, meestal dringen geblazen is.

Gratis tip als je Mont Saint-Michel gaat bezoeken

Iles Chausey heeft een getijdenverval van bijna 14m. Een uitstap naar dit eiland belooft dan ook een onvergetelijke, spectaculaire belevenis te worden. Tijdens vloed zie je pakweg 52 eilandjes, maar bij eb zo’n 300 meer! Alleen op de Grande Ile wonen enkele vissersfamilies het hele jaar door. Vanuit Granville duurt de overtocht ongeveer een uur. De vertrektijden zijn afhankelijk van de getijden (erheen meestal vóór de middag, terug op z’n vroegst in de namiddag).

Plaats een reactie