Must-see bezienswaardigheden in Normandië

Normandië ligt in het noordwesten van Frankrijk en dankt zijn naam aan de Noormannen die hier in de 10e eeuw de macht hadden. Deze regio staat bekend om zijn mooie gebied, vele bezienswaardigheden en geschiedenis. Ook staat Normandië bij velen bekend om de heftige gevechten die er gevoerd zijn in de Tweede Wereldoorlog. Echter is er in Normandië veel meer te zien dan enkel deze monumenten en historische plekken uit deze verschrikkelijke tijd. Hieronder noemen wij een aantal plaatsen die een bezoekje waard zijn wanneer u zich in dit prachtige gebied bevindt.

Pont de Normandie

Pont de NormandieIn de buurt van Le Havre ligt een deel infrastructuur waar je niet omheen kan, namelijk de Pont de Normandie. Deze tuibrug, die over de Seine loopt, is ruim twee kilometer lang en ruim 200 meter hoog. Ten tijde van opening, in 1995, was het de langste tuibrug ter wereld. De brug verbind de belangrijke verkeersader die langs zowel le Havre en Honfleur loopt. Gezien zijn ligging over de Seine, in de mond van het Kanaal, moest er rekening gehouden worden met het vele vrachtverkeer dat de haven van Le Havre in wil. Dit is opgelost met een steile boogvormige helling. Hierdoor is er genoeg ruimte overgelaten voor de vrachtschepen om hun weg moeiteloos te kunnen vervolgen.

Honfleur

Vissersdorp HonfleurWie de Pont de Normandie over is gestoken, vanuit het Noorden, komt langs Honfleur. Hoewel dit maar een klein stadje is (ruim 8.000 inwoners), is het één van de meest betoverende in Normandië. Met zijn rijke historie en strategisch belangrijke positie is er een hoop cultuur te vinden in Honfleur. De eerste officiële vermelding van Honfleur komt uit 1027, van de Hertog van Normandië. Kort daarna groeide Honfleur snel uit tot een belangrijke overslaghaven voor de oversteek van goederen uit Rouen richting Engeland. Mede dankzij dit verleden is er een bloeiende havenindustrie en heeft het nog steeds een vissershaven waar een 40-tal vissersschepen dagelijks uitvaren. Opmerkelijk voor deze regio is dat Honfleur tijdens de Tweede Wereldoorlog vrij ongeschonden is gebleven, waardoor er nog veel oude gebouwen overeind staan. Dit geeft het plaatsje een aparte sfeer en maakt het zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen.

Een van de vele mooie plekken van Normandië is Honfleur, een middeleeuwse stad met een schilderachtige haven aan de monding van de Seine. Veel mensen komen naar deze plaats om een kijkje te nemen bij deze prachtige haven die overigens nog steeds gebruikt wordt om dagelijks verse vis aan te voeren. In Honfleur is door een aantal bekende kunstenaars, waaronder Monet en Courbet, de school van Honfleur opgericht. Deze school heeft bijgedragen aan het begin van het impressionisme. Deze authentieke stad heeft een rijke historie en dit voel je ook wanneer je hier rondloopt.

Krijtrotsen bij Etretat

De krijtrotsen in NormandiëDe krijtrotsen langs de kust zijn één van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van Normandië. Krijtrotsen zijn rotsen die bestaan uit kalksteen, waardoor de rotsen aan hun kenmerkende witte kleur komen. Omdat de rotsen voornamelijk bestaan uit stoffelijk overschot van zeeorganismen vindt men er ook regelmatig fossielen in terug. Eén van de mooiste krijtrotsen is te vinden bij de inmiddels beroemde badplaats Etretat, waar zich door de tijd heen een boog heeft uitgeslepen in de krijtrots. Wat hierdoor ontstaan is werd door de schrijver Guy de Maupassant beschreven als een olifant die zijn slurf in het water dompelt. Zowel de krijtrotsen, als de badplaats waar de boog te vinden is zijn een bezoek waard.

Rouen

Klok in Rouen NormandiëVan de rust en de kalmte in Honfleur, is het een flinke overgang naar Rouen. Deze grotere stad omvat ruim 111.000 inwoners en is één van de grootste steden in Normandië. De stad stamt uit de Gallo-Romeinse periode, wat betekent dat zij al ruim 2.000 jaar bestaat. Echter, pas sinds 1150 wordt Rouen erkend als stad, waarna er een lange tijd van belegeringen en invallen van buitenstaanders aanbrak. Pas in de 16e eeuw keerde de rust terug in Rouen, waardoor de inwoners zich weer konden focussen op de verdere uitbreiding en verfraaiing van de stad. In deze tijd werd ook de Saint-Maclou, een Rooms-katholieke kerk, voltooid. Vandaag staat deze kerk als één van de beste voorbeelden van de extravagante stijl van de Gotische architectuur. Helaas is het verdere historische centrum grotendeels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor vele kenmerkende vakwerkhuizen zijn verdwenen. Gelukkig is er genoeg cultuur overgebleven om een bezoek aan Rouen voor langere tijd interessant te houden.

Rouen is de hoofdplaats van Haute Normandië (Hoog-Normandië). De Seine loopt midden door de stad, waardoor het oude centrum op de rechteroever en het industriegebied voornamelijk op de linkeroever ligt. Deze stad wordt ook wel gezien als de stad van geschiedenis en kunst van Normandië. Rouen beschikt over een het grootste gedeelte van het culturele erfgoed van Haute Normandië. Een stadswandeling in deze stad leidt u langs prachtige monumenten, talloze musea en andere bezienswaardigheden.

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel in NormandieDeze bezienswaardigheid ligt op een andere locatie dan de bovengenoemde, maar is het benoemen zeker even waard. Mont Saint-Michel is een schiereiland dat oorspronkelijk een getijdeneiland was. Het was over land bereikbaar wanneer het water laag stond, maar bij hoog water was het eiland omring door water. Tegenwoordig is er een smalle, verhoogde weg aangelegd naar het vasteland maar het eiland is nog steeds alleen toegankelijk voor voetgangers. In de middeleeuwen heeft een kleine, religieuze gemeenschap midden op het eiland een abdij gebouwd, die u nog steeds kunt bezoeken. Door het enorme gebouw op dit kleine eilandje krijg je een uniek visueel spektakel dat in de Efteling niet zou misstaan. Dit unieke schiereiland is in 1979 uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO.

Accommodaties in Normandië

Als je in de zomer op vakantie gaat richting Normandië, kan het zomaar zijn dat het vrij lastig wordt om een goede accommodatie te vinden. Zeker in de zomerperiode is de Normandische kust namelijk erg in trek. Dit komt natuurlijk door de opvallende combinatie van platteland, kustlijnen en leuke steden. Daarom is het aan te raden om ruim van tevoren je accommodatie vast te leggen, zodat je zeker bent van een plekje. Één van de populairdere verblijfsplaatsen is Mont-Saint-Michel. Dit kleine dorpje is maar zeer klein en biedt slechts weinig hotels in de stad zelf. Wel zijn er veel campings en vakantiehuizen te vinden in de omgeving  van de stad. Deze trend is verder door te voeren naar heel Normandië, waar het platteland zich snel afwisselt met steden. Juist op het platteland zijn er genoeg accommodaties te vinden, die aan hoge eisen voldoen.Booking.com


Zoals we al eerder op dit blog hebben besproken, zijn er een aantal plaatsen waar je als toerist heen moet gaan. Een korte opsomming leert ons dat Caen, Rouen en Le Havre hoog op het lijstje staan. Daarnaast zijn natuurlijk de vele oorlogsmonumenten en de landingsstranden zeker een bezoekje waard.

Klimaat en geografische gegevens van Normandië

Mocht je op vakantie gaan naar dit prachtige stukje Frankrijk, moet je rekening houden met het klimaat. Omdat Normandië aan de Noordzee grenst, heerst er een zeeklimaat. Dit betekent dat er vaak een sterke wind staat en dat het kwik in de zomer niet vaak boven de 20 graden Celsius uitkomt. Echter, de winters zijn een stuk zachter, waardoor het dan juist aangenaam wordt om te verblijven. Doordat Normandië aan de kust ligt, is er wel het hele jaar sprake van kans op regen. Sommige mensen moeten hier niks van hebben, maar als je hier doorheen kunt bijten, ligt er een prachtig stuk land op je te wachten.

Plaats een reactie