Namibië ontdekken in een 4×4: de mooiste routes

Namibië is een fascinerende vakantiebestemming met indrukwekkende landschappen en unieke natuurverschijnselen. Het Afrikaanse land heeft de naam te danken aan de gigantische Namib woestijn die je hier vindt. Dit is één van de oudste woestijnen ter wereld. Namibië kun je op je eigen tempo ontdekken tijdens een avontuurlijke self-drive vakantie in een 4×4. Je hebt keuze uit vele routes langs hoge zandduinen, de imposante kust en vriendelijke locals.

Self-drive vakantie door Namibië

Je kunt op twee manieren door Namibië reizen: met een groep en eigen gids of door zelf een auto te huren en op avontuur te gaan. Beide opties zijn veilig, waar je voor gaat hangt af van je budget en jouw persoonlijke voorkeuren. Wanneer je een auto gaat huren in Namibië moet je op een aantal punten letten. Zo zijn veel van de wegen hobbelig en bestaat deze uit gravel. Voor het comfort is het prettig om een auto te huren die hoog op de wielen staat doordat deze vaak voorzien zijn van een betere vering. Controleer ook goed de voorwaarden van de verzekering om er zeker van te zijn dat schade aan de ruiten, banden en onderkant van de auto gedekt is. Wilona Tallo van Adviesjagers.nl geeft het advies dat je ook de juiste elektronica meeneemt tijdens jouw roadtrip, zoals een powerbank zodat je niet zonder stroom komt te zitten, een solar leeslamp zodat je ‘s avonds niet in het donker zit of zelfs je eigen opvouwbare zonnepanelen zodat je al jouw USB-apparaten van stroom kunt voorzien.

Roadtrip door Noord Namibië

In ongeveer 14 dagen kun je kennis maken met de indrukwekkende natuur die Noord Namibië te bieden heeft. De route brengt je langs haast alle hoogtepunten van het land. Je start vanuit de hoofdstad Windhoek, die nagenoeg in het midden van het land ligt. Na een dag geacclimatiseerd te hebben in de hoofdstad rij je naar het Etosha National Park, waar je een grote variatie aan flora en fauna aantreft waaronder olifanten, leeuwen, neushoorns en giraffes. Het valt aan te raden om hier minimaal twee nachten te verblijven. Er zijn drie plekken in het park waar je mag overnachten in je 4×4 met tent. Deze plekken zijn afgezet met een beschermende omheining om het wild op afstand te houden.

Vervolg de reis naar Kaokoland, een gebied dat ook wel wordt beschreven als de laatste wildernis van Namibië. Hier kom je in contact met authentieke lokale stammen, zoals de met rode klein ingesmeerde Himbavrouwen.  Tijdens het doorrijden naar de kust kom je onder andere langs Damaraland en het unieke natuurverschijnsel Spitzkoppe. De eenzame berg is naar alle waarschijnlijkheid een oude vulkaan. Sluit je reis af door te ontspannen aan de kust in Swakopmond of Walvisbaai. De reis is zeer afwisselend doordat je uitgestrekte woestijnlandschappen afwisselt met een safari en de ruige kust.

Zuid Namibië self-drive

Voor een reis door Zuid Namibië trek je ook ongeveer twee weken uit. Als je langer de tijd hebt kun je natuurlijk ook een rondreis maken door het hele land. Het startpunt is altijd Windhoek, waar je de internationale luchthaven vindt. Vanaf hier daal je af naar het zuidelijk gelegen Fish River Canyon, één van de grootste canyons ter wereld maar minder bekend dan bijvoorbeeld de Grand Canyon. Op bepaalde punten is de 160 kilometer lange canyon wel 27 meter breed. Als je Namibië tijdens onze zomermaanden bezoekt is het vanwege de lage waterstand mogelijk om een 88 kilometer lange trektocht te maken door de canyon. Vanaf dit punt vervolg je de weg naar de spookstad Kolmanskop, dat in de hoogtijdagen van de mijnbouw door vele mijnwerkers werd bewoond. Tegenwoordig is het dorp helemaal verlaten en wordt het langzaamaan opgeslokt door het zand.

Het eindpunt van je reis is de imposante Kalahari woestijn. Waar je ook kijkt zie je rood zand. Dit is dan ook één van de grootste woestijnen ten zuiden van de evenaar. De wind zorgt ervoor dat het landschap altijd in beweging is en er torenhoge zandduinen zijn ontstaan. Een bijzonder gedeelte van de immense woestijn is Dodevlei. Op deze witte kleivlakte wandel je langs skeletachtige en zwartgeblakerde resten van oude bomen, met op de achtergrond rode zandduinen van honderden meters hoog.

Plaats een reactie