Nationale parken in Oeganda

Oeganda is een prachtig land dat beschikt over een aantal prachtige nationale parken. Hieronder vind je een overzicht van alle nationale parken die in Oeganda te vinden zijn en alles wat je over deze parken moet weten. We krijgen erg veel vragen krijgen we we onze reis naar de nationale parken van Oeganda hebben geboekt. Start altijd eerst met het zoeken van een goedkoop ticket naar Oeganda. Wij vonden een goedkope vlucht met de gratis flight alert service van Vliegennaar.nl. Kijk hier voor hun actuele overzicht met goedkope vliegtickets Oeganda of om zelf een Oeganda aanbieding alert in te stellen.

Mount Elgon National Park

Grootte:1.150 km²
Ligging:In het oosten van Oeganda, op de grens met Kenia.
Streek:Mbale
Afstanden:Kampala 260 km, Mbale 20 km, Nairobi 470 km
Laagste punt:1.990 meter
Hoogste punt:4.321 meter (Wagagai)
Fauna:300 vogelsoorten
Bekend om:De vierde hoogste berg in Afrika en de enige plek ter wereld waar olifanten grotten binnendringen.

Mount Elgon National Park is gelegen op de grens van Oeganda en Kenia. Het is een prachtig natuurgebied met verborgen grotten, heldere watervallen, mysterieuze rotssculpturen, kraters, warmwaterbronnen en indrukwekkende bergpieken. De vulkaanflanken worden bedekt door ongerept oerwoud, het leefgebied van olifanten, buffels, luipaarden, antilopen en verschillende apensoorten. Dit park is een ideaal begin voor je safari in Oeganda.

Olifant in OegandaDe bekendste grot in Mount Elgon National Park is Kitum Cave. Deze is gelegen in Kenia en is ruim 200 meter diep. Elke nacht dringen olifanten en buffels de grot binnen en vinden hun weg door de kronkelende doorgangen, op zoek naar het natuurzout dat zij van de beschadigde rotswanden likken.

Mount Elgon zelf is een uitgestorven vulkaan, vernoemd naar de stam van Elgonyi die vroeger in de grotten aan de zuidkant van de berg woonden. De Masai omschreven de berg als “Ol Doinyo Ilgoon” (Borstberg), terwijl deze aan de Oegandese kant “Masawa” werd genoemd. Het is vierde hoogste berg in Afrika, met de op één na hoogste piek van Oeganda. De berg is relatief eenvoudig te beklimmen. Mount Elgon telt in totaal vijf belangrijke pieken: Wagagai (4.321 meter), Sudek (4.302 meter), Koitobos (4.222 meter), Mubiyi (4.211 meter) en Masaba (4.161 meter).

Murchison Falls National Park

Grootte :Murchison Falls National Park : 3.850 km²
Murchison Falls Protected Area : 5.308 km²
Ligging :In het noordwesten van Oeganda.
Afstanden :Kampala 308 km (4-5 uur), Masindi 86 km (2 uur)
Laagste punt :619 meter - Delta
Hoogste punt :1.292 meter - Rabongo Hill
Fauna :450 vogelsoorten, 76 zoogdiersoorten
Bekend om :grootste en mooiste park van Oeganda

Murchison Falls National Park in OegandaMurchison Falls National Park is één van de meest spectaculaire gebieden in Oeganda en tevens het grootste park van het land. Het beschermde gebied beslaat niet alleen het nationale park, maar ook de Bugungu en Karuma Wildlife Reserves en het Budongo Forest Reserve. Het landschap varieert van dicht regenwoud in het zuidwestelijke gedeelte tot savannes in het noordwesten, doorkruist met rivieren en meren. Het zuiden is heuvelachtig terwijl het noorden vrij vlak is met lage bebossing en Borassus palmen.

De Murchison Falls, waarnaar het park vernoemd is, zijn één van de meest bekende en belangrijkste attractiepunten van het gebied. De Nijl perst zich hier door een zes meter brede kloof in de rotsen en stort met donderend geraas veertig meter naar beneden. Per seconde stroomt er 360.000 liter water doorheen. Niet voor niets staat dit fenomeen bekend als de meest krachtige, natuurlijke stroming ter wereld.

Boottocht in Murchison Falls National ParkDe Nijl deelt het park in tweeën. Het meeste wild komt voor op het schiereiland, gecreëerd door de Victoria Nijl en Albert Nijl, in het noordelijke gedeelte van het park. Om deze reden worden game drives voornamelijk in dit gebied gemaakt. Olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, wrattenzwijnen en patas monkeys komen hier veelvuldig voor en tevens een grote diversiteit aan hertachtigen, zoals de Jackson’s Hartebeest, Uganda kob, oribi en waterbuck. Bovendien is Murchison Falls het enige park waar giraffen voorkomen, de Rothschild giraf. Langs het water zijn vooral nijlpaarden en krokodillen te vinden. Een ideale gelegenheid om deze van dichtbij te bekijken is door een boottocht naar de Murchison Falls te maken. De drie uur durende tocht gaat over een afstand van 17 km en eindigt bij de fameuze waterval. Met geluk kan men zelfs de zeldzame Shoebill Stork spotten. Voor een nóg beter zicht op de waterval is een wandeling naar de Top of the Falls aan te bevelen.

De Kaniyo Pabidi is een rustig deel van het park in het Budongo Forest Reserve. Hier kan men een wandeling maken door het regenwoud, op zoek naar chimpansees.

Kidepo Valley National Park

Grootte :1.422 km²
Ligging :In het noordoosten van Oeganda, aan de grens met Soedan.
Streek :Kaabong
Afstanden :Kampala - via Soroti - 792 km (12 uur), Kampala - via Kitgum - 570 km (10 uur) , Kitgum 139 km
Laagste punt :914 meter - Kidepo vallei
Hoogste punt :2.750 meter - Mount Morungole
Fauna :465 vogelsoorten, 80 zoogdiersoorten
Bekend om :is uitgeroepen tot het mooiste nationaal park van Oeganda en beschikt over een ongekende diversiteit in flora en fauna

Kidepo Valley National Park is één van de meest spectaculaire maar ook moeilijk bereikbaar nationale parken in Oeganda. Verscholen in de noordoostelijke hoek van het land, op de grens met Soedan en Kenia, biedt het park een ongekende schoonheid in landschap. Het varieert van golvende heuvels, rotsige kopjes en wijdse savannevlaktes begroeid met acacia’s en Borassus palmbomen, terwijl aan de horizon de grillige pieken van de Lotukei en Morungole Mountains bergen oprijzen.

Rothschild Giraffe in OegandaVanwege de enorme hoogteverschillen kent het park niet alleen adembenemende vergezichten maar biedt het tevens een geweldige diversiteit aan flora en fauna. Van de 80 zoogdiersoorten die in 1971 geregistreerd waren, kwamen maar liefst 28 soorten uitsluitend in Kidepo voor, waaronder de cheeta, dikdik, klipspringer en oryx. Helaas heeft Kidepo National Park hetzelfde lot ondergaan als vele andere gebieden in Oeganda en is nog steeds herstellende van het jarenlange stropen onder het regime van Idi Amin. De kudus, gazelles en wilde honden zijn al lange tijd niet meer gezien, terwijl de populatie van andere dieren juist weer groeiende is. Tijdens een game drive heb je dan ook een goede kans op het zien van olifanten, zebra’s, Rothschild’s giraffes, buffels, waterbucks, reedbucks, hartbeest en oribis. Ook leeuwen, jackals en hyena’s worden met regelmaat gespot in het lange goudgele gras van de vlaktes.

Met 465 verschillende vogelsoorten is Kidepo National Park is een paradijs voor vogelaars. Kenmerkende soorten die hier te spotten zijn, zijn onder andere de struisvogel, Kori Bustard, Secretary Bird en Giant Ground Hornbill. Daarnaast zijn er nog 26 soorten die niet officieel geregistreerd zijn.

Kraanvogel in Nationaal Park OegandaKidepo National Park wordt gevormd door de Narus Valley in het zuidwesten van het park en de Kidepo Valley in het noordoosten. Beide valleien worden gesplitst door de Narus en Kidepo River die echter voor het grootste gedeelte van het jaar droog liggen. Vanuit Kidepo zijn tevens de Kanangorok Hot Springs te bezoeken, gelegen op 11 km van Kidepo River Valley.

De regio is het leefgebied van twee verschillende stammen; de Karamajong en de Ik. De Karamajong is een semi-nomadisch groep wiens bestaan voornamelijk van hun veestapel afhangt. Bij andere stammen zijn ze berucht vanwege hun wapenbezit en sterke overtuiging dat al het vee in de omgeving tot de Karamajong stam behoort. De Ik daarentegen leven geisoleerd in de hoge bergen op de grens van Oeganda, Kenia en Soedan. Afgesloten van de buitenwereld zonder radio, televisie, telefoon of elektriciteit wordt deze kleine etnische groep in hun bestaan bedreigd door de constante strijd van omringende stammen zoals de Karamajong en Turkana in Kenia.

Lake Mburo National Park

Grootte :260 km²
Ligging :In het zuiden van Oeganda tussen Masaka en Mbarara
Streek :Mbarara district
Afstanden :Kampala 230 km (4 uur), Masaka 100 km (1 uur)
Laagste punt :938 meter (Lake Mburo)
Hoogste punt :1.290 meter (Kazuma Hill)
Fauna :357 vogelsoorten, 68 zoogdiersoorten
Bekend om :het kleinste nationale park in Oeganda en vrijwel het enige park waar zebra’s en impala’s te vinden zijn

Zebras in Mburo National ParkLake Mburo National Park is het kleinste nationale park van Oeganda, maar biedt een spectaculair landschap. Vijf meren worden omringd door beboste heuvels, savanne en papyrusmoerassen. Op de vlaktes, begroeid met acacia’s, lopen kuddes impala’s, topi’s, waterbucks, bushbucks en gigantische elanden. Families wrattenzwijnen vinden een schuilplaats onder de bomen terwijl bavianen en vervet monkeys zich vrijelijk op en rondom de reusachtige  termietenheuvels bewegen. Bijzonder voor het park zijn de vele zebra’s die op de vlaktes grazen, aangezien deze dieren vrijwel nergens anders in Oeganda voorkomen.

Achter de naam van het park schuilt een legende. Lang geleden leefden de twee broers Kigarama en Mburo in een grote vallei. Op een nacht droomde Kigarama dat zij in gevaar waren. De volgende morgen vertelde hij zijn droom aan Mburo en drong aan op een spoedig vertrek uit de vallei. Mburo negeerde het verhaal van zijn broer, dus Kigarama trok in zijn eentje de heuvels in. De vallei overstroomde en Mburo verdronk. Het meer is nu vernoemd naar Mburo en de heuvels naar zijn broer Kigarama.

De Ruizi rivier stroomt in zuidoostelijke richting en vormt een deel van de westelijke grens van het park. Mburo zelf mondt uit in Lake Victoria. Naast een game drive over de verschillende tracks die door het gebied lopen, is dit het enige park waar wandelingen – onder begeleiding van een gewapende ranger! – toegestaan zijn. Ook een boottocht op Lake Mburo mag niet overgeslagen worden om het dierenleven rond het water te aanschouwen.

Bwindi Impenetrable National Park

Grootte :331 km²
Ligging :In het zuidwesten van Oeganda, aan de rand van het westelijke Rift Valley
Streek :Rukungiri, Kabale, Kisoro
Afstanden :Kampala 530 km (8-9 uur), Kabale 110 km (4 uur)
Laagste punt :1.160 meter - Ishasha Gorge
Hoogste punt :2.607 meter - Rwamunyonyi Peak
Fauna :360 vogelsoorten, 120 zoogdiersoorten waarvan 11 apensoorten, 200 vlindersoorten
Bekend om :beste plaats om de gorilla’s te bezoeken, aangezien hier de helft van alle berggorilla’s ter wereld te vinden zijn

Tropisch regenwoud in Bwindi Impenetrable National ParkBwindi Impenetrable National Park is een adembenemende tropische jungle en praktisch ondoordringbaar. Het is het rijkste bos in Oeganda op gebied van flora en fauna en behoort tot één van de weinig grote (en belangrijkste!) gebieden in Oost-Afrika dat geheel bedekt is door tropisch regenwoud. Massieve bomen worden versierd door mistletoe, lianen en orchideeën. Ook bamboo en de heliconia’s  zijn volop te zien.

In het gebied komen 120 zoogdiersoorten en 11 apensoorten voor, waaronder de gorilla, chimpansee en colobus monkeys. Daarnaast leven er bosolifanten, die kleiner zijn dan hun familieleden op de savanne, de bush pig, giant forest hog en vele soorten vlinders, slangen, kikkers en lizards. In het nationaal park zijn verschillende Chimpansee in Nationaal Park Oegandawandelingen te maken. Eén van de populairste is de Munyanga River Trail; een korte wandeling aan de rand van het bos en naar drie prachtige kristalheldere watervallen leidend. In Bwindi ontspringen maar liefst vijf rivier die uitkomen in Lake Edward, Lake Mutanda en Lake Bunyonyi.

De belangrijkste attractie van het park zijn natuurlijk de gorilla’s! Deze reusachtige apen komen uitsluitend in Congo, Rwanda en Oeganda voor. Van de 650 berggorilla’s die wereldwijd nog leven, is meer dan de helft in Bwindi National Park te vinden. Er zijn diverse projecten opgezet om families aan menselijk gezelschap te laten wennen en inmiddels kunnen zes gorilla groepen bezocht worden door toeristen:

  • De Mubare groep bestaat uit 4 gorilla’s en 1 silverback. Toegankelijk sinds 1998.
  • De Habinyanja groep, bestaande uit 15 gorilla’s met 2 silverbacks. Toegankelijk sinds 1999.
  • De Rushegura groep, 15 gorilla’s waarvan 2 silverbacks. Toegankelijk sinds 1999.
  • De Bitikura groep met 12 gorilla’s inclusief 4 silverbacks. Toegankelijk sinds oktober 2008.
  • De Nkuringo groep met 19 gorilla’s waarvan 2 silverbacks en een baby tweeling. In het zuidwesten van het park te vinden en toegankelijk sinds 2004.
  • De Nshongi groep, bestaande uit 31 gorilla’s waarvan 5 silverbacks. Tevens in het zuidwesten van het park en toegankelijk sinds september 2009.

Baby Gorilla in Nationaal Park OegandaDe gorilla tracking begint ‘s morgen om 08.00 uur. Maximaal 8 personen worden per dag bij elke groep toegelaten. Zij worden begeleid door een gids, spoorzoekers en gewapende escorts. Afhankelijk van waar de gorillafamilie zich bevindt kan de tocht variëren van twee tot acht uur. Wanneer de gorilla’s eindelijk gevonden zijn, mag er niet meer dan een uur in hun gezelschap worden doorgebracht. Het mag echter duidelijk zijn dat oog in oog staan met deze ‘gentle giants’ een unieke en onvergetelijke ervaring is die je nog de rest van je leven mee zal dragen!

Door de grote interesse en de beperkt beschikbare plaatsen zijn gorilla permits moeilijk te verkrijgen. Met name voor de maanden juli/augustus en januari/februari dien je er op tijd bij te zijn. Momenteel kost een vergunning $500 per persoon.

Queen Elizabeth National Park

Grootte :1.978 km²
Ligging :In het zuidwesten van Oeganda, in het noorden grenzend aan het Rwenzori gebergte en in het westen grenzend aan Lake Edward.
Streek :Rukungiri, Bushenyi, Kasese
Afstanden :Kampala 418 km (7-8 uur), Mbarara 140 km, Kasese 64 km, Ishasha 80 km
Laagste punt :900 meter - Lake Edward
Hoogste punt :1.845 meter - top van de Escarpment van de Western Rift
Fauna :606 vogelsoorten, 66 zoogdiersoorten
Bekend om :kent één van de meest gevarieerde ecosystemen in Afrika en is tevens het oudste nationale park van Oeganda

Queen Elizabeth National Park heeft één van de meest gevarieerde ecosystemen in Afrika en behoort daarom tot één van de mooiste nationale park van Oeganda. Van tropisch regenwoud tot groene weiden, van savannes tot moerassen. Het is door het UNESCO aangewezen als “biosphere reserve for humanity”. Het was één van de parken met de grootste rijkdom aan wild, maar ook hier werden veel dieren tijdens de oorlog met Tanzania en latere onlusten gedecimeerd. Gelukkig is het wildbestand de laatste jaren weer groeiende.

Savannereservaat in OegandaHet smeltwater van de gletsjers van de Ruwenzori Mountains heeft een uitgebreid ‘wetland’ gecreëerd in het park. De twee grote meren Lake Edward en Lake George worden met elkaar verbonden door de Kazinga Channel. Groene graslanden met kleine Acacia en Euphorbia bomen worden afgewisseld door verzonken kratermeren en moerassen, met op de achtergrond de bergen van Rwenzori. Dit alles maakt het Queen Elizabeth National Park misschien wel het mooiste van alle Oost-Afrikaanse savannereservaten. Bovendien heeft het park het grootste aantal soorten vogels dan welk ander nationaal park in Afrika dan ook!

Ondanks dat het Queen Elizabeth National Park een nationaal park is zijn er in het park een elftal kleine dorpjes te vinden. De lokale bevolking is werkzaam bij de zoutwinning in Katwe, zijn vissers op één van de twee meren of helpen met de werkzaamheden in het Queen Elizabeth National Park. De bevolkingsgroepen die voorkomen in het park zijn de Banyankore, Bakonjo en de Bakiga.

Boomklimmende leeuwen in oegandaMet een netwerk van 200 km aan paden, is het park zeer geschikt voor het maken van uitgebreide game drives in de vroege ochtend of late middag. Het wildpark is het meest wildrijke van Oeganda, met kuddes olifanten, Uganda kobs, topis, waterbucks, bushbucks, wrattenzwijnen, Giant Forest Hogs, bushpigs, luipaarden, (boomklimmende) leeuwen, hyena’s en nieuwsgierige mangoesten. Daarnaast zijn er in de bossen chimpansees en andere primaten te vinden, zoals bavianen, black and white colobus en de red-tail monkey. Een boottocht over het Kazinga Kanaal garandeert badende nijlpaarden en buffels, krokodillen en honderden watervogels. Niet alleen de gekleurde kingfishers, maar ook de saddle bill stock, pelikanen en aalscholvers zijn er te zien. Andere vogels die in het park te leven, zijn de shoebill stork, flamingo’s, black bee eater, crested crane, African finfoot, martial eagle en sun birds.

Een deel van het savanneachtige park bestaat uit regenwoud, het Maramagambo Forest. Dit is één van de grootste wouden van Oeganda met diverse paden uitgestippeld. Naast de grote diversiteit aan primaten en vogels, kent het bos een aantal kleine meren, de Blue Lakes, en grotten. De bekendste is de Bat Cave, met ontelbare Egyptian Fruit Bats én pythons die de vleermuizen eten. In het zuidelijke deel van het park ligt Ishasha, waar de boomklimmende leeuwen te vinden zijn. Kyambura River Gorge is gelegen in het noordoostelijke deel van het park en vormt een klein reservaat op zich. De steile hellingen van de vallei, gevormd door het water van de Kyambura rivier, vormen een prachtig contrast met de tropische regenwouden en de weidse savanne. De kloof is 16 km lang en 100 meter diep. Het is de enige plek in het park waar chimpansees te zien zijn.

Semuliki National Park

Grootte :225 km²
Ligging :In het zuidwesten van Oeganda.
Streek :Bundibugyo
Afstanden :Kampala 356 km (5 uur), Fort Portal 52 km (1,5 uur)
Laagste punt :670 meter
Hoogste punt :760 meter
Fauna :435 vogelsoorten, 63 zoogdiersoorten, 374 vlindersoorten
Bekend om :grote aantal vogelsoorten

Semuliki National Park is een oostelijke verlenging van het Ituri woud van het Democratisch Republiek Congo en is een prachtig gebied met rijke flora en fauna. Het is het enige laagland tropisch regenwoud in Oost-Afrika en kent een diversiteit van 336 verschillende boomsoorten. Door het park lopen diverse rivieren en kleine stroompjes die tijdens het regenseizoen overlopen. De Semuliki River vormt de natuurlijke grens tussen Oeganda en Congo.

Afrikaanse bonte kwikstaart in OegandaSemuliki National Park dient niet verward te worden met het Semuliki Wildlife Reserve, voorheen bekend als het Toro Game Reserve. Het Wildlife Reserve is het oudste beschermde gebied van Oeganda en behoorde in de jaren ’60 tot één van de meest populaire parken in Oost-Afrika. Tijdens het regime van Amin werd echter het grootste gedeelte van het wild gedood, voornamelijk om als ‘bush meat’ te dienen. Tegenwoordig is men weer hard bezig om het wild te herstellen en verdwenen soorten terug te zetten.

Het park telt maar liefst 435 verschillende soorten vogels – 34% van alle vogelsoorten in Oeganda – waarvan 127 inheems zijn. Andere dieren die hier te vinden zijn negen verschillende primaten, waaronder de chimpansees en ook zijn er galagos, bosbuffels, olifanten, luipaarden en vliegende eekhoorns. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in het park zijn de Sempaya Hot Springs, een reeks van heetwaterbronnen die een temperatuur kunnen bereiken van 130 graden.

In het nationale park leven diverse etnische bevolkingsgroepen, waaronder de pygmeeën en de Batwa. Voorheen waren het echte jagers maar sinds de opkomst van toerisme in het park, zijn het de toeristen die hun voornaamste inkomstenbron verzorgen.

1 gedachte over “Nationale parken in Oeganda”

  1. Bedankt voor dit handige lijstje van alle nationale parken in Oeganda, wij gaan er volgend jaar naartoe en zijn nog aan het twijfelen welke parken we willen gaan bezoeken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie